Alles over repatriëring en waarom je het nodig hebt

Repatriëring betekenis

Wat is repatriëring? Het is een veelgehoord begrip bij meerdere verzekeringen. Je komt pas met repatriering in aanraking wanneer je jezelf in het buitenland begeeft. Repatriëring houdt in dat je wordt vervoerd naar je vaderland door ziekte, letsel of overlijden. Het vervoeren van iemand met lichamelijke schade of een overledene kan erg duur zijn.

We praten er niet graag over maar de dood kan zomaar om de hoek komen kijken. We raden het je dan ook zeker aan om jezelf even verder in te lezen over repatriëring zodat jij antwoord krijgt op de vraag: wat is repatriëring?

Het is namelijk zeer verstandig om te beschikken over een dergelijke dekking. Is dit niet het geval dan zullen je familieleden bij een ongeval of overlijden opdraaien voor de gemaakte kosten. Tevens bestaat er nog wel eens duidelijkheid met welke verzekering je precies een dekking voor repatriëring ontvangt. Lees je met ons mee?

Waarom een dekking voor repatriëring bij ziekte of letsel?

Wellicht vraag je jezelf af waarom het verstandig is om vervoer naar het vaderland bij ziekte of letsel te verzekeren? Nou, daar zijn een aantal goede redenen voor. Je zult het wellicht niet weten maar wanneer je ziek bent of ernstig letsel hebt opgelopen dan mag je niet met iedere vlucht mee terug naar huis.

Jouw situatie kan namelijk anderen maar voornamelijk jezelf in gevaar brengen. In geval van een noodsituatie is het vliegtuig genoodzaakt om te landen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Veel mensen weten niet of ze over een dekking voor repatriëring beschikken.

Medische keuring voor een daadwerkelijke repatriëring

Dit heeft torenhoge kosten en stress tot gevolg. Om dit ten allen tijden te voorkomen zul je bij ziekte of letsel worden gecontroleerd middels een medische keuring. Dit is een fysieke keuring met een arts welke aan de hand van een aantal eisen bepaalt of je fit genoeg bent voor een vliegreis.

Daarnaast zul je een reisadvies ontvangen voor jouw situatie. In sommige letsel- of ziektegevallen is het simpelweg onverantwoord om met het vliegtuig te reizen.

Repatriëring auto

Heb je een akkoord gekregen en mag je vliegen? In de meeste gevallen zul je worden ondersteund door een medische begeleider. Na het landen zal er direct een ambulance of zorgtaxi voor je klaar staan. Tevens is het goed om te weten dat de meeste verzekeraars ook een dekking bieden voor de te maken kosten van een familielid of kennis.

Zoals je wellicht zelf al tot conclusie was gekomen kunnen de kosten enorm oplopen. Wij raden het je dan ook sterk om repatriëring naar Nederland te verzekeren. In de meeste gevallen wordt je middels de reisverzekering vergoed voor repatriering kosten. Ook beschik je over een alarmcentrale welke je de hele dag kunt bereiken. De servicemedewerker zal het vervoer gaan regelen. Ook de accommodatie en dergelijke worden voor je gereserveerd.

Waarom een dekking voor repatriëring na overlijden?

Het is geen fijn idee maar komt helaas nog regelmatig voor, overlijden in het buitenland. In dit geval gaat er een ander proces in werking dan bij ernstig letsel of ziekte. Zoals je weet ben je in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Beschikt de overledene niet over een reis- of uitvaart verzekering dan zal er contact opgenomen moeten worden met de zorgverzekeraar. Dit is wat er allereerst moet gebeuren. Is de persoon overleden in een buitenlands ziekenhuis dan zullen de nabestaanden contact op moeten nemen met de alarmcentrale.

Is het overlijden voortgekomen uit een misdrijf of ongeval dan zul je dit altijd moeten melden bij de plaatselijke politie en ambassade. Door repatriëring  is het mogelijk dat deze persoon in Nederland kan worden begraven of gecremeerd. Uiteindelijk zal een uitvaartverzorger ter plekke de repatriering verzorgen. Hieronder hebben we voor je opgesomd welke zaken ze uit handen nemen:

 • De repatriëring naar Nederland
 • Alle nodige wettelijke documenten
 • Formaliteiten vanuit de douane tijdens de reis
 • Contact met de ambassade of het consulaat

In de voorwaarden van je verzekeringspolis kun je precies terugvinden welke zaken uit de handen worden genomen. Daarnaast kun je terugvinden tot welk bedrag je bent verzekerd voor vervoer naar het buitenland bij ziekte, letsel of overlijden.

Repatriëring zorgverzekering, ben ik gedekt?

Zoals je weet is iedereen in Nederland verplicht om de basisdekking voor zorg af te sluiten. Veel mensen denken onterecht dat je een repatriëring zorgverzekering dekking ontvangt. Echter is dit niet het geval. De basisdekking beschikt namelijk niet over deze dekking. Wil je hiervoor wel gedekt zijn? Je zult een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Echter kiezen de meeste mensen voor een reisverzekering repatriëring dekking.

Houd rekening met het feit dat de repatriëring zorgverzekering vaak wordt belast met een eigen risico bedrag. Deze bedragen verschillen flink onder de verzekeraars.  We raden het je dan ook aan om alle aanbieders met elkaar te vergelijken.

Reisverzekering repatriëring

Een reisverzekering bestaat vaak uit een brede dekking voor tal van zaken die je kunnen overkomen tijdens je reis in het buitenland. De reisverzekering repatriëring is een van de belangrijkste dekkingen van de reisverzekering.

Als er iemand in het buitenland overlijdt, gewond raakt of overlijdt door een ziekte kan de persoon in kwestie gerepatrieerd worden naar zijn/haar vaderland. Zoals we je hebben verteld wordt er gekeken of de persoon in staat is om te reizen en of het medische team hiervoor toestemming geeft. Is de persoon niet in staat door ziekte of ernstig letsel? Dan kan er niet worden gevlogen. De risico’s voor jouw en de luchtvaartmaatschappij liggen te hoog. Bij een overlijden moeten er eerst andere processen in gang worden gezet.

Ziek of gewond persoon vervoeren met repatriëring reisverzekering

Als iemand gewond is geraakt tijdens de vakantie of ziek is geworden, kan deze persoon niet zonder medische begeleiding terug naar Nederland worden gevlogen. Er moet ten allen tijden worden voorkomen dat het vliegtuig een noodstop moet maken. De kosten die hier mee te paard gaan zijn enorm. Als je niet gedekt bent voor repatriering zul je ook opdraaien voor deze kosten.

Is repatriëring naar Nederland niet mogelijk per vliegtuig en kun je niet zelfstandig reizen? Dan kun je met een zorgambulance worden vervoerd. U kunt dan alleen reizen. Samen is natuurlijk ook mogelijk. Zo zijn er bij wintersportvakanties vaak gipsvluchten waarin alle mensen worden vervoerd die iets gebroken hebben. Het medisch personeel ter plekke beslist of er iemand vervoerd kan worden. Dit vervoer wordt geregeld door de reisverzekeraar samen met luchtvaartmaatschappij.

Repatriëring na overlijden

Repatriëring na overlijden komt helaas nog vaak voor. Jaarlijks overlijden er Nederlanders in het buitenland, die terug vervoerd moeten worden naar Nederland. Dit getal ligt op jaarbasis rond de 1.600 Nederlanders. Repatriëring naar Nederland is dan ook dagelijkse kost voor de alarmcentrales van verzekeraars.

Overlijden buitenland repatriëring, wat moet ik doen?

Als iemand overlijdt in het buitenland, wordt er eerst gemeld aan de alarmcentrale van de verzekeraar. Als iemand op een niet natuurlijke wijze is overleden, bijvoorbeeld een misdrijf, wordt er ook contact gezocht met de politie en ambassade zodat zij dit verder kunnen onderzoeken.

Wilt u dat de overledene in Nederland wordt begraven, dan dient het stoffelijk overschot te worden gerepatrieerd naar Nederland. Verschillende uitvaartverzorgers zijn hierin gespecialiseerd. Zoals Yarden, Dela, Ardanta en Monuta. Zij kunnen op de plek van overlijden de repatriëring verzorgen, dit gebeurt in overleg met de nabestaanden en de alarmcentrale.

Repatriëring na overlijden en de uitvaartverzorger

Ter plekke regelt de uitvaartondernemer een paar zaken voor de uitvaart maar ook andere dingen. We hadden hierboven al een aantal zaken besproken welke de plaatselijke uitvaartverzorger voor je overneemt. Echter zijn er nog wat meer zaken die we graag nog even met je mededelen:

 • Wettelijke formaliteiten
 • Legalisatie van de nodige documenten
 • Contact opnemen met de ambassade of consulaat
 • Verzorging van de overledene en aanwezige nabestaanden
 • Het klaarmaken van de overledene voor vervoer
 • Repatriëring naar Nederland
 • Herbegraven

De meeste particulieren kiezen voor een reisverzekering repatriëring. Bij de meeste basisdekkingen zijn de kosten voor vervoer naar het vaderland namelijk gedekt. In tegenstelling tot de zorgverzekering. Dit is ook logisch. De reisverzekering is immers opgezet om dekking te bieden voor calamiteiten in het buitenland. Mocht u een goede reisverzekering hebben, dan zijn al deze kosten van te voren al gedekt. Ook veel uitvaartverzekeraars bieden een dekking voor repatriering.

Kosten repatriëring, hoe zit het?

De kosten repatriëring zijn natuurlijk niet onbelangrijk. Zonder deze gegevens is het natuurlijk lastig om een weloverwogen keuze te maken voor deze dekking. In Nederland is het mogelijk om repatriëring naar Nederland bij verschillende verzekeringen te dekken. Allereerst is belangrijk om over verzekering te voorkomen. Voorkom twee dezelfde dekkingen. De kosten repatriëring worden hierdoor nog een stukje hoger.

In de meeste gevallen wordt er een reisverzekering repatriëring afgesloten. Desalniettemin kun je ook een dekking voor vervoer naar het vaderland via de zorg- of uitvaartverzekering ontvangen. In de meeste gevallen wordt repatriering geregeld door de reisverzekeringen. Is deze niet afgesloten dan wordt er gekeken naar een eventuele dekking bij andere verzekeringen.

Kosten repatriering stoffelijk overschot

De kosten repatriëring kunnen afhankelijk van je persoonlijke situatie sterk verschillen. Met name bij een uitvaartverzekering dekking voor repatriering  heb je te maken met een maximaal verzekerd bedrag. De kosten voor vervoer naar het vaderland worden van dit bedrag afgetrokken. Met de reisverzekering is dit iets anders geregeld.

Als we kijken naar de kosten repatriering stoffelijk overschot liggen deze voor een vervoer naar België op gemiddeld € 1.700,-. Houd echter wel rekening met de plek vanaf waar je vervoerd gaat worden. Hoe verder weg van Nederland, hoe hoger de kosten repatriering stoffelijk overschot.

Zo zul je voor het vervoer naar Brazilië flink hogere kosten moeten betalen. Gemiddeld liggen deze kosten namelijk op maar liefst € 12.000,-. Over het algemeen liggen de kosten repatriëring naar Nederland tussen de € 6.000,- en € 8.000,-.

De alarmcentrale zorgt voor uitvoering van de repatriëring

Als er een repatriëring worden uitgevoerd, dan gebeurd dit altijd in samenwerking met de alarmcentrale. In sommige gevallen schakelen ze hiervoor een particulier bedrijf voor in. Deze bedrijven werken 7 dagen in de week, 24 uur per dag om ervoor te zorgen dat alles rondom dit geregeld wordt en de repatriëring naar wens verloopt.

Wanneer vervoer plaatsvindt door middel van een vliegtuig, dan wordt de reiziger begeleid door een speciaal team van artsen en verpleegkundigen die hiervoor zijn opgeleid.  Als ze eenmaal geland zijn in Nederland, staat daar een ambulance of zorgtaxi klaar.

Deze zal ervoor zorgen dat de overledene wordt vervoer naar zijn uiteindelijk eindbestemming. Daarnaast kan het gebeuren dat, binnen Europa, de overledene met een ambulance of zorgtaxi vervoerd wordt. Deze voertuigen zijn uitgerust met faciliteiten voor de patiënt en comfortabele brancards. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een vriend of familielid te laten meereizen. Zo ben je niet alleen zeker van goede zorg, maar reis je ook met comfort en goede service.

Sluit een repatriëring dekking af

Mocht het gebeuren dat er iemand gerepatrieerd moet worden, dan komt er uiteindelijk nog een hoop bij kijken. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel in de tienduizenden euro’s. Mocht je hier dan niet voor verzekerd zijn, kun je in grote financiële problemen komen. Zorg daarom dat je een goede reisverzekering hebt, die een grote dekking heeft.

Repatriëring bij uitvaartverzekeraars vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op