pexels anna nekrashevich 6801649

Uitvaartverzekeringen zijn belangrijk, maar vaak omgeven door vragen en onduidelijkheden. Dit artikel is bedoeld om helderheid te bieden in de wirwar van informatie. We zullen de meest gestelde vragen beantwoorden en inzicht geven in de nuances van uitvaartverzekeringen. Hiermee streven we ernaar je een beter begrip te geven van hoe uitvaartverzekeringen werken, wat ze dekken, en hoe je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Wat is een uitvaartverzekering en waarom is het belangrijk?

Een uitvaartverzekering is een polis die de kosten dekt die gepaard gaan met een begrafenis of crematie. Deze verzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet worden belast met de financiële lasten van je uitvaart. Het is een manier om vooraf te zorgen voor de kosten en organisatie van je laatste afscheid, wat een geruststellende gedachte kan zijn.

Het kiezen van een uitvaartverzekering hangt af van persoonlijke voorkeuren en financiële mogelijkheden. Sommige mensen kiezen voor een uitgebreide dekking die ook bijkomende kosten zoals bloemen en een koffietafel dekt. Anderen geven de voorkeur aan een eenvoudiger en goedkoper plan dat alleen de basisdekking biedt. Het is belangrijk om verschillende opties te overwegen en de polis te kiezen die het beste bij je past.

De kosten van een uitvaart kunnen snel oplopen. Zonder een uitvaartverzekering kunnen deze kosten een zware last zijn voor nabestaanden. Een uitvaartverzekering neemt deze zorg weg en zorgt ervoor dat je uitvaart verloopt zoals jij dat wenst, zonder financiële zorgen voor je dierbaren.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze verschillende soorten te begrijpen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Sommige verzekeringen bieden een vast bedrag, terwijl andere specifieke diensten of producten dekken.

Een natura uitvaartverzekering is een populaire keuze. Deze verzekering dekt specifieke diensten en producten die nodig zijn voor de uitvaart. Bij een natura verzekering kies je van tevoren wat er precies gedekt wordt. Dit kan variëren van de kist tot de volledige uitvaartceremonie. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat er gedekt wordt en je nabestaanden minder zorgen hebben over de organisatie.

Kapitaal uitvaartverzekeringen daarentegen, keren een vast bedrag uit bij overlijden. Dit geeft meer vrijheid aan de nabestaanden om de uitvaart te regelen. Deze flexibiliteit kan aantrekkelijk zijn, maar vereist wel dat je nabestaanden zelf de uitvaart regelen. Interessant is dat sommige mensen deze flexibiliteit vergelijken met de vrijheid die men ervaart bij nl online casinos, waar keuze en persoonlijke voorkeur centraal staan.

Kosten en premies van uitvaartverzekeringen

De kosten van een uitvaartverzekering variëren sterk. Ze hangen af van factoren zoals je leeftijd, gezondheid, en de dekking die je kiest. Jong beginnen met een uitvaartverzekering kan financieel voordelig zijn, omdat de premies lager zijn voor jongere mensen.

Premies kunnen op verschillende manieren worden betaald. Sommige polissen vereisen een eenmalige betaling, terwijl andere maandelijkse of jaarlijkse betalingen mogelijk maken. Het is belangrijk om de betalingsopties te overwegen en te kiezen wat het beste bij je financiële situatie past.

De hoogte van de premie is ook afhankelijk van de dekking. Uitgebreide polissen met veel extra’s zullen duurder zijn dan basispolissen. Het is cruciaal om een balans te vinden tussen wat je nodig hebt en wat je kunt betalen. Vergelijk verschillende verzekeringen en lees de kleine lettertjes om onverwachte kosten te voorkomen.

Wat wordt er gedekt door een uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekeringen dekken een breed scala aan diensten en producten, afhankelijk van de gekozen polis. Het is belangrijk om te weten wat er precies gedekt wordt om teleurstellingen te voorkomen. Basisdekkingen omvatten meestal de kist, de uitvaartdienst, en soms een standaard bloemarrangement of rouwadvertentie.

Sommige polissen bieden extra dekking voor zaken als een grafsteen, een uitgebreide koffietafel na de dienst, of zelfs reiskosten voor familieleden die ver weg wonen. Het is essentieel om te overwegen welke elementen voor jou belangrijk zijn en te zorgen dat deze in de polis zijn opgenomen.

Daarnaast zijn er ook polissen die extra diensten bieden, zoals hulp bij de administratieve afhandeling na overlijden. Deze kunnen een grote steun zijn voor nabestaanden tijdens een emotionele periode. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat elke polis biedt voordat je een beslissing neemt.

Hoe kies je de juiste uitvaartverzekering?

Het kiezen van de juiste uitvaartverzekering kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om je eigen wensen en behoeften af te wegen tegen de kosten en voorwaarden van verschillende polissen. Begin met het vaststellen van wat je belangrijk vindt voor je uitvaart en wat je budget is.

Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen om te zien welke het beste aansluit bij jouw wensen. Let op de dekking, de premie, de betalingsvoorwaarden en eventuele uitsluitingen. Neem de tijd om de kleine lettertjes te lezen en aarzel niet om vragen te stellen aan de verzekeraar.

Tot slot, denk aan de toekomst. Je wensen kunnen veranderen, dus het is belangrijk om een verzekering te kiezen die flexibel is. Sommige polissen laten je toe om later wijzigingen aan te brengen, wat handig kan zijn als je situatie verandert.

Conclusie

Een uitvaartverzekering is een belangrijke overweging voor iedereen die de financiële last van zijn of haar uitvaart wil verminderen voor nabestaanden. Door de verschillende opties zorgvuldig te overwegen en een polis te kiezen die past bij je persoonlijke wensen en financiële situatie, kun je gemoedsrust vinden. Onthoud dat het nooit te vroeg is om over deze zaken na te denken, en dat een goed gekozen uitvaartverzekering veel waarde kan toevoegen aan de manier waarop je afscheid neemt.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.