Wat is het donorcodicil en is het nog steeds belangrijk met de nieuwe donorwet? Lees alles in onze handige gids.

Wat is een donorcodicil?

Sommige mensen vragen aan ons wat een donorcodicil is, dit onderwerp wordt de laatste tijd vaker besproken door de nieuwe wet op het gebied van donorregistratie. Een donorcodicil is een document waar je op kunt aangeven of je weefsel of organen wil afstaan na het overlijden. Een donorcodicil is rechtsgeldig zodra je deze ondertekend of gedateerd heeft. Het is belangrijk dat je dit document bij je draagt, daardoor weten de artsen wat er mag gebeuren met je organen en weefsel indien je ten overlijden komt.

Oprichting centraal donorregister en donorpas

Er is ook een donorpas beschikbaar gesteld en sinds 1998 is er een centraal donorregister. Dat is een digitaal register waar je je kunt registreren, je kunt daar ook aangeven of je na het overlijden donor wil worden en je kunt uitzonderingen aangeven in het codicil. Het bewijs van registratie, je hoeft deze pas niet constant te dragen, een arts kan namelijk online kijken wat je keuze is op het gebied van donatie. Een registratie kan al vanaf 12 jaar gebeuren via de post of het internet.

Je kunt een donorcodicil opstellen

Als je je niet online wil registreren is het mogelijk om een donorcodicil op te stellen. Je kunt dan zelf een verklaring opstellen en aangeven wat je keuze is, je ondertekent deze en daarna kun je de verklaring nog dateren. Het is daarna van belang dat je deze verklaring altijd bij je draagt.

Als je geregistreerd wil staan in het centraal donorregister, dan kun je naar de website van donorregister.nl. Log daar in met je DigiD en geef je keuze door. Ook kun je een formulier invullen om dit vervolgens op te sturen met de post. Ook kun je dit formulier ondertekenen bn=en daarna retour sturen.

Online registreren in centraal donorregister

Wilt u geregistreerd staan in het centraal donorregister? Ga dan naar de website donorregister.nl, log in met uw DigiD en geef daar uw keuze door. U kunt ook op deze website een formulier invullen. Dit formulier wordt vervolgens naar u opgestuurd via de post, zodat u het kunt ondertekenen en weer retour kunt sturen.

Donorcodicil kwijtgeraakt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je je donorcodicil kwijtraakt. Gelukkig kun je makkelijk een nieuwe verklaring opstellen. Daarin kun je aangeven wat er moet gebeuren na het overlijden. Je kunt deze wederom dateren en ondertekenen en het nieuw donorcodicil bij je dragen.

Als je jezelf hebt geregistreerd in het centrale donorregister en je je pas kwijt bent hoef je niets te doen. Je donorpas is in dat geval alleen een bewijs van registratie. De keuze die je online hebt gemaakt ligt vast in het register waardoor een arts altijd online kan kijken naar de wensen op het gebied van orgaandonatie. Toch liever een nieuwe pas ontvangen? Neem dan contact op met het Donorregister via telefoonnummer 0900-821 21 66.

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.2 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 11,74

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

Kinderen gratis meeverzekeren

Wensen tijdens de looptijd aanpasbaar

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 18-03-2020
Laatst geüpdatet op