Wel of geen uitvaartverzekering? Welke beslissing moet je nemen?

Het nemen van beslissingen over financiële zaken kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer het gaat over zaken die verbonden zijn met onze eigen sterfelijkheid. Een van deze beslissingen betreft het al dan niet afsluiten van een uitvaartverzekering. Net als bij andere verzekeringen, kan men zich afvragen of het echt noodzakelijk is. In dit artikel zullen we de voors en tegens van het hebben van een uitvaartverzekering onder de loep nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een uitvaartverzekering?

Het is belangrijk om te begrijpen wat een uitvaartverzekering precies inhoudt voordat je beslist of je er een wilt afsluiten. In essentie is een uitvaartverzekering een polis die de kosten dekt die gepaard gaan met een begrafenis of crematie. Deze verzekering zorgt ervoor dat nabestaanden niet worden opgezadeld met onverwachte uitgaven tijdens een emotioneel moeilijke periode.

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken. Sommige polissen betalen een vast bedrag uit bij overlijden, terwijl andere specifieke diensten of producten dekken, zoals de kist, rouwkaarten of bloemen.

De premie die je betaalt voor een uitvaartverzekering hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd bij het afsluiten van de verzekering, de duur van de verzekering en het soort dekking dat je kiest.

Waarom zou je een uitvaartverzekering overwegen?

Als je nadenkt over toekomstige uitgaven, zijn er altijd prioriteiten. Net zoals je misschien overweegt te spelen bij online casino’s zonder vergunning, moet je de risico’s en beloningen afwegen van het investeren in een uitvaartverzekering.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een uitvaartverzekering is om hun geliefden financiële zorgen te besparen. Overlijden is onvermijdelijk en onvoorspelbaar, en zonder een verzekering kunnen de kosten van een begrafenis of crematie een zware last zijn voor de nabestaanden.

Daarnaast biedt een uitvaartverzekering gemoedsrust. Door te weten dat de financiële aspecten van je uitvaart geregeld zijn, kun je je concentreren op het leven en genieten van de momenten met je dierbaren zonder je zorgen te maken over de financiële lasten die ze in de toekomst zouden kunnen dragen.

Wat zijn de nadelen van een uitvaartverzekering?

Terwijl er voordelen zijn, zijn er ook nadelen verbonden aan het hebben van een uitvaartverzekering. Ten eerste kunnen de totale kosten van de premies over de jaren heen hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten van een begrafenis of crematie.

Bovendien zijn er situaties waarin mensen stoppen met het betalen van premies, wat kan resulteren in het vervallen van de polis. Dit betekent dat al het geld dat tot dan toe is betaald, verloren gaat en er geen dekking zal zijn bij overlijden.

Tenslotte zijn er andere financiële producten en spaarplannen die hetzelfde doel kunnen dienen als een uitvaartverzekering, maar met meer flexibiliteit en potentieel hogere rendementen. Het is essentieel om alle beschikbare opties te overwegen voordat je een beslissing neemt.

Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Niet iedereen kiest voor een uitvaartverzekering. Er zijn verschillende andere manieren waarop je kunt zorgen voor de kosten van je uitvaart zonder een traditionele uitvaartverzekering af te sluiten.

Een spaarrekening kan bijvoorbeeld een goede optie zijn. Door regelmatig een bepaald bedrag opzij te zetten, kun je in de loop van de tijd voldoende sparen om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken. Dit geeft je ook de flexibiliteit om toegang te krijgen tot je geld als je het voor iets anders nodig hebt.

Levensverzekeringen kunnen ook dienen als een manier om uitvaartkosten te dekken. Sommige levensverzekeringen bieden een uitkering bij overlijden die kan worden gebruikt om begrafenis- of crematiekosten te betalen.

Hoe kies je de juiste uitvaartverzekering?

Als je besluit dat een uitvaartverzekering geschikt is voor jou, is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Begin met het bepalen van het bedrag dat je nodig hebt om je uitvaart te dekken. Overweeg alle kosten, van de begrafenis tot bloemen en rouwkaarten.

Vergelijk vervolgens verschillende aanbieders en hun aanbiedingen. Kijk naar de dekking, de premies en eventuele aanvullende voordelen die ze bieden. Het is ook een goed idee om reviews en beoordelingen van andere klanten te lezen.

Tot slot, zorg ervoor dat je de kleine lettertjes leest. Begrijp de voorwaarden, wat er wel en niet gedekt is, en wat de procedure is in geval van overlijden.

Periodieke herziening van je uitvaartverzekering

Net als bij veel andere financiële producten, is het een goed idee om je uitvaartverzekering regelmatig te herzien. De kosten van uitvaarten kunnen in de loop van de tijd stijgen, en wat vandaag voldoende lijkt, is dat misschien niet over tien of twintig jaar.

Bovendien kunnen je persoonlijke wensen voor je uitvaart veranderen. Misschien wil je nu een eenvoudige begrafenis, maar later kies je voor een uitgebreidere ceremonie. Door je verzekering regelmatig te herzien, zorg je ervoor dat deze in lijn blijft met je wensen en behoeften.

Het is ook verstandig om te controleren of er betere deals beschikbaar zijn. De markt voor uitvaartverzekeringen is concurrerend, en je kunt geld besparen door over te stappen naar een andere aanbieder.

Conclusie

De beslissing om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten is een persoonlijke keuze die afhankelijk is van je financiële situatie, je wensen voor je uitvaart en je zorg voor je nabestaanden. Door de voors en tegens zorgvuldig af te wegen en je opties te verkennen, kun je een beslissing nemen die het beste past bij jouw situatie en wensen. Wat je ook kiest, het is belangrijk om voorbereid te zijn en vooruit te plannen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.