Wat is een multiculturele uitvaart?

We hebben in Nederland een multiculturele samenleving met veel verschillende culturen, religies en nationaliteiten. Door deze reden zijn er multiculturele uitvaarten ontstaan waarbij rekening gehouden wordt met speciale gebruiken en rituelen die verbonden zijn aan een bepaalde cultuur. 

Er zijn veel uitvaartverzekeraars die je kunnen helpen bij het organiseren en verzorgen van een multiculturele uitvaart. Deze uitvaart kan plaatsvinden in Nederland, maar ook in het buitenland. De meeste verzekeraars hebben de beschikking over faciliteiten zoals crematoria, begraafplaatsen of uitvaartcentrums. Op deze faciliteiten kan de uitvaart worden verzorgd volgens de gebruiken en cultuur van de overleden persoon.

Kiezen van een geschikte uitvaartverzekering

Wanneer je een multiculturele uitvaart wilt organiseren is het belangrijk om de juiste uitvaartverzekering te kiezen. Het kan verstandig zijn om te kijken naar een kapitaal uitvaartverzekering. Dit type polis heeft namelijk een aantal voorwaarden die goed van pas komen voor het organiseren van een multiculturele uitvaart:

  • Je kunt zelf kiezen wat er met de uitkering van de uitvaartverzekering gebeurd
  • Je kunt zelf de hoogte van de uitkering bepalen en vastleggen

Naast deze voorwaarden bestaat er ook de mogelijkheid om alle uitvaartwensen vast te leggen, op deze manier kan de uitvaartverzorger op een goede en snelle manier helpen bij het regelen van de uitvaart

We snappen dat je nu nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn rondom een multiculturele uitvaart. In de rest van dit artikel krijg je een overzicht van soorten multiculturele uitvaarten met de rituelen en gebruiken die hieraan verbonden zijn. 

Chinese uitvaart

In de Chinese cultuur zijn er verschillende soorten tradities en gebruiken en dat is niet anders voor een Chinese begrafenis. Om een beter beeld te krijgen leggen we je uit hoe dit over het algemeen in zijn werk gaat. Het begin van de uitvaart start in een rouwcentrum, op deze plek hebben nabestaanden de mogelijkheid om voor de laatste keer afscheid te nemen. Vervolgens zal de kist worden gesloten om vervoerd te worden naar een begraafplaats. 

Tijdens het vervoer naar de begraafplaats is het gebruikelijk om met de gehele rouwstoet te stoppen bij het huis van de overleden persoon. Tijdens dit gebruik worden er ook speciale rituelen uitgevoerd, een voorbeeld hiervan is het aansteken van wierook. 

De volgende stap die wordt ondernomen is het plaatsen van de kist bij het graf, vervolgens krijgt de familie de gelegenheid om een Chinees ritueel uit te voeren. Namelijk het achterlaten van mooie geschenken, dodengeld (wat vaak nep geld is) of voedsel voor de overleden persoon in het hiernamaals. Een ander ritueel wat ook vaak plaatsvindt is het bestrooien van de kist met rijst. 

Andere kenmerken van een Chinese uitvaart zijn: 

  • De kleur wit is vaak terug te vinden, het is de kleur van dood, rouw en verdriet in China. 
  • Crematies komen vrijwel niet voor, in de meeste gevallen wordt er gekozen voor een begrafenis
  • Gebruik van doodskisten die geen lucht of vocht doorlaten

Islamitische uitvaart

Ook de islam heeft veel soorten rituelen en gebruiken als het gaat om de uitvaart. We leggen het je uit. In de islam staat een boodschap centraal: Allah die het geeft en Allah die het leven neemt. Maar wat houdt dit in? Lees snel verder. 

Moslims worden vrijwel direct na het overlijden door hun familie en vrienden gewassen, dit is een speciaal ritueel wat wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt het gewassen lichaam in doeken gewikkeld om zo snel mogelijk begraven te worden, wel wordt er eerst een dodengebed uitgevoerd voordat de overleden persoon wordt begraven. 

Nadat het dodengebed heeft plaatsgevonden wordt het lichaam op de rechterzijde gelegd, ook ligt het gezicht richting Mekka en wordt het graf besproeid met water voordat het graf definitief gesloten wordt. Binnen de islam wordt er altijd gekozen voor een begrafenis en nooit voor een crematie. Tegenwoordig zijn er speciale islamitische uitvaartverzekeringen waardoor je altijd goed verzekerd bent voor eventuele uitvoer van rituelen en gebruiken.

Joodse uitvaart

In de Joodse cultuur en geloof is er een ding wat centraal staat en dat is het leven. Je zult dus ook merken bij een Joodse uitvaart dat er altijd met veel eer en respect wordt omgegaan met overleden personen. Dit is dan ook te merken aan de vele regels en voorschriften rondom de uitvaart. We hebben een aantal kenmerken voor je opgesomd: 

  • In de Joodse cultuur wordt nooit gekozen voor een crematie, een overleden persoon wordt altijd begraven volgens rituelen en gebruiken. 
  • De laatste verzorging van het lichaam wordt gedaan door familie of vrienden, dit wordt ook wel een rituele wassing genoemd.
  • De begrafenis moet zo snel mogelijk gebeuren, gewenst is binnen 36 uur na overlijden.

Hindoestaanse uitvaart

In de Hindoestaanse cultuur en geloof staat een ding centraal en dat is de Brahman. Maar wat betekent dit? Het staat voor: Alles dat ontstaat en terugkeert naar en terug uit de bron. Een groot verschil met andere culturen die we hebben besproken is dat er gekozen wordt voor een crematie en dat dit op korte termijn gebeurd. Het cremeren van de overleden persoon wordt namelijk gezien als de snelste manier om het lichaam te reïncarneren. 

Qua gebruiken en rituelen zijn er een aantal zaken. De overleden persoon wordt overgebracht naar een rouwcentrum waar bepaalde rituelen worden uitgevoerd. Hierbij moet gedacht worden aan het uitvoeren van gebeden en plechtigheden, ook wordt er een wassing uitgevoerd en mantra’s gezongen. In de Hindoestaanse cultuur is het zo dat enkel een mannelijk familielid deze rituelen mag uitvoeren, het is de bedoeling dat deze persoon hiervoor zijn hoofd kaal scheert. 

Tot slot is het van belang dat nabestaanden tijdens de crematie het lichaam in brand zien staan, waarbij de oudste zoon in de familie de verantwoordelijkheid heeft om de doodskist in de crematieoven te schuiven. Vervolgens kiest de familie er vaak voor om het as uit te strooien in stromend water.

Boeddhistische uitvaart

In de Boeddhistische cultuur is bewustzijn een hoofd pilaar. Om deze reden wil een boeddhist zijn leven op een bewust volle manier afsluiten. Net zoals in de Hindoestaanse cultuur wordt er geloofd in reïncarnatie, want zolang er geen verlichting is, zal je opnieuw geboren worden. Wat gebeurt na 49 dagen als de rouwperiode voorbij is.

In het Boeddhistische geloof heb je te maken met verschillende rituelen en gebruiken tijdens de uitvaart. Vaak wordt er door boeddhisten gekozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Een ander fenomeen wat plaatsvindt is dat het lichaam van de overleden persoon niet aangeraakt mag worden. Vervolgens zullen er enkele gebeden en andere rituele plechtigheden worden uitgevoerd, daarna zal het lichaam worden gecremeerd of begraven. Lees meer over de Boeddhistische uitvaart in onze uitgebreide artikel over dit onderwerp.

Afro-Surinaamse uitvaart

Tijdens een Afro-Surinaamse uitvaart wordt er veel gebruik gemaakt van rituelen en tradities. Een uitvaart wordt namelijk als intens en erg uitbundig ingericht, en net zoals bij veel andere culturen wordt een overlijden niet als laatste plek gezien.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.