Waar moet je allemaal op letten als je begint met je uitvaartverzekering opzeggen?

Veel mensen vragen zich af of het altijd mogelijk is om te beginnen met een uitvaartverzekering opzeggen of stopzetten. Gelukkig is het altijd mogelijk om opzegging in gang te zetten. Je hebt wel te maken met een aantal voorwaarden en kosten die gemaakt moeten worden om de polis stop te zetten, in sommige gevallen krijg je namelijk een bedrag teruggestort omdat je al waarde hebt opgebouwd. Een nieuwe polis nodig voor een overstap? Begin dan direct met de beste uitvaartverzekering vergelijken.

Redenen voor uitvaartverzekering opzeggen

Er kunnen meer redenen zijn waarom je er voor kiest om een uitvaartverzekering te stoppen. Zo kan het zijn dat je te weinig geld over hebt voor de maandelijkse premie of omdat er veranderingen in de privésfeer hebben plaatsgevonden. Doorgaans heb je ook te maken met een zogenoemde opzegtermijn van een tot twee maanden. Kijk in de polisvoorwaarden om de opzegtermijn van je verzekeraar te vinden.

Stoppen kan op verschillende manieren

Je kunt de uitvaartverzekering stoppen op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor het premievrij maken van de polis, de polis afkopen, een oude uitvaartverzekering omzetten naar een nieuwe polis of zelfs het overstappen van uitvaartverzekering. Weet je nog niet hoe je dit wil doen? Lees dan onze gids om alle voor- en nadelen van het stopzetten te bekijken.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen over het opzeggen en stoppen van je uitvaartverzekering.

Hoe werkt uitvaartverzekering stoppen precies?

Een uitvaartverzekering stoppen is dus op verschillende manieren te regelen. Iedere situatie kan verschillen en het kan soms voordeliger zijn om een polis premievrij te maken ten opzichte van het afkopen van de gehele verzekering. Een overstap naar een andere verzekeraar is vaak onverstandig door de financiële gevolgen die een overstap heeft. Lees snel verder over alle mogelijkheden om een uitvaartverzekering stopzetten te regelen.

Uitvaartverzekering premievrij

De eerste optie die je hebt is de uitvaartverzekering premievrij maken. Als je hier voor kiest stopt de premiebetaling en blijft de verzekering wel gewoon doorlopen tot aan het overlijden. De uitvaartverzekeraar keert daarna een bepaald bedrag uit in het geval van overlijden. Hoe hoog het bedrag is hangt van de volgende factoren af die samen de premievrije waarde van de uitvaartverzekering bepalen:

 • De tot dan toe betaalde premie
 • De voorwaarden van de polis
 • De waarde van de premie ten tijde van overlijden, rente kan er voor zorgen dat de premie in de loop van de tijd meer waard is geworden

Afkopen

De tweede optie die kunt inzetten tijdens het uitvaartverzekering stopzetten is het afkopen van de polis. Als je voor deze optie kiest heb je als verzekerde geen recht meer op een uitkering bij overlijden. De hoeveelheid betaalde premie en de polisvoorwaarden geven soms recht tot een afkoopwaarde.

In dat geval spreken we van uitverzekering opzeggen geld terug. De uitvaartverzekeraar gebruikt een eigen berekening voor de afkoopwaarde, we raden je aan om te informeren welke methode door je eigen verzekeraar wordt gebruikt.

Oude verzekering naar nieuwe overzetten

Het is ook mogelijk om je huidige uitvaartverzekering om te zetten naar een andere, meer uitgebreide polis bij dezelfde verzekeraar. Daardoor heb je toch een extra dekking ten opzichte van je oude polis, je kunt voor deze optie contact opnemen met je verzekeraar om de beste keuze te maken. Zij kunnen je adviseren over de beste opties voor het uitbreiden of aanpassen van de uitvaartverzekering.

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een andere uitvaartverzekeraar. Doorgaans is dat geen slim plan omdat de financiële nadelen niet opwegen tegen de voordelen van een overstap.

Ook is het mogelijk om een oude uitvaartverzekering weer actief te maken, je moet daar overleg voor plegen met de uitvaartverzekeraar en er kunnen speciale voorwaarden gelden voor deze heractivatie.

Bij de afkoop uitvaartverzekering kan deze binnen een half jaar weer actief worden gemaakt. De uitgekeerde afkoopwaarde dient dan terugbetaald te worden. Als je een premievrije verzekering weer wil activeren wordt deze binnen een paar jaar actief en wordt alle achterstallige premie aan de verzekeraar betaald.

Waardeverlies van de polis

Er kan sprake zijn van waardeverlies van de polis. De verzekeraar ging er namelijk vanuit dat je voor een lange periode premie zou betalen. Als je kiest voor het afkopen van een polis wordt er geen premie meer overgemaakt.

Daardoor loopt de verzekeraar inkomsten mis die doorgerekend worden indien je voor afkopen kiest. Vaak kun je de verzekering beter laten doorlopen, toch kan het zijn dat het waardeverlies meevalt, we raden dan ook aan om vooraf bij de verzekeraar te informeren over het bedrag wat uitgekeerd wordt in het geval van opzegging of afkopen van de polis. Echter zou je ook kunnen kiezen voor een waardevaste uitvaartverzekering waarmee je garantie hebt op een ruime uitkering.

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd

Je hebt bij het afsluiten van een uitvaartverzekering altijd 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je polis is afgesloten. In de bedenktijd kun je gemakkelijk opzeggen omdat er nog geen waarde is opgebouwd.

De premie die je tot die tijd al betaald hebt wordt gewoon terugbetaald indien je tijdens de bedenktijd opzegt. Je hoeft ook geen reden van opzegging op te geven bij het stoppen van de uitvaartverzekering.

Weinig mensen kiezen voor afkopen of opzeggen

Weinig mensen kiezen er voor om een uitvaartverzekering te stoppen, dat komt omdat het opgebouwde kapitaal bijna altijd in waarde afneemt door inflatie en andere factoren. Het kan natuurlijk zo zijn dat je echt niet tevreden bent met de uitvaartverzekeraar en je genoodzaakt voelt om over te stappen.

Dat benadrukt het belang van onderzoek doen naar de juiste polis, als je een uitvaartverzekering afsluit doe je dat doorgaans 1 keer in je leven. Ga dus altijd op zoek naar een verzekeraar die je persoonlijke wensen op het gebied van de uitvaart kan invullen.

Uitvaartverzekering afkopen

Het afkopen van je huidige polis kan lastig zijn. Je moet als eerste kijken naar het type verzekering dat je hebt afgesloten. Zo kun je eigen alleen een kapitaal uitvaartverzekering afkopen. Als je voor een naturapolis hebt gekozen kun je deze onmogelijk afkopen. Dat komt omdat de diensten die bij een naturapolis worden geleverd moeilijk af te kopen zijn.

Alleen als je permanent gaat verhuizen naar het buitenland is het soms mogelijk om een naturaverzekering af te kopen. Ook worden er soms uitzonderingen gemaakt voor mensen die niet door het medische acceptatiebeleid van een verzekeraar heenkomen. Dat kan gebeuren als de gezondheidssituatie veranderd is, soms willen mensen dan overstappen naar een andere verzekeraar.

In een ander land gaan wonen is voor een uitvaartverzekeraar ook een goede reden om de polis afkoopbaar te maken. Als je bijvoorbeeld in een land waar oorlog is gaat wonen wordt het zelfs verplicht om een polis af te kopen. Dat komt omdat het risico van overlijden een stuk groter wordt in dat soort landen. De meeste uitvaartverzekeraars willen dat risico niet lopen en maken een naturapolis in dat geval afkoopbaar.

Nadelen afkopen uitvaartverzekering

Als je er voor kiest om te beginnen met uitvaartverzekering afkopen is het wel slim om alle nadelen inzichtelijk te hebben. Een van de grootste nadelen is namelijk dat de actuele waarde van veel polissen behoorlijk laag is.

Daardoor is het verzekerde bedrag over het algemeen minder als de ingelegde premie, waardoor je bijna altijd onvolledig gedekt en geld tekort komt aan het einde van de looptijd. Doorgaans is het bedrag van de afkoopwaarde dus niet genoeg om een begrafenis mee te dekken.

 • Om dit grote nadeel af te dekken is het verstandig om een ander soort uitvaartverzekering af te sluiten, daarnaast kun je nog zelf geld sparen voor een begrafenis.
 • Nu vraag je jezelf misschien af, maar hoe kan dit nadeel ontstaan? Nou, dat is vrij simpel. De afkoopwaarde van je polis wordt namelijk vastgesteld op basis van de betaalde premie en het rendement dat hierop behaald kan worden door de uitvaartverzekeraar.

Rekenmethode verzekeraars vaak niet transparant

De meeste verzekeraars maken gebruik van een actuariële rekenmethode voor het bepalen van de waarde van de polis. Deze waarde is dus niet gemakkelijk te berekenen door een optelling te maken van de reeds betaalde premie. Vervelend genoeg is deze rekenmethode vaak niet openbaar, je kunt in het polis blad of de financiële bijsluiter vaak meer informatie terugvinden.

Wat is de afkoopwaarde?

Als je gekozen hebt voor een uitvaartpolis kan deze verzekering een bepaalde waarde hebben opgebouwd. Deze waarde wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. Zodra de looptijd van de polis is afgelopen ontvang je een geldsom, ook wel de afkoopwaarde genoemd.

De waarde van deze polissen valt in de praktijk vaak tegen omdat er nog niet veel waarde is opgebouwd, daarnaast maakt de verzekeraar ook kosten en als deze worden afgetrokken van de betaalde premie blijft er vaak weinig opgebouwde waarde over.

Dat is natuurlijk ook wel logisch, het kan namelijk zo zijn dat je een uitvaartverzekering hebt van € 10.000 waar al 12 jaar premie voor betaald is. Deze heeft uiteraard een hogere afkoopwaarde dan een uitvaartverzekering van € 4000 die pas 2 jaar loopt. Lees hier een voorbeeld van iemand die niet goed op de afkoopwaarde heeft gelet, de gevolgen kunnen soms oplopen.

Premievrij maken is vaak voordeliger

De kosten die door de verzekeraar gemaakt om het risico op overlijden af te dekken. Over het algemeen kunnen we dus stellen dat het vaak ongunstig is om te beginnen met afkopen. De afkoopwaarde is vaak lager dan de totale premie die tot dan toe is betaald. Het is doorgaans een stuk voordeliger om je uitvaartverzekering premievrij te maken.

Als je een uitvaartverzekering premievrij maakt stop je met het betalen van premie, de verzekering blijft echter actief. Als er sprake is van een overlijden bepaalt de uitvaartverzekeraar aan de hand van de betaalde premie welke waarde er aan de polis wordt toegewezen en welk bedrag er uitgekeerd kan worden.

Berekening afkoopwaarde

Het berekenen van de afkoopwaarde wordt niet bij iedere verzekeraar op dezelfde manier gedaan. Neem hiervoor contact op met de uitvaartverzekeraar. Vaak wordt gekeken naar de totale hoeveelheid betaalde premie, de actuele rente en de kosten die de uitvaartverzekeraar heeft gemaakt, zoals risico-, administratie- en distributiekosten.

Waarom uitvaartverzekering afkopen?

We kunnen een aantal redenen voor je bedenken waarom iemand met een uitvaartverzekering zijn of haar polis wil afkopen, we hebben een kort rijtje voor je opgesteld:

 • De verzekerde beschikt over een andere/dubbele uitvaartverzekering en is over verzekerd. Beide uitvaartverzekeringen vergelijken is in deze situatie een goede oplossing.
 • Het vermogen van de verzekerde is zodanig gestegen dat eventuele kosten vanuit het eigen kapitaal gedekt kunnen worden. Een uitvaartverzekering is niet meer nodig en het is dan ook voordelig om zo snel mogelijk je uitvaartpolis af te kopen.
 • De verzekerde is in financiële problemen terecht gekomen en is niet meer in staat om de volledige maandelijkse premie te kunnen betalen, het afkopen van een uitvaartverzekering is een goede korte termijn oplossing.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.