Hoe Lang Duurt Een Begrafenis Precies? Lees Hier In Onze Gids Hoe Het Werkt
Wij krijgen zo nu en dan wel eens de vraag: “Hoe lang duurt een begrafenis nou eigenlijk?”. Een begrafenis heeft niet direct een vaste tijd en het hangt van de invulling van de begrafenis af. Een sobere en kleine begrafenis duurt doorgaans 2 uur. Als er sprake is van een grotere uitvaart met een condoleance vooraf, een kerkdienst en koffiedienst dan kun je rekenen op 3 tot 5 uur.
Om je een goed beeld te geven van de activiteiten tijdens een begrafenis hebben we een opsomming gemaakt zodat je kunt inschatten hoe lang een begrafenis duurt. Lees je met ons mee?
Een begrafenisplechtigheid
Er kan sprake zijn van een begrafenisplechtigheid, dat is een afscheidsbijeenkomst voorafgaand aan de begrafenis. Meestal hebben de nabestaanden samen met de uitvaartverzorger gekeken hoe deze begrafenisplechtigheid ingevuld moet worden. De uitvaartverzorger zorgt er als ceremoniemeester voor dat de begrafenisplechtigheid goed verloopt. Denk bijvoorbeeld aan muziek of eventuele sprekers op de begrafenis.
Hoe lang duurt een religieuze begrafenisplechtigheid?
Als er sprake is van een religieuze begrafenisplechtigheid is de kans groot dat de plechtigheid vooraf aan de graflegging plaatsvind. Een religieuze dienst vindt meestal plaats op een religieuze plek zoals een kapel. Meestal is er ook een geestelijke aanwezig die de dienst moet organiseren en leiden. Tijdens zo’n plechtigheid is er ruimte voor lezingen, muziek en gebeden. Doorgaans duurt een religieuze begrafenisplechtigheid al snel 1,5 uur.
Hoe lang duurt een niet religieuze begrafenisplechtigheid?
Als er sprake is van een niet religieuze begrafenisplechtigheid is er vaak een minder formele sfeer als in vergelijking met een religieuze dienst. Deze duren vaak wat langer omdat er meer ceremoniële activiteiten plaatsvinden. Tijdens een niet religieuze dienst staan de herinneringen aan de overledene centraal, afhankelijk van het aantal sprekers kan de dienst doorgaans langer dan 45 minuten duren.
Condoleren tijdens begrafenis
Er is tijdens een begrafenis altijd een moment waarop nabestaanden gecondoleerd kunnen worden. Dit gebeurt doorgaans op verschillende manieren, een voorbeeld hiervan is dat nabestaanden op een rij staan om gecondoleerd te worden met het verlies. Vaak gebeurt dit in de buurt van of voor de kist. Heb je hierover vragen, zoals: wat zeg je als iemand is overleden? Druk dan op de link voor een aantal handige tips!
Een kerkdienst voor de overledene
Soms is er ook nog sprake van een kerkdienst. Doorgaans wordt er samen met de uitvaartverzorger contact gelegd met een pastoor om de inhoud van de dienst samen te stellen en om de muziek tijdens de kerkdienst door te spreken. Soms is er sprake van een eigen kerkboekje of liturgie. Deze stellen de nabestaanden meestal zelf samen.
Graflegging van de overledene
Na een plechtigheid wordt de overledene naar een laatste rustplaats gebracht, dit wordt ook wel de graflegging genoemd. Als de kist naar de begraafplaats gedragen is kan er afscheid genomen worden van de overledene. Soms wordt er nog iets gezegd door de geestelijke of familie en het kan voorkomen dat de nabestaanden nog een laatste eerbetoon willen doen.
Koffiekamer na de begrafenis
Na de graflegging is er meestal een ruimte gereserveerd voor de nabestaanden en bezoekers om met elkaar na te praten. In een uitvaartcentrum is vaak een koffiekamer beschikbaar, maar vaak wordt er ook een café of restaurant in de buurt bezocht.
Door dit moment van samenkomen kunnen veel mensen steun vinden in het verwerkingsproces. Het is prettig om een gelegenheid te hebben om met naasten de mooie momenten van de overleden persoon te herdenken.
Er zijn verschillende invullingen mogelijk. Sommige nabestaanden houden het eenvoudig met koffie, cake en thee. Anderen serveren veel hapjes en een borrel, terwijl andere families het prettig vinden om in een kleine groep uit eten te gaan.
Lees hier meer over
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen