Veel Nederlanders weten niet of ze gedekt zijn voor repatriëring bij overlijden in het buitenland
Uit onderzoek is gebleken dat 33,4% van de Nederlanders er niet echt over nadenkt dat een overlijden in het buitenland ook mogelijk is, veel mensen onderschatten dat een ongeluk in een klein hoekje zit als je op vakantie of zakenreis bent.
Ook is er uit het onderzoek gebleken dat 35,3% van de Nederlanders niet weet of ze gedekt zijn voor de kosten die ontstaan bij repatriëring. Repatriëring is een dure term voor het lichaam van de overledene terugbrengen naar het geboorteland, in dit geval Nederland dus.
Daarnaast denkt 13,3% van de onderzochte mensen dat ze niet gedekt zijn voor repatriëring, maar weten dit niet helemaal zeker. Dit alles is gebleken uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van uitvaartverzekeraar DELA.
Veel mensen weten niet hoe duur repatriëring kan zijn
Het gebeurt niet heel veel, maar toch komt het jaarlijks ongeveer tussen de 700 en 900 keer voor dat Nederlanders moeten worden getransporteerd naar Nederland. Wanneer er veel mensen op vakantie zijn, bijvoorbeeld in de zomervakantie, dan komt repatriëring een stuk vaker voor. Echter weten nog veel mensen niet welke kosten repatriëring met zich meebrengt als je hiervoor niet gedekt bent met een verzekering.
Komt er iemand te overlijden in bijvoorbeeld België en moet deze persoon terug naar Nederland, dan kunnen de kosten al snel oplopen tot € 1.650. En zo betaal je in het geval bij overlijden in China alweer € 13.500 voor repatriëring.
Ben je hier niet voor verzekerd dan zullen jouw nabestaanden de kosten hiervan op zich moeten nemen, ook de overheid zal niet meebetalen aan de kosten hiervan. 21,5% van de onderzochte mensen denkt dat wil het geval is en daarbij vind 64,2% dat de overheid wel een steentje zou moeten bijdragen bij het betalen van transport naar Nederland. Wil je meer weten over de overheid en repatriëring? Klik dan eens op de link.
Vaak zit de familie met de gebakken peren
Veel mensen gaan ieder jaar weer op vakantie naar het buitenland, zo kwam er ook uit het onderzoek. Echter is het zo dat 63% van de onderzochte personen de kans maar klein vind dat er een overlijden kan plaatsvinden in het buitenland, ze vroegen zich af of het wel verstandig was om jezelf hiervoor te verzekeren.
Echter is dit wel verstandig, de gevolgen voor de nabestaanden zijn vaak erg groot. Zo hebben ze niet alleen een hoop verdriet te verwerken in de rouwperiode, maar draaien ze ook nog eens op voor de kosten van het transport van de overledene naar Nederland. Dit kan ervoor zorgen dat nabestaanden na het overlijden van een dierbare ook nog eens in de financiële problemen terecht komen.
Bereid jezelf goed voor als je op vakantie gaat
Uit het onderzoek is dus gebleken dat veel mensen er niet van op de hoogte zijn of repatriëring gedekt wordt. We raden je dus altijd aan om je polis te checken voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat, op deze manier ben je op zijn best voorbereid en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Ben je niet verzekerd voor repatriëring bij jouw uitvaartverzekering? Dan zou je kunnen kijken of repatriëring meeverzekerd kan worden voordat je op vakantie gaat.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen