Dierencrematorium, hoe gaat een crematie voor dieren in zijn werk?

Het overlijden van een huisdier is meestal erg zwaar en je wilt jouw trouwe vriend graag nog een laatste eer betonen. In dat geval kun je voor een dieren crematie kiezen. Hiervoor kun je terecht bij een dierencrematorium waar je in alle rust afscheid kunt nemen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huisdier te laten cremeren. Op deze manier kun je namelijk een mooi afscheid nemen en de overblijfselen bewaren of op een bijzondere plek uitstrooien. Maar hoe gaat een crematie in een dieren crematorium in zijn werk en hoe zit het met de kosten? Wij leggen je graag uit hoe het precies zit

Crematie voor dieren

Een crematie voor dieren is een mooi laatste eerbetoon om afscheid te kunnen nemen van jouw trouwe vriend. Mocht je geconfronteerd worden met het overlijden van jouw huisdier? Dan kun je meestal 24/7 contact opnemen met een dierencrematorium in de buurt. Zij begeleiden en ondersteunen je in het proces van de crematie van jouw dier.

Zo kun je ervoor kiezen om jouw huisdier zelf naar het dierencrematorium te brengen of hem/haar te laten ophalen. Hierbij zullen de werknemers van het crematorium ervan bewust zijn dat het overlijden van jouw huisdier een groot verlies voor je is. In de praktijk zien we dat de meest voorkomende crematies in een dierencrematorium een crematie voor een kat of een crematie voor een hond zijn.

Hoe gaat de crematie in een crematorium voor dieren in zijn werk?

Wij snappen dat het verlies van jouw huisdier hard aankomt en er zeker tijd nodig is om te rouwen. Tijdens de rouwperiode wil je ook niet te veel aan je hoofd hebben waardoor het fijn is om te weten hoe een dieren crematie precies in zijn werk gaat. Zo weet je namelijk wat je te wachten staat en kun je de crematie goed laten verlopen.

1. Contact opnemen met een dierencrematorium

Kom je tot de verschrikkelijke ontdekking dat jouw huisdier is overleden? Dan wil je in alle rust afscheid kunnen nemen. Mocht je jouw huisdier willen laten cremeren? Dan dien je hiervoor contact op te nemen met een dierencrematorium in de buurt. Vervolgens kun je bepalen of je jouw huisdier zelf komt brengen of op komt laten halen door medewerkers van het dieren crematorium.

2. Afscheid nemen

Nadat jouw huisdier naar het dierencrematorium is gebracht, zal deze in een speciale ruimte worden opgebaard. Hier krijg je alle tijd om samen met vrienden en familie afscheid te nemen van jullie vriend. Praat met elkaar over de mooie herinneringen die jullie samen hadden en vind troost bij elkaar. Ook de medewerkers van het dierencrematorium staan voor je kaar om hulp en steun te bieden waar nodig is of gewenst.

3. Wijze van crematie bespreken

Wanneer je rustig afscheid hebt kunnen nemen, zal er samen met de medewerkers van het dieren crematorium besproken worden op welke manier je jouw huisdier wilt laten cremeren. Zo kun je kiezen voor een individuele- of gezamenlijke crematie.

Bij een individuele crematie zal jouw huisdier alleen gecremeerd worden. Hierdoor is het mogelijk om na de crematie de asresten mee naar huis te nemen. Kies je voor een gezamenlijke crematie? Dan wordt jouw huisdier met andere overleden huisdieren gecremeerd. In dat geval kunnen de overblijfselen van jouw huisdier niet gescheiden worden van de andere huisdieren.

Maak hierbij dan ook een weloverwogen keuze door alvast na te denken wat je na de crematie wilt doen. Wil je bijvoorbeeld de as uitstrooien op een bijzondere plek van jou en jouw huisdier? Of wil je de as thuis bewaren in een speciale urn voor dieren? Bespreek jouw wensen met de medewerkers van het dierencrematorium en bepaal op welke manier je jouw trouwe vriend wilt laten cremeren.

4. Crematie van jouw huisdier

Zodra er een beslissing is gemaakt over de wijze van crematie zal de crematie in de ovenruimte van het dierencrematorium plaatsvinden. Meestal gebeurt dit achter gesloten deuren, maar in overleg met het dierencrematorium kun je er eventueel bij zijn. Vaak is dit alleen mogelijk als je hebt gekozen voor een individuele crematie. 

5. As ophalen

Als je hebt gekozen voor een individuele crematie, dan kun je de as van jouw overleden huisdier bij het dierencrematorium ophalen. In de meeste gevallen kan dit pas na 1 of 2 dagen. Neem hiervoor contact op met het dierencrematorium waar je jouw huisdier hebt laten cremeren.

Laatste eerbetoon aan jouw trouwe vriend

Heb je gekozen voor een individuele crematie voor dieren? Dan kun je na 1 of 2 dagen de as ophalen. Vervolgens kun je hiermee nog het laatste eerbetoon aan jouw huisdier verwezenlijken.

Het is onder andere mogelijk om de as te begraven in de tuin of op een bijzondere plek. Ook kun je ervoor kiezen om de as te bewaren een speciale urn voor dieren. De urn kun je thuis bewaren op een mooie plek of bij het dierencrematorium in een columbarium, indien aanwezig.

Daarnaast is het ook een mooi gebaar om de as van jouw overleden huisdier uit te strooien op een plek die bijzonder was voor jullie. Houd er echter wel rekening mee dat dit niet overal is toegestaan. Hiervoor dien je toestemming te vragen bij de gemeente of de eigenaar van de grond.

Crematie voor dieren en de kosten

Een crematie voor dieren brengt kosten met zich mee. Het is begrijpelijk dat je hier bij het overlijden van een huisdier liever niet over na wilt denken. Toch is het belangrijk om te weten hoe het precies zit om vervelende verassingen te voorkomen.

De kosten van een dieren crematie hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte en het gewicht van het huisdier, de wijze van crematie (individueel of gezamenlijk) en eventuele extra diensten, zoals het ophalen van jouw huisdier.

Het dierencrematorium kan jou het beste informeren over de uiteindelijke kosten van de crematie van jouw huisdier. Houd er in ieder geval rekening mee dat je ongeveer € 100,- tot € 200,- kwijt bent aan een crematie voor huisdieren.

Crematie voor dieren en de dierenverzekering

De kosten die gemaakt moeten worden voor een huisdieren crematie verschillen per dierencrematorium en jouw wensen. Nu vraag je jezelf wellicht af hoe het precies zit met de dierenverzekering. Worden de kosten wel, niet of deels vergoed?

Of er wel of niet iets wordt vergoed, verschilt per verzekeraar. Vaak dien je voor een crematie voor dieren een aanvullende verzekering af te sluiten. Hierbij zal de ene verzekeraar alles vergoeden en de ander slechts een deel. Lees altijd de polisvoorwaarden door en vergelijk verschillende dierenverzekeringen om de juiste te vinden voor jouw trouwe huisdier.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.