Waar moet je op letten bij de Antilliaanse uitvaartverzekering in 2023?

Je zult het wellicht niet weten maar het is mogelijk om een Antilliaanse uitvaartverzekering te verkrijgen in Nederland. Ons land telt namelijk rond de 150.000 Antilliaanse Nederlanders, grotendeels is rooms-katholiek of protestants. Maar waarom sluiten Antilliaanse Nederlanders niet gewoon een standaard uitvaartverzekering af?

Hoe werkt een Antilliaanse uitvaart?

Binnen de Antilliaanse gemeenschap is het normaal dat iedere bekende van de overledene op rouwbezoek komt, zo zal je op een Antilliaanse uitvaart veel kennissen van de overledene tegenkomen. De rouwbijeenkomst telt meestal drie tot vierhonderd personen. De kist is altijd open en wordt afscheid genomen van de overledene, hierna wordt de directe familie gecondoleerd.

Ondanks dat veel Nederlandse Antillianen rooms katholiek zijn, heeft deze bevolkingsgroep een aantal eigen tradities & rituelen, over het algemeen komen deze behoorlijk overeen met rituelen die je ook bij een Caribische uitvaart terugziet.

Tradities en rituelen

Wanneer we kijken naar de traditionele rituelen na het overlijden van een Antilliaan zien we echter niet alleen christelijke of katholieke rituelen, maar ook Afrikaanse en Indiaanse tradities komen aan bod. Veel Antilliaanse Nederlanders geloven dat de wereld van geesten onderdeel is van het dagelijkse leven. Bij een uitvaart komen deze thema’s vaak terug. Mensen zien voorbodes van de dood in het krijgen van een ongelukje of in het binnenvliegen van een zwarte vlinder. Een aantal andere rituelen die vaak voorkomen bij de Caribische gemeenschap zijn onder andere:

Touwtje in de kist

Caribische Nederlanders laten soms de kinderen van een overledene met een touwtje opmeten, dit doen ze om er voor te zorgen dat een overledene niet blijft rondhangen bij zijn of haar kinderen. Dit touwtje wordt afgeknipt en daarna samen met de overledene in de kist begraven.

Een geest vastprikken

Nog een oude traditie die je veel terug ziet komen bij een Caribische uitvaart is het zogenoemde ‘geest vastprikken’, bij deze traditie wordt er een speld in de kleding van de overledene vastgeprikt. Dit gebruik zorgt er voor dat de geest van de overledene als het ware in het lichaam wordt vastgeprikt. Dit gebruik wordt overigens niet vaak uitgevoerd onder de meeste Antilliaanse Nederlanders omdat de herkomst niet echt bekend is.

Manda Spiritu Bai

Een ander gebruik wat we regelmatig zien terugkomen bij Caribische Nederlanders is het zogenoemde Manda Spiritu Bai. Bij deze traditie worden op de 8e dag na de uitvaart alle ramen van het huis van de overledene open gezet. Dit om de geest van de overledene, het huis rustig te laten verlaten. Dit proces wordt ook wel Manda Spiritu Bai genoemd, wat letterlijk ‘stuur de geest weg’ betekent.

Caribische uitvaart is nooit mooi

Steeds meer Caribische Nederlanders kiezen voor een moderne en persoonlijke uitvaart, maar het gebruik is dat er nooit wordt gezegd dat de uitvaart mooi was. Dit omdat de uitvaart alleen mooi mag zijn voor de overledene, veel Caribische Nederlanders geloven er namelijk in dat als zij aangeven dat de uitvaart mooi was, zij de volgende zijn die te overlijden komen. Doorgaans wordt er niet veel gesproken over de uitvaart.

Wat gebeurt er na overlijden bij Antilliaanse uitvaart?

Het allereerste wat er gebeurt na het overlijden in zowel de Antillen als in Nederland is dat de familie en dichte nabestaanden direct worden ingelicht. Veel families willen ook graag een rouwadvertentie laten plaatsen in een van de Caribische kranten, daardoor is iedereen op de hoogte gesteld zodat mensen uit de gehele gemeenschap aanwezig kunnen zijn. Veel van dit soort wensen kunnen prima worden uitgevoerd door een verzekeraar zoals DELA of Monuta. In Nederland wordt dit echter steeds minder gedaan, we kiezen hier vaak voor een mooie en iets duurdere rouwkaart.

Tijdens de rouwbijeenkomst is vaak live muziek aanwezig en de overledene krijgt nog flink wat spullen in zijn kist, van sigaretten en drank tot aan kindertekeningen. Ook wordt de kist gevuld met vragen en wensen voor eerder gestorven Antillianen. In veel gevallen is het einde van rouwbijeenkomst zeer treurig en erg emotioneel, het kan vaak nog wel uren doorgaan, het is immers het laatste afscheid met hen dierbare.

De begrafenis met de Antilliaanse uitvaartverzekering

Bij de keuze voor een Antiliaanse uitvaartverzekering kiest grotendeels van de Antillianen voor een traditionele begraving in plaats van een crematie. Cremeren komt bij Antillianen namelijk maar zelden voor, ze vinden namelijk dat het lichaam ongeschonden moet beginnen aan de reis in het hiernamaals.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een Antilliaanse uitvaartverzekering in Nederland.

Vaak begraven in moederland

Personen met een Antilliaanse uitvaartverzekering kiezen vaak voor de laatste rustplaats in het moederland, dit is met deze verzekering dan ook goed mogelijk. Heb je een normale uitvaartverzekering met volledig Nederlandse rituelen dan is dit vaak niet mogelijk. Is het in dit geval niet mogelijk om de overledene naar het moederland te brengen dan wordt er vaak gekozen voor de begraafplaats van de kerk waar de overledene lid van was. Hier zal dan ook een afscheidsdienst gehouden worden.

We raden Caribische Nederlanders dan ook aan om goed onderzoek te doen naar het organiseren van de uitvaart in combinatie met een uitvaartverzekering, neem contact op met een uitvaartverzekeraar om bepaalde gebeurtenissen of traditionele invloeden die uitgevoerd moeten worden tijdens de uitvaart door te nemen. Direct aan de slag? Begin dan met een uitvaartverzekering vergelijken.

De rouwstoet

Wanneer alle ceremonies en diensten zijn afgerond rijdt de rouwwagen voor de laatste keer naar het huis van de overledene. Hier wordt gestopt en dragen nabestaanden de kist in een rondje om of door het huis, dit voor een goed afscheid. Vervolgens wordt de begrafenis afgerond zoals de gewoonten in de kerk zijn. Hier hoeft u geen extra dienst voor bij te nemen op de uitvaartpolis.

Het graf met de Antilliaanse uitvaart

Antillianen voelen het als hen plicht om een graf van een dierbare goed bij te houden, de keuze voor een Antilliaanse uitvaartverzekering is dan ook erg slim want het graf kan nog best wel duur zijn. Je moet hierbij onder andere denken aan de grafrechten. Vaak wordt het graf net als in Nederland verzorgt met kleine steentjes en bloemen.

De rouwperiode na de uitvaart

Wanneer de uitvaart is afgelopen gaat er een periode van 8 dagen in, dit wordt ook wel de ‘ocho dia’ genoemd. In de periode zal een voorbidster, die meestal een vrouw van boven de 50 is, litanieën bidden. In deze gebeden wordt gevraagd of god de overledene bij zich kan nemen voor de troost van alle nabestaanden. Na de gebeden worden de emoties de vrije loop gelaten en wordt er veelal gesproken over de overledene en zijn weg in het hiernamaals. In sommige gevallen kan het een goede keuze zijn om bij de uitvaartverzekering spirituele begeleiding mee te verzekeren.

Laatste dag antilliaanse uitvaart

Vooral de laatste dag van de gebeden liggen de emoties erg hoog, alle ramen in huis gaan open om de overledene veilig te laten gaan naar het hiernamaals. Zoals we al zeiden geloven Antillianen in een wereld vol met geesten. Om alles af te sluiten wordt er gezamenlijk gegeten en rum gedronken. De veertigste dag na het overlijden van de dierbare is ook een belangrijke, er wordt namelijk nog een herdenkingsdienst gehouden. Je kunt dit het beste vergelijken met wat Nederlanders doen op de verjaardag van de overledene.

Wat is de rol van de kerk bij een Antilliaanse uitvaart?

De kerk waartoe de familie behoort speelt vaak een belangrijke rol bij de familie, dit omdat de heilige familie mis of dienst door deze kerk verzorgd dient te worden. Vaak willen mensen van Caribische afkomst ook begraven worden in het land van herkomst, als de overledene niet wordt gerepatrieerd, dan kiezen de nabestaanden vaak voor de begraafplaats die hoort bij hun kerk.

Welke muziek is er te horen tijdens de herdenkingsdienst?

Tijdens de herdenkingsdienst is er vaak muziek, doorgaans richt de familie dicht bij de kist een altaar op met 4 kaarsen, een foto van de overledene, een kruisbeeld, een palmtakje en een afbeelding van de heilige familie.

Nabestaanden en aanwezigen brengen de overledene een laatste wens en brengen vaak kleinigheden zoals afscheidsbriefjes mee. Dit is een van de momenten van het afscheid waarbij alle emoties er mogen zijn, en mensen ruimte krijgen om aan te geven hoe ze zich voelen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.