Begraafplaatsen in Nederland
Een begraafplaats is een plek van rust waar lichamen van overleden personen begraven worden. Naast dat overleden personen begraven kunnen worden is het ook mogelijk om een urn met gecremeerd as te begraven op een begraafplaats. We hebben in Nederland rond de 4.000 begraafplaatsen, een deel hiervan is niet meer in gebruik. In dit artikel vertellen we je verder alles over begraafplaatsen.
Welke begraafplaats wordt het meest bezocht?
We hebben veel verschillende begraafplaatsen in Nederland, zo is een van de meest bekende de Margraten begraafplaats, wat een Amerikaanse begraafplaats is. Op deze laatste rustplek zijn meer dan 8.000 Amerikaanse soldaten begraven die zijn gesneuveld tijdens de gevechten in de Ardennen, Zuid-Limburg en het Ruhrgebied in Duitsland. Deze begraafplaats trekt jaarlijks duizenden bezoekers die hun dankbaarheid willen tonen voor de vrijheid in Nederland.
Wat is het verschil tussen een begraafplaats en kerkhof?
Veel mensen gebruiken de term kerkhof en begraafplaats vaak door elkaar heen. Het doel is hetzelfde, maar er is een verschil. Dit heeft namelijk te maken met hoe mensen vroeger begraven werden in de buurt van de kerk. Vaak in het hof van de kerk, vandaar de term kerkhof. Je kunt een begraafplaats en een kerkhof dus herkennen aan de aanwezigheid van een kerk.
Wat zijn de kosten van een begraafplaats?
Wat de kosten zijn van een begraafplaats is afhankelijk van verschillende factoren:
- Totale kosten voor de afscheidsplechtigheid
- Grafrechten kosten
- Kosten voor onderhoud aan het graf
- Soort graf
Het kan natuurlijk zo zijn dat je de kosten voor een begrafenis vergoed of verzekerd wilt hebben, zo heb je altijd een waardige begrafenis. Om dit te realiseren kun je een begrafenisverzekering afsluiten, je hebt keus uit verschillende dekkingen en aanbieders.
Hoe vind je een begraafplaats of graf?
In Nederland hebben we 1.500 geregistreerde begraafplaatsen waar uit gekozen kan worden. Ben je op dit moment al uitvaart plannen aan het uitstippelen? Dan heb je de mogelijkheid om via de website begraafplaats.nl te bekijken welke begraafplaatsen er zijn. Hierbij kan gefilterd worden op het soort graf, faciliteiten op de begraafplaats en provincie.
Daarbij kun je de uitvaartverzorger ook om advies vragen. Deze hebben vaak brochures met begraafplaatsen waardoor een gedegen keus gemaakt kan worden. Daarbij moet je rekening houden met je uitvaartverzekering als je speciale wensen hebt voor een begraafplaats, ga altijd na of je wensen binnen de dekking vallen.
Soorten begraafplaatsen
Als we de wet op lijkbezorging nalezen dan kunnen vaststellen dat er volgens de wet maar twee soorten begraafplaatsen zijn:
- Openbare gemeentelijke begraafplaatsen
- Bijzondere begraafplaatsen
Vrijwel alle begraafplaatsen bieden ruimtes aan waar een waardige afscheidsplechtigheid gehouden kan worden voordat de begrafenis begint. De meeste begraafplaatsen hebben een info punt of website waar je meer informatie kunt vinden over de faciliteiten op locatie. Een uitvaartverzorger kan je ook helpen bij het verzamelen van informatie.
Wat zijn bijzondere begraafplaatsen?
We hebben in Nederland verschillende soorten bijzondere begraafplaatsen. Om je een duidelijk beeld te geven hebben we hieronder wat voorbeelden opgesomd:
- Islamitische begraafplaatsen
- Joodse begraafplaatsen
- Rooms-Katholieke begraafplaatsen
- Natuurbegraafplaatsen
- Protestantse begraafplaatsen
Daarnaast zijn er nog andere type bijzondere begraafplaatsen die speciaal gemaakt zijn voor mensen met een specifieke culturele achtergrond, denk hierbij aan:
- Surinaamse begraafplaatsen
- Indische begraafplaatsen
- Chinese begraafplaatsen
Gemeentelijke begraafplaatsen
De wet bepaald in Nederland dat in iedere gemeente minimaal één gemeentelijke begraafplaats aanwezig moet zijn. Vaak is de grond waarop de begraafplaats ligt een besloten gebied. Op de website van je gemeente kun je meer informatie vinden over de gemeentelijke begraafplaats in jouw gemeente.
Wat voor soort graven zijn er op begraafplaatsen?
Je hebt in Nederland de keus uit verschillende soorten graven. Deze verschillen onderling in mogelijkheid en het gebruik van het graf. Om wat meer duidelijkheid te scheppen bespreken we hieronder de mogelijkheden:
Particulier (eigen) graf
Een particulier graf, ook wel eigen graf genoemd, is gemaakt voor 1 of 2 overleden personen. De minimale looptijd van dit graf is over het algemeen minimaal 10 jaar, maar in werkelijkheid duurt het vaak 20 tot 30 jaar voordat het lichaam van de overleden persoon geruimd wordt uit het graf. Dit soort graven zijn te vinden op de volgende begraafplaatsen:
- Rooms-Katholieke begraafplaats
- Protestantse begraafplaats
- Gemeentelijke begraafplaats
Algemene graven
Het tweede type graf is een algemeen graf. In dit graf is er plaats voor maximaal 3 personen en er liggen dan ook vaak meerdere overleden personen in hetzelfde graf. In de praktijk zijn de overleden personen in het graf vaak geen familie en wordt de begrafenis uitgevoerd door de gemeente middels een gemeentelijke begrafenis.
De grafkosten zijn vaak een stuk lager in vergelijking met andere type graven, dit omdat de looptijd korter is. Meestal is dit namelijk 10 jaar, wat de wettelijke termijn is. Ook kan de looptijd vaak worden verlengd als dit gewenst wordt.
Familie graf
Het familie graf is een soort graf voor de gehele familie of het gezin. Deze graven hebben een looptijd van minimaal 20 tot maximaal 40 jaar. Na deze periode zal het graf worden geruimd om plek te maken. Bij de meeste begraafplaatsen bestaat de mogelijkheid om de huurperiode van het familiegraf te verlengen.
Eeuwige grafrust zonder ruiming
Zoals je hebt kunnen lezen heb je bij de andere soorten graven te maken met een looptijd en ruiming van het graf. Bij een graf met eeuwige grafrust is dit niet het geval. Het graf wordt namelijk nooit geruimd, wel moeten hiervoor speciale maatregelen ondernomen worden om de grafrechten te kunnen behouden. Vanzelfsprekend zijn hier kosten aan gebonden.
Misschien ook interessant voor jou: kosten van de uitvaart
Alle overige soorten graven
Naast het lijstje hierboven zijn er nog andere soorten:
- Keldergraven
- Kindergraven
- Oorlogsgraven
- Natuur graven
- Bovengrondse graven
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen