Chinese uitvaart: gebruiken & rituelen

De begrafenis van een dierbare is nooit eenvoudig. Het is een emotionele ervaring die moeilijk te verwerken is. Maar voor de Chinezen is een begrafenis een traditie die al vele eeuwen teruggaat, vol met bijzondere gebruiken en rituelen.

In dit artikel zullen we onderzoeken hoe een traditionele Chinese begrafenis eruit ziet en wat de gebruiken en rituelen inhouden. We nemen je graag mee op reis naar een traditie die al meer dan 2000 jaar oud is binnen de Chinese gemeenschap.

Het geloof binnen de Chinese gemeenschap

De Chinese cultuur kent al lange tijd drie spirituele stromingen, namelijk het confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Daarnaast zijn er ook Chinezen die het christendom volgen, zowel de protestantse als de rooms-katholieke Kerk. Deze groep houdt kerkdiensten in hun eigen taal en in kerken die vaak speciaal voor/door hen zijn gebouwd.

Voorouderverering

In alle Chinese levensbeschouwingen wordt er veel waarde gehecht aan voorouderverering. Bij een overlijden staat er een foto van de overledene met daarbij een lijst met namen van overleden ouders, grootouders en voorouders op het huisaltaar. Men brandt ook wierook om de voorouders te eren.

Er wordt vaak om raad gevraagd aan een Feng Shui meester, boeddhistische monnik of priester over de tijd en plaats waarop de Chinese begrafenis dient plaats te vinden. De tijd en plaats wordt bepaald aan de hand van de relatie van de overledene met de voorouders. Chinezen geloven namelijk dat de voorouders invloed hebben op de levens van de levenden.

Twee zielen één lichaam

Chinezen geloven dat ieder mens twee zielen heeft: een hun-ziel en een po-ziel. De hun-ziel keert terug naar het westelijke paradijs nadat iemand overlijdt, maar de po-ziel is na het overlijden nog aan het lichaam gebonden.

Om te voorkomen dat de po-ziel het lichaam te snel verlaat, worden de lichaamsopeningen afgesloten met jade. Soms wordt er zelfs een mes op het lichaam gelegd waarmee voorkomen wordt dat de de po-ziel vlucht.

Offers en grafgiften moeten de po-ziel helpen om in rust afscheid te kunnen nemen van het lichaam, zodat hij niet terugkeert om de nabestaanden lastig te vallen.

Reis van zeven keer zeven dagen

Chinezen geloven dat de ziel van de overledene een reis van zeven keer zeven dagen maakt door de zeven hemelen en hellen, in een zoektocht naar spirituele vervulling.

Nabestaanden maken offers van voedsel, geld en kleding om de ziel te beschermen en hem succes te wensen op zijn weg naar verlossing. Deze rituele handelingen vormen de voorbereiding op het uiteindelijke afscheid.

Chinese begrafenis rituelen

De Chinese begrafenis rituelen zijn een interessant en waardevol stukje cultuur. Deze tradities vinden hun oorsprong in een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudste Chinese dynastieën, en ze hebben een diepe invloed op de Chinese cultuur, met name met betrekking tot de Chinese uitvaart. Hieronder zullen we een kijkje nemen naar de verschillende Chinese begrafenis rituelen.

Rituele wassing

Een geestelijk leider, zoals een priester, Boeddhistische monnik of een Feng Shui-meester, helpt de familie bij het voorbereiden van de Chinese begrafenis. Deze persoon stelt de tijd van de dienst vast en geeft raad over de locatie van de rustplaats.

De geestelijk leider wast samen met de naaste familie de overleden persoon. Na het wassen van de overledene met bronwater, wordt deze door de oudste zoon, of dochter, indien het een vrouw betreft, aangekleed in zeven lagen kleding. De zeven lagen kleding zijn nodig voor de reis van zeven keer zeven dagen.

Wanneer de overleden is gewassen en aangekleed is het tijd om de kist te sluiten. Bij dit moment is ook de overige familie aanwezig. Tijdens het sluiten van de kist draaien de familieleden zich om, om te voorkomen dat de geest van de overleden persoon bij hen blijft.

Lievelingseten van de overledene

Een dag vóór de Chinese begrafenis kookt de familie het lievelingseten van de overledene en zet dit in huis op tafel. Op het moment dat het eten op tafel gezet staan alle lampen in huis aan. Op deze manier nodigen ze de overledene uit om afscheid te komen nemen. Pas na de begrafenis worden de lampen gedoofd.

Vuurdienst

Chinese begrafenis rituelen omvatten een aantal symbolische handelingen die een belangrijke rol spelen bij het afscheid en ondersteuning van de ziel van de overledene. Een van deze rituelen is het verbranden van verschillende papieren voorwerpen. Dit is een Chinese uitvaart traditie die al eeuwen bestaat.

Tijdens de vuurdienst verbranden de nabestaanden namaakgeld, ook wel geestengeld genoemd, om de dode in de andere wereld te voorzien van rijkdom. Ook papieren voorwerpen, zoals kleding, horloges, mobiele telefoons, televisies, meubels en huisjes worden verbrand. Hiermee wordt de materie omgezet in geestelijke goederen, die de overledene in het hiernamaals moeten helpen.

De rode envelop

Bij Chinese uitvaarten worden rode envelopjes aan de aanwezigen uitgedeeld. Deze rode envelopjes staan symbool voor geluk, vrede en rouw. Ze bevatten een snoepje voor geluk, een muntje ter vergoeding voor de kosten die zijn gemaakt om naar de uitvaart te komen en een rood draadje om om je pols te dragen als teken van rouw.

Het dragen van het rode draadje is een ver teruggaande traditie bij Chinese uitvaarten. Het is een symbool van eenheid, dat ons eraan herinnert dat we allemaal verbonden zijn en dat we samen om rouwende mensen heen staan. Door het dragen van het rode draadje, tonen we onze steun en sympathie aan de familie.

Kleding bij een Chinese uitvaart

Tijdens een Chinese begrafenis draagt de familie traditiegetrouw witte kleding. Het dragen van wit staat voor verdriet en rouw in de Chinese cultuur. Voor andere aanwezigen is het toegestaan om naast wit ook andere stemmige kleuren te dragen.

Het dragen van de kleur rood is echter niet gepast, omdat deze in de Chinese cultuur geluk en voorspoed symboliseert. Daarnaast is het tijdens een Chinese begrafenis gebruikelijk om de familie van de overledene te begroeten met een stille buiging.

Vergoed een uitvaartverzekering Chinese rituelen bij een begrafenis?

Er zijn verschillende uitvaartverzekeraars die sommigen tradities/rituelen tijdens een Chinese begrafenis vergoeden. Tijdens het afsluiten van de verzekering is het raadzaam om dergelijke zaken te overleggen met de verzekeraar. Hiermee voorkom je dat je na een uitvaart wordt opgezadeld met hoge uitvaartkosten.

Wil je direct weten welke uitvaartverzekeringen geschikt zijn voor het verzekeren van een Chinese begrafenis? Maak dan gebruik van onze handige vergelijker op deze pagina. Hier zie je direct het gehele aanbod van verzekeraars, die je onderling kunt vergelijken op premie, dekking en nog veel meer. Start direct met vergelijken en profiteer van mooie deals!

Wellicht ook interessant:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.