Hoe werkt een islamitische uitvaartverzekering in 2023 precies?

Alle culturen en geloven hebben verschillende manieren en tradities om een laatste eer te bewijzen aan overleden personen, een islamitische uitvaartverzekering past daar uitstekend bij. Binnen de islam wordt de uitvaart op een totaal andere manier vormgegeven in vergelijking met de Nederlandse cultuur.

In Nederland gaat het er anders aan toe

In Nederland zijn we bijvoorbeeld gewend aan een dienst, een aantal sprekers en muziek. Daarna gaat iedereen naar de begraafplaats of het crematorium om de overledene de laatste eer te bewijzen, vaak wordt er nog een koffietafel georganiseerd. Bij een islamitische uitvaart gaat het er anders aan toe.

Verschillende rituelen

In de islam zijn er verschillende rituelen die samenhangen met het overlijden van iemand en het afscheid nemen daarvan. Als iemand is overleden, wordt diegene eerst drie keer gewassen door de nabestaanden. Nadat dit is gebeurd wordt de overledene in eenvoudige, witte doeken gewikkeld, waarna er gebeden wordt richting Mekka.

Islamitische uitvaart in Nederland

Over het algemeen is een islamitische uitvaart in de grote lijnen vastgesteld. Veel rituelen komen overeen, toch zijn er nog steeds verschillen per cultuur en regio. Omdat er op dit moment bijna 1 miljoen moslims in Nederland wonen speelt de islamitische uitvaart een steeds grotere rol in de samenleving.

Er zijn genoeg uitvaartverzekeraars die een uitvaart voor moslims kunnen realiseren. Lees snel verder in onze gids om alles te weten komen over een uitvaart in de islamitische cultuur.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens de uitvaartverzekering vergelijking.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een islamitische uitvaartverzekering.

Alleen begrafenis, geen crematie

Binnen de islam wordt een overledene persoon altijd begraven, meestal individueel per graf. Binnen deze cultuur is het erg belangrijk dat de overleden persoon eeuwige grafrust krijgt, wat vaak in Nederland niet mogelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat men vaak een graf huurt voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar), dit wordt ook wel grafrechten genoemd. Hierom willen moslims vaak in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen begraven worden.

De eeuwige grafrust

Meestal hebben moslims in de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen een garantie op eeuwige grafrust. Echter begint er wel een trend te ontstaan dat er steeds meer moslims in Nederland begraven worden, vlakbij hun familie. Hierdoor neemt de vraag naar islamitische uitvaarten steeds meer toe, vooral in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam. In Almere is er zelfs al een islamitische begraafplaats geopend, waar ook eeuwige grafrust is gegarandeerd.

De begrafenis wordt snel georganiseerd

Binnen de islamitische cultuur is het normaal dat als er iemand overleden is, deze persoon binnen 24 uur wordt begraven. Ook al is dit meestal niet mogelijk in Nederland, proberen de meeste families wel om dit zo snel mogelijk te doen. Hier komt het opbaren van een persoon niet voor, zoals in westerse landen wel gebruikelijk is.

De begraving van overledene

Als een moslim is overleden, wordt de persoon meestal zonder doodskist begraven, terwijl zij op hun rechterzij liggen. Ook is het normaal dat hun hoofd daarbij naar Mekka wijst. Als dit eenmaal is gebeurd volgt er een rouwperiode van 3 dagen. Binnen de islam is het normaal om niet lang stil te staan bij verlies, al wordt het steeds normaler dat er een rouwperiode van 40 dagen wordt gehouden.

Als de rouwperiode voorbij is, komen de nabestaanden nog een keer samen om de overledene te eren. Het graf van de overledene wordt een belangrijke plek voor de nabestaanden, waar ze nog vaker samen zullen komen.

Moslim uitvaartverzekering afsluiten

Een uitvaartverzekering islamitisch afsluiten is steeds normaler aan het worden. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 1 miljoen moslims, wat inhoudt dat er een groot deel is die op het gebied van overlijden en rouwverwerking andere wensen hebben dan in Nederland gebruikelijk is.

Omdat we natuurlijk willen dat het verwerken van het verlies van een dierbare voor iedereen zo soepel mogelijk verloopt, stellen uitvaartverzekeraars steeds vaker pakketten samen die passen bij de wensen van de islam.

Speciale kennis over islamitische uitvaart

Als een moslim in Nederland overlijdt, is het fijn als de uitvaartverzekeraar enige kennis van zaken heeft over een islamitische uitvaart, omdat de gebruiken hiervan voor een normale Nederlander vreemd zijn. Mocht je als moslim dan een normale uitvaartverzekering hebben, dan zal je niet de uitvaart krijgen die je wilt krijgen. Deze is namelijk aangepast aan de Nederlandse cultuur.

Welke onderdelen zijn nog meer belangrijk

Er zijn verschillende onderdelen die een rol spelen bij een islamitische begrafenis, waar je als verzekerde verstand van moet hebben. Zo zullen er voor andere diensten kosten gemaakt moeten worden die bij een westerse begrafenis niet gebruikelijk zijn. Wil je weten wat de kosten van een uitvaart zijn? Lees dan hier verder.

Zo dient er bij een islamitische begrafenis rekening gehouden te worden met het samenkomen voor het gebed, voor de doeken waarin de overledene wordt gewikkeld, de eeuwige grafrust, dat het begraven het liefst binnen één dag dient te gebeuren en dat het eventueel in het buitenland moet plaatsvinden.

Waarom een islamitische uitvaartverzekering?

Zoals je hierboven vast al gemerkt zal hebben, zijn er voor een islamitische begrafenis hele andere eisen dan die van een gemiddelde Nederlandse uitvaart.

Daarom worden er tegenwoordig steeds meer islamitische uitvaartverzekeringen aangeboden, zodat iedereen op zijn eigen manier afscheid kan nemen van hun dierbaren. Want de behoefte om afscheid te nemen van onze dierbaren is voor iedereen even groot en dat wil iedereen uiteraard op zijn eigen manier doen.

Kosten islamitische uitvaart

Een uitvaart kost natuurlijk geld. Een aantal vragen die kunnen opdoemen zijn bijvoorbeeld hoe duur is een graf/grafsteen? En wat kost de rouwauto precies? Elke begrafenis is uniek en de kosten van een islamitische uitvaart kunnen dus behoorlijk verschillen. Om een goede begroting te maken van de totale kosten van een islamitische uitvaart moet worden gekeken naar de wensen en mogelijkheden. Er gelden echter wel een paar regels bij het organiseren van een begrafenis:

 • Het is verplicht dat een moslim in zijn eigen graf wordt begraven
 • Het is niet toegestaan om een graf te delen
 • Het lichaam van een moslim mag na 20 jaar niet verwijderd worden uit het graf

Omdat een islamitische uitvaart behoorlijk wat organisatie vergt kost het afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering vaak wat meer. Sommige mensen willen graag in het land van herkomst begraven worden, er moeten dan nog meer kosten gemaakt worden.

De totale kosten hangen af van de verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden, en wisselt per situatie. We raden je aan om de mogelijke kosten vooraf door te nemen, daarna kun je makkelijk bepalen welk verzekerd bedrag je nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om de uitvaartverzekering te laten indexeren om er zeker van te zijn dat nabestaanden niet met kosten opgezadeld worden.

Welke standaardkosten bij een islamitische uitvaart?

 • Rouwauto voor dodenwassing, dodengebed (moskee) en begrafenis
 • Bezorgen en leveren van uitvaartkist
 • Lijkwade met benodigdheden voor lijkwassing
 • Verzorgen rituele lijkwassing
 • Religieuze begeleiding (door Nederlands sprekende) imam
 • Kosten van persoonlijke wensen
 • Gemiddelde kosten: €2000

Kosten voor een islamitische uitvaart in Nederland

 • Graf (met eventuele onderhoudskosten)
 • Afkoping van de grond van het graf
 • De begraafrechten
 • Standaardkosten €2000 + Gemiddelde kosten: €5000 voor graf afkopen

Kosten voor een islamitische uitvaart land van herkomst

 • Afhandeling van alle formaliteiten en documenten (gemeente, consulaat, ambassade)
 • Transportkosten van overledene per vliegtuig
 • Tickets voor nabestaande en begeleiders
 • Transport en formaliteiten in het land van bestemming
 • Standaardkosten €2000 + Gemiddelde kosten: €2500 tot €4000

Gewoontes en visie islamitische uitvaart

Moslims hebben een bepaalde visie op de uitvaart. Het allereerste wat een moslim dient uit te spreken in geval van overlijden is “aan Allah behoren wij en voorwaar tot Hem zullen Wij terugkeren”. Na deze uitspraak dien je het doel van het leven voor je ogen te zien. Volgens de islam is de wereld enkel een plaats van bezoeking en beproevingen. Het gedenken van Allah in deze moeilijke periode is het beste wat een moslim kan doen.

Rouwen om een overledene is een normale zaak in de islam. Het uiten van rouw door huilen is toegestaan omdat het een vorm van verlossing is. Er gelden hier wel regels, normaal huilen is toegestaan, maar gehuil dat wordt gehoord op grote afstand is niet toegestaan.

Over de rouwperiode is de Hadeeth duidelijk. Een vrouw mag niet meer dan 3 dagen rouwen, behalve wanneer het haar man betreft. Dan mag de rouwperiode 4 maanden en 10 dagen duren.

Regels Nederland

Het is in Nederland gebruikelijk dat een graf na 20 jaar geruimd wordt. Het komt regelmatig voor dat moslims er voor kiezen om een graf af te kopen. Op die manier kan het graf na 20 jaar nog steeds intact gehouden worden en wordt het ontbonden lichaam niet verplaatst. Het is ook mogelijk om de ligplaats in het graf na 20 jaar te verlengen. Je kunt de ligplaats in het graf elk jaar verlengen.

Veel moslims zien het afkopen van een graf als beste optie omdat er een garantie wordt geboden. Moslims willen gegarandeerd zijn van het eeuwige graf en het afkopen van een ligplaats is dan de beste optie. Je moet er wel rekening mee houden dat het afkopen van een ligplaats ongeveer 5000 euro kost.

Andere lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.