Uitvaartmuziek

Tegenwoordig is het heel normaal om vooraf onderzoek te doen naar de uitvaartmuziek die afgespeeld wordt op een begrafenis of crematie. Dat is ook wel logisch, want muziek geeft tenslotte een persoonlijk karakter aan de uitvaart. Vaak worden de favoriete muziekstukken van de overledene gedraaid, of kiezen de nabestaanden voor muziek die mooie herinneringen oproept.

Als je de uitvaartmuziek wil gaan selecteren is het belangrijk om dit samen af te stemmen met de uitvaartondernemer en alle nabestaanden zodat het aantal nummers dat gedraaid wordt afgestemd kan worden op de uitvaart.

Hoe veel muziek afspelen bij uitvaart?

Doorgaans duurt een uitvaart zo’n 45 tot 60 minuten en wordt er vaak een selectie gemaakt van 4 liedjes. Doorgaans worden tijdens een afscheidsplechtigheid nummers op de volgende manier ingepland:

 • Een muzieknummer bij de binnenkomst
 • Twee muzieknummers tijdens de plechtigheid
 • Een muzieknummer aan het einde van de plechtigheid

Uiteraard kan er van deze vorm worden afgeweken, doorgaans kun je vooraf alle momenten waarop muziek gedraaid moet worden inplannen met de uitvaartverzorger. Zodra deze alle wensen in kaart heeft wordt alles vastgelegd in een draaiboek voor de uitvaart.

Welke muziek past bij een uitvaart?

Zoals we al eerder beschreven ligt de muziekkeuze volledig bij de nabestaanden, deze weten immers het beste wat voor muziek de overledene kon waarderen of welke muziek de meeste mooie herinneringen opwekt.

Het genre van de muziek maakt ook niet uit, je ziet bij sommige uitvaarten dat mensen voor feestelijke muziek kiezen, terwijl anderen weer kiezen voor tranentrekkers. Alles is in ieder geval mogelijk en uitvaartverzorgers snappen maar al te goed dat de keuze voor uitvaartmuziek een persoonlijke touch geeft aan een uitvaart.

Welke muziek kiezen veel mensen tijdens een uitvaart?

Om je een goed beeld te geven van veel gekozen muzieknummers tijdens de uitvaart hebben we een lijstje gemaakt wat je op gang kan helpen met je keuze:

Lijst van nummers die in het algemeen veel gekozen worden

 1. Frank Sinatra – My Way
 2. Andrea Bocelli – Time to say Goodbye
 3. Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet
 4. Rob de Nijs – Zo zal het zijn
 5. Wim Sonneveld – Het dorp
 6. Eric Clapton – Tears In Heaven

Lijst van nummers die veel gekozen worden voor overleden moeders

 1. Spice Girls – Mama
 2. Boudewijn de Groot – Moeder
 3. Tell mama – Etta James
 4. Geen Kind Meer – Karin Bloemen
 5. Goodbye’s The Saddest Word – Celine Dion
 6. The Police – Mother
 7. Tupac – Dear Mamma

Lijst van nummers die veel gekozen worden voor overleden vaders

 1. Papa – Stef Bos
 2. Vanaf vandaag – Rob de Nijs
 3. Zoon – Bram Vermeulen
 4. Phil Collins – Father to Son
 5. Bruce Springsteen – Factory
 6. Cat Stevens – Father and Son
 7. Marco Borsato – Dochters

Lijst van nummers die veel gekozen worden voor overleden baby’s en kinderen

 1. Tears In Heaven – Eric Clapton
 2. Wanneer Zie Ik jou Terug – K3
 3. Our Farewell – Within Temptation
 4. Nooit meer een morgen – Marco Borsato
 5. Vlinder – Marco Borsato

Heb je na het lezen van deze lijstjes nog steeds geen goede nummers kunnen vinden die passen bij je uitvaart? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een uitvaartverzorger of muzikant, deze kunnen je wellicht verder helpen met je keuze.

Live muziek kiezen voor de uitvaart

Het is ook mogelijk om live muziek te organiseren tijdens de uitvaart, denk daarbij aan een klein orkest, pianist of een violist. Het is wel belangrijk om dit vooraf goed te bespreken omdat de akoestiek van de muziek erg belangrijk is.

Zoals we al bespraken kan het nabestaanden veel troost en liefde brengen als er mooie en passende muziek wordt gespeeld tijdens de uitvaart. Het is echter wel belangrijk om de juiste muziekinstallatie en setup te kiezen.

Doorgaans kiezen veel uitvaartverzorgers voor een stereo installatie, waardoor de live muziek een extra dimensie krijgt. Live muziek tijdens een uitvaart zorgt er voor dat de aanwezigen recht in het hart worden geraakt en brengt nabestaanden vaak dichterbij elkaar.

Waar wordt de uitvaartmuziek afgespeeld?

Nog een belangrijke vraag die je moet beantwoorden is wanneer en waar je de uitvaartmuziek afspeelt. Is de uitvaart bijvoorbeeld in de kerk en wordt daar muziek afgespeeld? Of is de uitvaartplechtigheid in de aula van het crematorium?

Vaak is het belangrijk om een goede balans te vinden, zo passen (religieuze of klassieke) muzieknummers wellicht meer bij een uitvaart in de kerk, terwijl je een live band beter kunt laten spelen bij de bar na een uitvaart. Laat je hierin adviseren door de uitvaartverzorger of muzikant.

Vergoeding uitvaartmuziek met een uitvaartverzekering

Uiteraard is het ook verstandig om vooraf goed onderzoek te doen naar de vergoedingen die gelden vanuit je uitvaartverzekering. Als je overweegt om een zanger(es) of band in te huren voor een crematie of begrafenis is dit zeker verstandig, je moet je hiervoor namelijk laten verzekeren met een uitvaartverzekering.

Als je die al hebt, is het ook verstandig om even onderzoek te doen, niet iedere uitvaartverzekering dekt hetzelfde of heeft dezelfde keuzevrijheid. Om je op weg te helpen hebben we alle mogelijkheden en dekkingen op een rijtje gezet:

Kapitaalverzekering

Als je de keuze hebt gemaakt voor een kapitaal uitvaartverzekering heb je als nabestaande de volledige keuzevrijheid. Bij deze polis keert de uitvaartverzekeraar namelijk een bepaald bedrag uit waarmee je zelf de complete invulling kunt geven aan een uitvaart. Je kunt dan zelf een budget toewijzen aan het inhuren van een muzikant of band.

Naturaverzekering

Bij het kiezen van een naturaverzekering is er vaak sprake van dekking in natura. Daardoor heb je de beschikking over een vast pakket aan diensten en producten die verzekerd zijn. Denk daarbij aan de bloemen, kist en het standaard dienstenpakket dat bij een afscheidsdienst hoort.

Live muziek of het inhuren van een muzikant zit (bijna) nooit in het verzekerde pakket, je moet bij deze dekking vaak zelf geld bijleggen om live muziek toe te voegen aan de uitvaart. Het is wel mogelijk om je op latere leeftijd bij te verzekeren zodat je meer keuzevrijheid hebt bij de vormgeving van de afscheidsplechtigheid.

Combinatieverzekering

Als je gekozen hebt voor een combinatiepolis betekent dat dat een deel van de verzekering vrij te besteden is, je krijgt dan een geldbedrag tot je beschikking dat zelf gebruikt kan worden voor verschillende diensten rondom de uitvaart. Je kunt de som geld die vrij komt bijvoorbeeld gebruiken voor het inhuren een bandje of muzikant.

Natura sommenverzekering

Bij de natura sommenverzekering is het ook mogelijk om zelf invulling te geven aan de uitvaart. Je kiest met deze polis zelf hoeveel je aan live muziek wilt besteden. Er zit echter wel een verschil in deze polis ten opzichte van de kapitaalverzekering. Je schiet de kosten namelijk zelf voor, en je dient de factuur voor de live muziek ter declaratie in bij de verzekeraar. Het kan ook zijn dat de verzekeraar het bedrag rechtstreeks overmaakt aan de uitvaartverzorger die de uitvaart organiseert.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.