Rouwadvertentie, wat is het en hoe maak je er een?

Als er iemand komt te overlijden moet er veel geregeld worden. Vaak worden er rouwkaarten gestuurd naar naaste familie en vrienden. Echter kan er ook een rouwadvertentie, ook wel overlijdensadvertentie of overlijdensbericht genaamd, geplaatst worden in de krant of online. Hiermee kunnen de mensen die geen rouwkaart hebben ontvangen alsnog op de hoogte worden gebracht van een overlijden.

Maar wat kost een rouwadvertentie? Wat komt er allemaal in te staan? En hoe moet je er een maken? Op deze pagina gaan we je alles vertellen wat je moeten weten over rouwadvertenties en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat is een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie is een advertentie in de krant waarmee eventueel belanghebbende op de hoogte gesteld worden van een overlijden. De advertentie wordt door nabestaanden in de krant geplaatst en is meestal een kopie van de rouwkaart, maar dit is niet verplicht.

Hiermee willen nabestaanden eventuele bekenden op de hoogte stellen van het overlijden van een dierbare. In de hectische tijd na het overlijden komt het namelijk wel eens voor dat nabestaanden vergeten om naar sommige personen een rouwkaart te sturen. In dat geval is een rouwadvertentie een perfect middel om te voorkomen dat bekenden niet op de hoogte zijn van het overlijden.

Wanneer wordt er een rouwadvertentie geplaatst?

Rouwadvertenties of overlijdensadvertenties worden niet bij elk overlijden geplaatst. Meestal gebeurt dit alleen bij overleden personen met een maatschappelijk/politiek verleden. Ook bij personen die actief waren bij een vereniging of op wat voor manier dan ook bekend waren in een dorp of stad wordt er vaak gekozen voor een rouwadvertentie in de krant.

Waar wordt een rouwadvertentie geplaatst?

Vroeger werden rouwadvertenties altijd in kranten geplaatst. Hiervoor zijn nog steeds speciale pagina’s aanwezig met daarin de actuele overlijdensberichten. Tegenwoordig is het echter mogelijk om online een rouwadvertentie te plaatsen. Hierdoor kunnen mensen opzoeken of een persoon is overleden. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn als je een familielid van de overleden persoon tegenkomt en niet op de hoogte bent van het overlijden. Maar hoe bepaal je of je de rouwadvertentie in de krant of online plaatst, of dat je kiest voor beiden?

Rouwadvertentie in de krant

Bij een overlijden wordt er regelmatig een rouwadvertentie in de krant geplaatst. Dit is vrij normaal wanneer de overleden persoon bekend was of veel mensen kende. Maar hoe kies je de juiste krant? Vraag jezelf het volgende af om een geschikte krant te vinden voor een overlijdensadvertentie:

 • Was de overleden persoon lokaal, regionaal of landelijk bekend?
 • Welke krant wordt het meest gelezen door de mensen in de omgeving van de overleden persoon?
 • Hoeveel mensen zullen er extra afkomen op de afscheidsdienst door de advertentie?
 • Wat zijn de kosten voor de rouwadvertentie in de krant?

Door jezelf bovenstaande vragen te stellen kun je bepalen welke krant het beste zal zijn om de rouwadvertentie in te plaatsen. Bovendien is het vrij normaal om te onderhandelen over de kosten van de advertentie met de betreffende krant.

Online rouwadvertentie

Overlijdensberichten op het internet worden steeds vaker geplaatst. Voornamelijk wanneer de overleden persoon regionaal of landelijk bekend was. Hier zijn dan ook speciale herdenkingssites voor die het mogelijk om een rouwadvertentie te zoeken. Mensen kunnen op dergelijke sites terecht om te kijken of bijvoorbeeld een bekende van vroeger nog leeft. Een aantal van deze herdenkingssites zijn:

Het is ook een mogelijkheid om een rouwadvertentie op social media te plaatsen of een herdenkingspagina te maken van het account van de overleden persoon. Wil je meer weten over social media na overlijden? Klik dan op de link.

Rouwadvertentie maken

Een rouwadvertentie maken is in de meeste gevallen niet heel lastig, maar het kan wel wat tijd kosten. In de meeste gevallen kiezen de nabestaanden ervoor om hier een ontwerper voor in te huren die de rouwadvertentie opstelt. Toch vinden sommige mensen het prettiger om het overlijdensbericht zelf te maken. Zo voegen ze graag wat persoonlijke dingen toe, zoals een bepaalde afbeelding of uitspraak van de overleden persoon.

Doorgaans wordt er vaak voor gekozen om de rouwkaart te gebruiken als rouwadvertentie. Een overlijdensadvertentie heeft immers dezelfde functie als een rouwkaart. Meestal is dit dan ook meer dan voldoende om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden van een persoon.

Zelf een rouwadvertentie opstellen

Het is vaak niet gemakkelijk om zelf een rouwadvertentie te maken. Want wat er precies op komen te staan? Wij begrijpen dat de emoties tijdens het rouwproces hoog kunnen oplopen en het nog lastiger wordt om de juiste woorden te bedenken. Vaak kan een uitvaartverzorger of een extern bureau je hierbij ondersteunen.

Tekst in rouwadvertentie

De teksten in een rouwadvertentie zijn een persoonlijke keuze. Het kan ooit lastig zijn om in tijden van emotie de juiste woorden te vinden. Om je een beetje te helpen, vertellen we hieronder wat er in ieder geval in de advertentie moet komen te staan. Voor de rest kun je er helemaal je eigen invulling aan geven.

 • De voor- en achternaam van de overleden persoon met kennisgeving dat de persoon is overleden (vaak gepaard met een passende tekst);
 • De geboortedatum en datum van overlijden, inclusief locatie van geboorte en overlijden;
 • De namen van de directe nabestaanden (meestal met een mooi woordje erbij);
 • Optioneel: een uitnodiging/aankondiging voor de afscheidsceremonie;
 • Optioneel: een spreuk, gedicht, mooie tekst of een mooie uitspraak van de overledene.

Symbolen in overlijdensadvertentie

Wellicht is het je ooit opgevallen dat in een overlijdensadvertentie doorgaans veel symbolen gebruikt worden. De symbolen hebben een specifieke betekenis en zorgen ervoor dat de advertentie minder droevig wordt, hoe droevig een overlijden ook is. Hieronder een lijst van veelvoorkomende symbolen in een rouwadvertentie inclusief betekenis:

 • Kruis: eeuwigheid (het eeuwige leven)
 • Hart: liefde en/of vriendschap
 • Ster: hoop, hemel of nieuw leven
 • Liggende 8: oneindigheid
 • Pootafdruk: liefde voor een huisdier
 • Twee ringen: verbondenheid
 • Pauw: trots en onsterfelijkheid
 • Engel: vrede, hoop en liefde
 • Witte duif: vrede, zuiverheid en onschuld
 • Roos: liefde
 • Vlinder: bevrijding

Sommige symbolen hebben vergelijkbare betekenissen, maar combineren vaak de betekenissen van meerdere symbolen.

Kosten rouwadvertentie

Het is niet fijn om na het overlijden van een dierbare te moeten denken aan eventuele kosten van een uitvaart. Voornamelijk niet in een periode waarin rouwen het belangrijkste is. Echter is het niet onbegrijpelijk dat je hier wel mee bezig bent. We kunnen je vertellen dat het niet raar is om hierover na te denken, misschien is het zelfs alleen maar goed.

De kosten voor een rouwadvertentie zijn namelijk niet verwaarloosbaar. Al helemaal niet wanneer de advertentie in een regionale- of zelfs landelijke krant geplaatst wordt. Voor rouwadvertenties in een regionale krant kun je al gauw denken aan zo’n € 750,-. In het geval van een advertentie in een landelijk dagblad ga je al snel richting de € 1.000,-. Komt de rouwadvertentie in een lokaal blad? Dan zullen de kosten sterk verschillen per dorp of stad.

Worden rouwadvertenties vergoed vanuit de uitvaartverzekering?

Bij sommige uitvaartverzekeraars worden de kosten voor een rouwadvertentie vergoed. Hiervoor dien je op zoek te gaan naar de verzekeraar met een uitgebreide polis. Ook is het een mogelijkheid om een extra bedrag te verzekeren die je uitgekeerd krijgt in geld. Het bedrag dat wordt uitgekeerd in diensten kun je dan gebruiken voor de basis diensten van de uitvaart en het uitgekeerde geldbedrag onder andere voor de rouwadvertentie.

Ga in elk geval altijd op zoek naar de meest voordelige uitvaartverzekering met de beste voorwaarden. Maak hiervoor gebruik van onze vergelijker en vind binnen no time een uitvaartverzekeraar die aansluit op de wensen van jouw uitvaart. 

Wat kost een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie kost meestal tussen de € 500,- en € 1.200,-. De uiteindelijke kosten hangen voornamelijk af van de krant en de grootte van het overlijdensbericht. Een rouwadvertentie in een nationale krant kost namelijk al gauw meer dan € 1.000,-, terwijl je bij een regionale krant kunt denken aan € 750,-. Kies je voor een overlijdensadvertentie in een lokale krant? Dan zullen de kosten vaak een stuk lager zijn.

Hoe kan ik een rouwadvertentie zoeken?

Een rouwadvertentie kan je online zoeken via speciale herdenkingssites. De meest bekende site met online rouwadvertenties is Mensenlinq, maar je kunt ook terecht bij Sterrenhemel of Memori.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.