Hoe leg je de dood uit aan een kind? Het kan een lastige situatie zijn
Sommige dingen doe je dagelijks, andere wekelijks of maandelijks. Praten over verlies is wel even iets anders dan de boodschappen doen, een nieuwe auto kopen of energie vergelijken. Zeker als je hierover praat met een kind. Gelukkig kan de begrafenisondernemer veel uit handen nemen en kun je jezelf richten op het verlies en je gezin. Daarnaast is het goed om het verlies en dood te bespreken met kinderen, juist als er geen overlijden speelt.
Lastige vragen
Als er nog kleine kinderen in het gezin zijn, krijg je soms moeilijke vragen over de dood. Het kan zomaar gebeuren dat de peuter of kleuter vraagt of opa het straks niet koud krijgt onder de grond. Het is soms lastig om kinderen tot vijf jaar uitleg te geven over de dood. Ze begrijpen vaak wel dat het niet leuk is dat iemand dood is, maar ze beseffen vaak niet dat het voor altijd is.
Vaak denken ze dat deze persoon uiteindelijk weer terugkomt. Pas als ze wat ouder worden beseffen kinderen dat de dood voor altijd is. Ze weten niet precies hoe het zit, maar ze beseffen wel dat iemand die ze lief vinden ook dood kan gaan. Of ze worden ineens bang dat ze zelf doodgaan. Dit kan kinderen soms angstig maken, wat soms hele moeilijke vragen oproept. Daarom is het belangrijk om hier vooraf al openlijk over te praten.
Maak het bespreekbaar
Op praten over de dood rust een taboe. Toch is dat ook iets wat af en toe ook moet gebeuren. Het kan jou en je gezinsleden wel meer rust geven. Misschien ben je zelf bang voor de dood en vind je het daarom eng om erover te praten, maar voor kinderen maakt dit de dood bevatten nog lastiger. Omdat ze vaak aanvoelen dat het niet bespreekbaar is, kunnen ze er zelf over gaan piekeren.
Wees open en eerlijk
Bespreek de dood met kinderen altijd op een open en eerlijke manier. Natuurlijk kun je bij oudere kinderen meer uitleggen dan bij hele kleine kinderen. Vertel dat alle mensen doodgaan, dat dit normaal is maar dat mensen meestal ouder zijn als ze doodgaan. Dat het logisch is dat mensen verdrietig zijn omdat iemand dood gaat, maar dat het wel bij het leven hoort. Zeg nooit dat iemand die dood gaat inslaapt. Het kan kinderen bang maken om te gaan slapen.
Of ze denken dat die persoon uiteindelijk ook weer wakker wordt. Zeg ook niet dat God iemand heeft meegenomen, je kunt kinderen hiermee het gevoel geven dat ze zelf ook ineens opgehaald kunnen worden. Natuurlijk kun je wel uitleggen als je gelovig bent dat de overledene bij God in de hemel komt. Leg de dood uit op een begrijpelijke manier die bij de leeftijd van het kind past. Gebruik gewoon simpele woorden, maar wees wel altijd eerlijk.
Anderen lezen ook:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen