Chinese uitvaart: gebruiken & rituelen
De begrafenis van een dierbare is nooit eenvoudig. Het is een emotionele ervaring die moeilijk te verwerken is. Maar voor de Chinezen is een begrafenis een traditie die al vele eeuwen teruggaat, vol met bijzondere gebruiken en rituelen.
In dit artikel zullen we onderzoeken hoe een traditionele Chinese begrafenis eruit ziet en wat de gebruiken en rituelen inhouden. We nemen je graag mee op reis naar een traditie die al meer dan 2000 jaar oud is binnen de Chinese gemeenschap.
Het geloof binnen de Chinese gemeenschap
De Chinese cultuur kent al lange tijd drie spirituele stromingen, namelijk het confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Daarnaast zijn er ook Chinezen die het christendom volgen, zowel de protestantse als de rooms-katholieke Kerk. Deze groep houdt kerkdiensten in hun eigen taal en in kerken die vaak speciaal voor/door hen zijn gebouwd.
Voorouderverering
In alle Chinese levensbeschouwingen wordt er veel waarde gehecht aan voorouderverering. Bij een overlijden staat er een foto van de overledene met daarbij een lijst met namen van overleden ouders, grootouders en voorouders op het huisaltaar. Men brandt ook wierook om de voorouders te eren.
Er wordt vaak om raad gevraagd aan een Feng Shui meester, boeddhistische monnik of priester over de tijd en plaats waarop de Chinese begrafenis dient plaats te vinden. De tijd en plaats wordt bepaald aan de hand van de relatie van de overledene met de voorouders. Chinezen geloven namelijk dat de voorouders invloed hebben op de levens van de levenden.
Twee zielen één lichaam
Chinezen geloven dat ieder mens twee zielen heeft: een hun-ziel en een po-ziel. De hun-ziel keert terug naar het westelijke paradijs nadat iemand overlijdt, maar de po-ziel is na het overlijden nog aan het lichaam gebonden.
Om te voorkomen dat de po-ziel het lichaam te snel verlaat, worden de lichaamsopeningen afgesloten met jade. Soms wordt er zelfs een mes op het lichaam gelegd waarmee voorkomen wordt dat de de po-ziel vlucht.
Offers en grafgiften moeten de po-ziel helpen om in rust afscheid te kunnen nemen van het lichaam, zodat hij niet terugkeert om de nabestaanden lastig te vallen.
Reis van zeven keer zeven dagen
Chinezen geloven dat de ziel van de overledene een reis van zeven keer zeven dagen maakt door de zeven hemelen en hellen, in een zoektocht naar spirituele vervulling.
Nabestaanden maken offers van voedsel, geld en kleding om de ziel te beschermen en hem succes te wensen op zijn weg naar verlossing. Deze rituele handelingen vormen de voorbereiding op het uiteindelijke afscheid.
Chinese begrafenis rituelen
De Chinese begrafenis rituelen zijn een interessant en waardevol stukje cultuur. Deze tradities vinden hun oorsprong in een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudste Chinese dynastieën, en ze hebben een diepe invloed op de Chinese cultuur, met name met betrekking tot de Chinese uitvaart. Hieronder zullen we een kijkje nemen naar de verschillende Chinese begrafenis rituelen.
Rituele wassing
Een geestelijk leider, zoals een priester, Boeddhistische monnik of een Feng Shui-meester, helpt de familie bij het voorbereiden van de Chinese begrafenis. Deze persoon stelt de tijd van de dienst vast en geeft raad over de locatie van de rustplaats.
De geestelijk leider wast samen met de naaste familie de overleden persoon. Na het wassen van de overledene met bronwater, wordt deze door de oudste zoon, of dochter, indien het een vrouw betreft, aangekleed in zeven lagen kleding. De zeven lagen kleding zijn nodig voor de reis van zeven keer zeven dagen.
Wanneer de overleden is gewassen en aangekleed is het tijd om de kist te sluiten. Bij dit moment is ook de overige familie aanwezig. Tijdens het sluiten van de kist draaien de familieleden zich om, om te voorkomen dat de geest van de overleden persoon bij hen blijft.
Lievelingseten van de overledene
Een dag vóór de Chinese begrafenis kookt de familie het lievelingseten van de overledene en zet dit in huis op tafel. Op het moment dat het eten op tafel gezet staan alle lampen in huis aan. Op deze manier nodigen ze de overledene uit om afscheid te komen nemen. Pas na de begrafenis worden de lampen gedoofd.
Vuurdienst
Chinese begrafenis rituelen omvatten een aantal symbolische handelingen die een belangrijke rol spelen bij het afscheid en ondersteuning van de ziel van de overledene. Een van deze rituelen is het verbranden van verschillende papieren voorwerpen. Dit is een Chinese uitvaart traditie die al eeuwen bestaat.
Tijdens de vuurdienst verbranden de nabestaanden namaakgeld, ook wel geestengeld genoemd, om de dode in de andere wereld te voorzien van rijkdom. Ook papieren voorwerpen, zoals kleding, horloges, mobiele telefoons, televisies, meubels en huisjes worden verbrand. Hiermee wordt de materie omgezet in geestelijke goederen, die de overledene in het hiernamaals moeten helpen.
De rode envelop
Bij Chinese uitvaarten worden rode envelopjes aan de aanwezigen uitgedeeld. Deze rode envelopjes staan symbool voor geluk, vrede en rouw. Ze bevatten een snoepje voor geluk, een muntje ter vergoeding voor de kosten die zijn gemaakt om naar de uitvaart te komen en een rood draadje om om je pols te dragen als teken van rouw.
Het dragen van het rode draadje is een ver teruggaande traditie bij Chinese uitvaarten. Het is een symbool van eenheid, dat ons eraan herinnert dat we allemaal verbonden zijn en dat we samen om rouwende mensen heen staan. Door het dragen van het rode draadje, tonen we onze steun en sympathie aan de familie.
Kleding bij een Chinese uitvaart
Tijdens een Chinese begrafenis draagt de familie traditiegetrouw witte kleding. Het dragen van wit staat voor verdriet en rouw in de Chinese cultuur. Voor andere aanwezigen is het toegestaan om naast wit ook andere stemmige kleuren te dragen.
Het dragen van de kleur rood is echter niet gepast, omdat deze in de Chinese cultuur geluk en voorspoed symboliseert. Daarnaast is het tijdens een Chinese begrafenis gebruikelijk om de familie van de overledene te begroeten met een stille buiging.
Vergoed een uitvaartverzekering Chinese rituelen bij een begrafenis?
Er zijn verschillende uitvaartverzekeraars die sommigen tradities/rituelen tijdens een Chinese begrafenis vergoeden. Tijdens het afsluiten van de verzekering is het raadzaam om dergelijke zaken te overleggen met de verzekeraar. Hiermee voorkom je dat je na een uitvaart wordt opgezadeld met hoge uitvaartkosten.
Wil je direct weten welke uitvaartverzekeringen geschikt zijn voor het verzekeren van een Chinese begrafenis? Maak dan gebruik van onze handige vergelijker op deze pagina. Hier zie je direct het gehele aanbod van verzekeraars, die je onderling kunt vergelijken op premie, dekking en nog veel meer. Start direct met vergelijken en profiteer van mooie deals!
Wellicht ook interessant:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen