Rouwstoet Regels & Andere Belangrijke Zaken In 2023
Een rouwstoet bestaat altijd uit een lijkwagen en de volgauto’s van de nabestaanden onderweg naar de begrafenis. De lijkwagen rijdt altijd voorop in een uitvaartstoet. In sommige gevallen loopt er een uitvaartbegeleider voor de stoet uit, dit komt vaak voor gedurende het begin en het einde van de uitvaartstoet. Doorgaans vertrekt de stoet vanaf de plek van opbaring naar het uitvaartcentrum of een begraafplaats.
Er gelden echter wel een aantal rouwstoet verkeersregels, uiteraard is het erg handig om te weten wat deze uitvaartstoet regels precies inhouden, ook als je zelf niet meerijdt in de stoet. Wellicht vraag je jezelf af: ”mag je een rouwstoet doorkruisen?” of ”mag je een rouwstoet onderbreken?”. Wij gaan in dit artikel meer informatie geven over de rouwstoet regels zodat jij straks precies weet wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden.
De rouwstoet en voorrang op de weg: hoe zit dat?
Als je een uitvaartstoet tegenkomt wordt er van je verwacht dat je respect toont, ga dus niet onnodig toeteren en probeer er niet tussen te komen. Ook is het mogelijk dat je geen voorrang hebt zoals je dat normaal gesproken gewend bent, want bijna in alle gevallen heeft een rouwstoet voorrang. We zullen je meer informatie geven met betrekking tot de voorrang regels bij een rouwstoet en de verkeersregels.
Wanneer heeft een uitvaartstoet voorrang?
- Als weggebruiker moet je op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een uitvaartstoet. Het maakt niet uit van welke kant de uitvaartstoet komt, of de uitvaartstoet rechtdoor gaat of afslaat (deze regel geldt niet bij zwaailichten en sirenes). Tevens mag je zelf geen zwaailichten voeren.
- Let op: de uitvaartstoet heeft op een gelijkwaardig kruispunt pas voorrang als het eerste voertuig (de lijkwagen) over het kruispunt is of linksaf is gegaan. Als de uitvaartstoet het kruispunt nadert hebben de bestuurders van rechts voorrang, net als normaal.
- Bij zebrapaden heeft de uitvaartstoet tevens voorrang voor alle voetgangers.
- Bij bussen die vertrekken vanuit de bushalte heeft de uitvaartstoet altijd voorrang.
Wanneer heeft een uitvaartstoet geen voorrang:
- Op kruispunten met verkeerslichten gelden de normale verkeersregels. Rouwstoet rood licht: de lijkwagen en volgauto’s moeten gewoon stoppen voor een rood verkeerslicht. Je mag dus niet met de stoet door rood rijden.
- Op voorrangswegen of rotondes gelden de normale verkeersregels.
Houdt er rekening mee dat de bovenstaande regels alleen gelden wanneer er speciale rouwstoet vlaggen aanwezig zijn. Deze rouwstoet vlaggen worden aan de linker- en rechterkant van de auto uitgerust. Deze vlaggen zijn zwart met wit reflecterende strepen, zo ben je als uitvaartstoet goed herkenbaar voor andere weggebruikers.
Het is niet verplicht om deze vlaggen te gebruiken in een uitvaartstoet. Vaak verlenen andere weggebruikers toch voorrang aan een uitvaartstoet, dit doen zij vaak uit respect voor de nabestaande, echter is dit niet wettelijk vastgesteld. Om zeker te zijn van voorrang in het verkeer gedurende een uitvaartstoet kan je deze rouwstoet vlaggen kopen.
Welke rouwstoet regels gelden nog meer als ik in een stoet rijd?
Uiteraard is het handig om te weten wat de gebruikelijke voorrang- en verkeersregels zijn. Houdt dus ook rekening met de rouwstoet verkeersregels. Verder is het gebruikelijk tijdens een uitvaartstoet dat de naaste familie vooraan rijdt in de stoet. Ook is het normaal dat je weinig ruimte overlaat tussen de volgauto’s van een stoet, zo wordt de kans verkleint dat andere weggebruikers de rouwstoet doorsnijden.
Het laatste waar je rekening mee moet houden is dat de snelheid van een uitvaartstoet een stuk lager ligt dan dat je normaal gesproken gewend bent, zo kunnen alle volgauto’s makkelijker de lijkwagen bijhouden.
Wij verwachten dat we voldoende informatie hebben gegeven. Nu weet je precies welke rouwstoet regels er gelden en waar je rekening mee moet houden als je in een uitvaartstoet rijdt.
Wellicht ook interessant:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen