Repatriëring dekking is enorm belangrijk, kom erachter waarom!

We praten er niet graag over maar de dood kan zomaar om de hoek komen kijken. We raden het je dan ook zeker aan om jezelf even verder in te lezen over repatriëring zodat jij antwoord krijgt op de vraag: wat is repatriëring?

Het is namelijk zeer verstandig om te beschikken over een dekking voor repatriëring. Is dit niet het geval dan zullen je familieleden bij een ongeval of overlijden opdraaien voor de gemaakte kosten. Tevens bestaat er nog wel eens onduidelijkheid met welke verzekering je precies een dekking voor repatriëring ontvangt. Lees je met ons mee?

Repatriëring betekenis

Wat is repatriëring? Het is een veelgehoord begrip bij meerdere verzekeringen. Je komt pas met repatriëring in aanraking wanneer je in het buitenland komt te overlijden. Repatriëring houdt in dat je wordt vervoerd naar je vaderland door ziekte, letsel of overlijden. Het vervoeren van iemand met lichamelijke schade of een overledene kan erg duur zijn. En niet iedereen houdt hier rekening mee wanneer ze op vakantie gaan.

Waarom een dekking voor repatriëring bij ziekte of letsel?

Wellicht vraag je jezelf af waarom het verstandig is om vervoer naar het vaderland bij ziekte of letsel te verzekeren? Nou, daar zijn een aantal goede redenen voor. Je zult het wellicht niet weten maar wanneer je ziek bent of ernstig letsel hebt opgelopen dan mag je niet met iedere vlucht mee terug naar huis.

Jouw situatie kan namelijk anderen, maar voornamelijk jezelf, in gevaar brengen. In geval van een noodsituatie is het vliegtuig genoodzaakt om te landen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Veel mensen weten niet of ze over een dekking voor repatriëring beschikken.

Medische keuring voor een daadwerkelijke repatriëring

Dit heeft torenhoge kosten en stress tot gevolg. Om dit ten allen tijden te voorkomen zal je bij ziekte of letsel worden gecontroleerd middels een medische keuring. Dit is een fysieke keuring met een arts welke aan de hand van een aantal eisen bepaalt of je fit genoeg bent voor een vliegreis.

Daarnaast zal je een reisadvies ontvangen voor jouw situatie. In sommige letsel- of ziektegevallen is het simpelweg onverantwoord om met het vliegtuig te reizen.

Repatriëring auto

Heb je een akkoord gekregen en mag je vliegen? In de meeste gevallen zal je worden ondersteund door een medische begeleider. Na het landen zal er direct een ambulance of zorgtaxi voor je klaar staan. Tevens is het goed om te weten dat de meeste verzekeraars ook een dekking bieden voor de te maken kosten van een familielid of kennis.

Zoals je wellicht zelf al tot conclusie was gekomen kunnen de kosten enorm oplopen. Wij raden het je dan ook sterk om repatriëring naar Nederland te verzekeren. In de meeste gevallen wordt je middels de reisverzekering vergoed voor repatriëring kosten. Ook beschik je over een alarmcentrale welke je de hele dag kunt bereiken. De servicemedewerker zal het vervoer regelen, ook de accommodatie en dergelijke worden voor je gereserveerd.

Waarom een dekking voor repatriëring na overlijden?

Het is geen fijn idee maar komt helaas nog regelmatig voor, overlijden in het buitenland. In dit geval gaat er een ander proces in werking dan bij ernstig letsel of ziekte. Zoals je weet ben je in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Beschikt de overledene niet over een reis- of uitvaart verzekering dan zal er contact opgenomen moeten worden met de zorgverzekeraar. Dit is wat er allereerst moet gebeuren. Is de persoon overleden in een buitenlands ziekenhuis dan zullen de nabestaanden contact op moeten nemen met de alarmcentrale.

Is het overlijden voortgekomen uit een misdrijf of ongeval dan zul je dit altijd moeten melden bij de plaatselijke politie en ambassade. Door repatriëring is het mogelijk dat deze persoon in Nederland kan worden begraven of gecremeerd. Uiteindelijk zal een uitvaartverzorger ter plekke de repatriering verzorgen. Hieronder hebben we voor je opgesomd welke zaken ze uit handen nemen:

  • De repatriëring naar Nederland
  • Alle nodige wettelijke documenten
  • Formaliteiten vanuit de douane tijdens de reis
  • Contact met de ambassade of het consulaat

In de voorwaarden van je verzekeringspolis kun je precies terugvinden welke zaken uit de handen worden genomen. Daarnaast kun je terugvinden tot welk bedrag je bent verzekerd voor vervoer naar het buitenland bij ziekte, letsel of overlijden.

Repatriëring zorgverzekering, ben ik gedekt?

Zoals je weet is iedereen in Nederland verplicht om de basisdekking voor zorg af te sluiten. Veel mensen denken onterecht dat je een repatriëring zorgverzekering dekking ontvangt. Echter is dit niet het geval. De basisdekking beschikt namelijk niet over deze dekking. Wil je hiervoor wel gedekt zijn? Je zult een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Echter kiezen de meeste mensen voor een reisverzekering repatriëring dekking.

Houd rekening met het feit dat de repatriëring zorgverzekering vaak wordt belast met een eigen risico bedrag. Deze bedragen verschillen flink onder de verzekeraars. We raden het je dan ook aan om alle aanbieders met elkaar te vergelijken.

Reisverzekering repatriëring

Een reisverzekering bestaat vaak uit een brede dekking voor tal van zaken die je kunnen overkomen tijdens je reis in het buitenland. De reisverzekering repatriëring is een van de belangrijkste dekkingen van de reisverzekering.

Als er iemand in het buitenland overlijdt, gewond raakt of overlijdt door een ziekte kan de persoon in kwestie gerepatrieerd worden naar zijn/haar vaderland. Zoals we je hebben verteld wordt er gekeken of de persoon in staat is om te reizen en of het medische team hiervoor toestemming geeft. Is de persoon niet in staat door ziekte of ernstig letsel? Dan kan er niet worden gevlogen. De risico’s voor jouw en de luchtvaartmaatschappij liggen te hoog. Bij een overlijden moeten er eerst andere processen in gang worden gezet.

Ziek of gewond persoon vervoeren met repatriëring reisverzekering

Als iemand gewond is geraakt tijdens de vakantie of ziek is geworden, kan deze persoon niet zonder medische begeleiding terug naar Nederland worden gevlogen. Er moet ten allen tijden worden voorkomen dat het vliegtuig een noodstop moet maken. De kosten die hier mee te paard gaan zijn enorm. Als je niet gedekt bent voor repatriëring zal je ook opdraaien voor deze kosten.

Is repatriëring naar Nederland niet mogelijk per vliegtuig en kun je niet zelfstandig reizen? Dan kun je met een zorgambulance worden vervoerd en je reist dan alleen. Samen is natuurlijk ook mogelijk, zo zijn er bij wintersportvakanties vaak gipsvluchten waarin alle mensen worden vervoerd die iets gebroken hebben. Het medisch personeel ter plekke beslist of er iemand vervoerd kan worden. Dit vervoer wordt geregeld door de reisverzekeraar samen met luchtvaartmaatschappij.

Repatriëring na overlijden

Repatriëring na overlijden komt helaas nog vaak voor. Jaarlijks overlijden er Nederlanders in het buitenland, die terug vervoerd moeten worden naar Nederland. Dit getal ligt op jaarbasis rond de 1.600 Nederlanders. Repatriëring naar Nederland is dan ook dagelijkse kost voor de alarmcentrales van verzekeraars.

Overlijden buitenland repatriëring, wat moet ik doen?

Als iemand overlijdt in het buitenland, wordt er eerst gemeld aan de alarmcentrale van de verzekeraar. Als iemand op een niet natuurlijke wijze is overleden, bijvoorbeeld een misdrijf, wordt er ook contact gezocht met de politie en ambassade zodat zij dit verder kunnen onderzoeken.

Wilt u dat de overledene in Nederland wordt begraven, dan dient het stoffelijk overschot te worden gerepatrieerd naar Nederland. Verschillende uitvaartverzorgers zijn hierin gespecialiseerd. Zoals YardenDelaArdanta en Monuta. Zij kunnen op de plek van overlijden de repatriëring verzorgen, dit gebeurt in overleg met de nabestaanden en de alarmcentrale.

Repatriëring na overlijden en de uitvaartverzorger

Ter plekke regelt de uitvaartondernemer een paar zaken voor de uitvaart maar ook andere dingen. We hadden hierboven al een aantal zaken besproken welke de plaatselijke uitvaartverzorger voor je overneemt. Echter zijn er nog wat meer zaken die we graag nog even met je mededelen:

  • Wettelijke formaliteiten
  • Legalisatie van de nodige documenten
  • Contact opnemen met de ambassade of consulaat
  • Verzorging van de overledene en aanwezige nabestaanden
  • Het klaarmaken van de overledene voor vervoer
  • Repatriëring naar Nederland
  • Herbegraven

De meeste particulieren kiezen voor een reisverzekering repatriëring. Bij de meeste basisdekkingen zijn de kosten voor vervoer naar het vaderland namelijk gedekt. In tegenstelling tot de zorgverzekering. Dit is ook logisch. De reisverzekering is immers opgezet om dekking te bieden voor calamiteiten in het buitenland. Mocht u een goede reisverzekering hebben, dan zijn al deze kosten van te voren al gedekt. Ook veel uitvaartverzekeraars bieden een dekking voor repatriëring.

Kosten repatriëring, hoe zit het?

De kosten repatriëring zijn natuurlijk niet onbelangrijk. Zonder deze gegevens is het natuurlijk lastig om een weloverwogen keuze te maken voor deze dekking. In Nederland is het mogelijk om repatriëring naar Nederland bij verschillende verzekeringen te dekken. Allereerst is belangrijk om over verzekering te voorkomen. Voorkom twee dezelfde dekkingen. De kosten repatriëring worden hierdoor nog een stukje hoger.

In de meeste gevallen wordt er een reisverzekering repatriëring afgesloten. Desalniettemin kun je ook een dekking voor vervoer naar het vaderland via de zorg- of uitvaartverzekering ontvangen. In de meeste gevallen wordt repatriering geregeld door de reisverzekeringen. Is deze niet afgesloten dan wordt er gekeken naar een eventuele dekking bij andere verzekeringen.

Kosten repatriering stoffelijk overschot

De kosten repatriëring kunnen afhankelijk van je persoonlijke situatie sterk verschillen. Met name bij een uitvaartverzekering dekking voor repatriëring heb je te maken met een maximaal verzekerd bedrag. De kosten voor vervoer naar het vaderland worden van dit bedrag afgetrokken. Met de reisverzekering is dit iets anders geregeld.

Als we kijken naar de kosten voor repatriëring van stoffelijk overschot liggen deze voor een vervoer naar België op gemiddeld € 1.700,-. Houd echter wel rekening met de plek vanaf waar je vervoerd gaat worden. Hoe verder weg van Nederland, hoe hoger de kosten voor repatriëring stoffelijk overschot.

Zo zul je voor het vervoer naar Brazilië flink hogere kosten moeten betalen. Gemiddeld liggen deze kosten namelijk op maar liefst € 12.000,-. Over het algemeen liggen de kosten voor repatriëring naar Nederland tussen de € 6.000,- en € 8.000,-.

De alarmcentrale zorgt voor uitvoering van de repatriëring

Als er een repatriëring worden uitgevoerd, dan gebeurd dit altijd in samenwerking met de alarmcentrale. In sommige gevallen schakelen ze hiervoor een particulier bedrijf voor in. Deze bedrijven werken 7 dagen in de week, 24 uur per dag om ervoor te zorgen dat alles rondom dit geregeld wordt en de repatriëring naar wens verloopt.

Wanneer vervoer plaatsvindt door middel van een vliegtuig, dan wordt de reiziger begeleid door een speciaal team van artsen en verpleegkundigen die hiervoor zijn opgeleid. Als ze eenmaal geland zijn in Nederland, staat daar een ambulance of zorgtaxi klaar.

Deze zal ervoor zorgen dat de overledene wordt vervoer naar zijn uiteindelijk eindbestemming. Daarnaast kan het gebeuren dat, binnen Europa, de overledene met een ambulance of zorgtaxi vervoerd wordt. Deze voertuigen zijn uitgerust met faciliteiten voor de patiënt en comfortabele brancards. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een vriend of familielid te laten meereizen. Zo ben je niet alleen zeker van goede zorg, maar reis je ook met comfort en goede service.

Sluit een repatriëring dekking af

Mocht het gebeuren dat er iemand gerepatrieerd moet worden, dan komt er uiteindelijk nog een hoop bij kijken. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel in de tienduizenden euro’s. Mocht je hier dan niet voor verzekerd zijn, kun je in grote financiële problemen komen. Zorg daarom dat je een goede reisverzekering hebt, die een grote dekking heeft.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

11/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

20/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

15/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

09/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

04/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

17/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

23/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

09/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

14/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

21/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

11/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

20/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

15/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

09/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

04/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Plaats een reactie

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.