Wat zeg je als iemand overleden is? Bekijk tips & voorbeelden!

Op het moment dat je te horen krijgt dat iemand in je omgeving komt te overlijden is dit altijd hartverscheurend nieuws. Iedereen gaat anders om met zo’n gebeurtenis, het is voor de persoon zelf heftig nieuws, maar ook voor alle nabestaanden.

Maar wat zeg je als iemand dood gaat? Hoe kun je het beste mensen sterkte wensen bij ongeneeslijke ziekte? Veel mensen weten niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan, wij gaan in dit artikel dan ook een aantal tips behandelen met betrekking tot het overlijden van iemand. Want, wat zeg je als iemand overleden is? Naast een uitvaartverzekering is dit natuurlijk ook een belangrijk onderwerp. Na het lezen van dit artikel weet je op een gepaste manier afscheid te nemen van je dierbare of sterkte te wensen bij ongeneeslijke ziekte.

Tips: wat zeg je als iemand overleden is en hoe breng je het?

Zoals eerder benoemd gaan wij in dit artikel een aantal tips geven, maar ook proberen we antwoord te geven op de vraag: wat schrijf je als iemand overleden is? We hebben daarom tien tips voor je op een rijtje gezet die je op weg kunnen helpen.

Iedereen gaat anders met een dergelijke gebeurtenis om, het kan dus zijn dat niet alle tips voor jou van toepassing zullen zijn. We hopen echter wel dat er een aantal bruikbare tips tussen zitten voor jouw situatie:

  • Terminaal sterkte wensen bij ongeneeslijke ziekte: zeg tegen de betreffende persoon dat je met hem/haar meeleeft en dat je het verschrikkelijk vind wat er gaande is. Geef ook aan dat zij altijd op jouw steun kunnen rekenen, altijd om jouw hulp kunnen vragen en je ten alle tijden kunnen vertrouwen.
  • Vertel de waarheid: wat zeg je tegen iemand die ziek is? Als je dit niet weet en oprecht de woorden niet kunt vinden die vertellen wat het met je doet, zeg dit dan ook eerlijk. De persoon zelf zal dit helemaal niet raar vinden, zelf kunnen ze waarschijnlijk de woorden ook niet vinden. Iedereen moet overigens nog verwerken wat er allemaal gebeurd.
  • Bied een luisterend oor: geef aan dat je altijd voor degene klaar staat om over de betreffende situatie te praten en dat je altijd wilt luisteren als de persoon zijn/haar hart wilt luchten. Eenzaamheid na het overlijden komt ook nog wel eens voor. Het kan natuurlijk zijn dat de betreffende persoon nog niet klaar is voor zo’n dergelijk gesprek, respecteer dit dan ook! Op het moment dat de persoon er over wil praten zal hij/zij dit wel aangeven, geef iedereen dus de tijd om het te verwerken. 
  • Benadruk niet constant de ziekte en de dood: praten over de dood is voor de meeste mensen niet het favoriete gespreksonderwerp. Wanneer iemand te horen krijgt dat hij/zij nog maar een korte tijd te leven heeft is dit natuurlijk nog heftiger om te verwerken. Houd er op zo’n moment rekening mee dat de gesprekken niet iedere keer over de ziekte en de dood hoeven te gaan. Onthoud op zulke momenten altijd dat er nog veel mooie herinneringen zijn die besproken kunnen worden, neem een keer foto’s en video’s mee van vroeger om deze herinneringen te herbeleven.
  • Sta voor iemand klaar: het is erg belangrijk om er op deze momenten te zijn voor iemand, het regelen van een uitvaart is namelijk niet gemakkelijk. Er wordt echt niet van je verwacht dat je constant een gesprek gaat voeren met elkaar, jouw aanwezigheid betekent soms meer dan de woorden die gezegd kunnen worden. Bied, als het mogelijk is. je hulp aan in het huishouden, kook een keer een maaltijd, ga een keer een korte wandeling maken samen of kijk samen naar een film. Houd er ook rekening mee dat de zieke persoon misschien niet altijd op bezoek zit te wachten, iedereen heeft soms een moment voor zichzelf nodig.
  • Toon emoties: het is belangrijk dat je emoties toont, laat jezelf gaan. Huil samen, lach samen, schreeuw samen, scheld samen, kortom: verwerk het samen. Je hoeft je nooit te schamen voor je emoties, het is belangrijk om deze emoties samen te verwerken, nu het nog kan! Vergeet deze momenten ook niet in je uitvaartspeech.
  • Praat over gevoelens van nabestaanden: wat zeg je tegen iemand die ongeneeslijk ziek is? Blijf in ieder geval niet de hele tijd over de persoon praten die ziek is, ook de gevoelens van de nabestaanden zijn op deze momenten belangrijk. Praat daar dan ook samen over.
  • Respecteer de laatste wensen: iedere persoon heeft andere laatste wensen als zij te horen krijgen dat zij niet lang meer te leven hebben. Deze laatste wensen kunnen bijvoorbeeld opgenomen zijn in een uitvaartverzekering, respecteer deze laatste wensen altijd! De persoon heeft ze niet voor niks laten noteren, dit wordt dan ook vaak gezien als een belangrijke uitvaart etiquette.
  • Medicatie: houd er rekening mee dat iemand die ongeneeslijk ziek is vaak zware medicijnen krijgt. Deze zware medicijnen kunnen als gevolg hebben dat de persoon erg vermoeid is of zich zelfs anders gaat gedragen. Vergeet niet dat deze persoon ook rust moet hebben, zorg er dus voor dat er niet altijd visite aanwezig is.
  • Bel of stuur een kaart: op het moment dat je er niet kunt zijn voor diegene, stuur dan een kaart of bel een keer, ook op deze manier kunnen mensen sterkte wensen bij euthanasie. Ze weten uiteindelijk dat je aan ze denkt en dat is het belangrijkste. Voortaan is hier ook een handig platform voor genaamd Mensenlinq.

We hopen dat er een aantal bruikbare tips bij zitten voor jouw situatie. Ook hopen we dat we antwoord hebben gegeven op de vraag: wat zeg je als iemand is overleden? Het blijft natuurlijk voor iedereen anders en iedereen verwerkt de rouwperiode en het rouwproces op zijn/haar eigen manier. We hopen dat we je een stukje op weg hebben kunnen helpen, veel sterkte met het verwerken van het heftige nieuws.

Anderen lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.