Renseignering, wat houdt het precies in? | Lees hier alles wat u erover moet weten!

Verzekeraars en banken zijn ten alle tijden verplicht om bepaalde gegevens van klanten door te geven aan de belastingdienst. Dit geldt dus ook voor uitvaartverzekeraars. Wanneer jij een uitvaartverzekering afsluit, dan is de uitvaartverzekeraar verplicht om dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de belastingdienst en overheid.

Als banken en verzekeraars deze informatie aankaarten bij de overheid, dan noemen wij dat renseignering. Bovendien is deze regelgeving pas sinds 1 januari 2012 van kracht gegaan. Daarvoor golden er namelijk andere regels rondom het doorgeven van gegevens aan de belastingdienst. Meer weten over renseignering? Lees dan snel mee!

Welke gegevens worden er doorgegeven bij renseignering?

Wanneer iemand een uitvaartverzekering afsluit zijn verzekeraars verplicht om bepaalde gegevens door te geven aan de belastingdienst (renseignering belastingdienst wordt dit ook wel eens genoemd).

Met een uitvaartverzekering bouw je in principe een eigen vermogen op om later de uitvaart te kunnen bekostigen. Daarom zijn uitvaartverzekeraars verplicht om de waarde van de uitvaartverzekering door te geven aan de belastingdienst.

Hierbij worden geen persoonlijke gegevens doorgegeven, maar enkel de waarde van de polis.

Waarom is renseignering nodig bij uitvaartverzekeringen?

Zoals we hierboven al hebben genoemd bouw je met een uitvaartverzekering eigen vermogen op. Hierdoor is het dus noodzakelijk dat de belastingdienst op de hoogte is van het vermogen dat je opbouwt.

In Nederland ben je wettelijk verplicht om belasting te betalen over jouw vermogen en een uitvaartverzekering valt hieronder. Bovendien wil de belastingdienst graag weten om hoeveel opgebouwd vermogen het gaat. Zo kunnen zij bepalen hoeveel belasting je moet afdragen over dit bedrag.

Is renseignering bij de belastingdienst verplicht voor iedere soort uitvaartverzekering?

Niet bij alle uitvaartverzekeringen wordt er gebruik gemaakt van renseignering. Bij uitvaartverzekeringen met een waarde van minder dan €6.859,- is het niet verplicht. De uitvaartverzekeraar hoeft bij bedragen die hieronder blijven dus geen gegevens door te geven aan de belastingdienst.

Ligt het bedrag hoger dan hierboven genoemd? Dan is renseignering belastingdienst wel verplicht, omdat een vermogen wordt opgebouwd waar belasting over betaald moet worden.

Wanneer betaal je belasting over het opgebouwde vermogen?

Heb je een uitvaartverzekering met een waarde van meer dan €6.859,-? Dan ben je wettelijk verplicht om op 31 december belasting te betalen over het opgebouwde vermogen.

Hierbij gaat de belastingdienst uit van de waardebepaling op 31 december. Dat wil zeggen dat zij alleen kijken naar de waarde van de uitvaartverzekering op die dag. Vergis je niet met het bedrag waar je uiteindelijk voor bent verzekerd, want dit is niet het bedrag waar je belasting over betaald.

Het bedrag waar je wel belasting over betaald is de huidige waarde van jouw uitvaartpolis. Stel je hebt een uitvaartverzekering afgesloten voor €10.000,- en je huidige opgebouwde waarde is €2.000,-, dan betaal je dus alleen belasting over die €2.000,- (de opgebouwde waarde).

Hoe weet je wat de waarde is van jouw uitvaartverzekering?

Niet alleen de belastingdienst krijgt gegevens van jouw uitvaartverzekeraar, maar ook jij zelf natuurlijk. Zo krijg je ieder jaar een duidelijk overzicht waarop staat vermeld wat de huidige waarde is van de polis.

Daarnaast is het mogelijk om deze tussentijds op te vragen bij jouw verzekeraar. Meestal wordt er wel gevraagd waarom je de gegevens wilt opvragen, maar je bent niet verplicht om hier een reden voor op te geven.

In veel gevallen gebeurt het opvragen van de waarde per brief, maar tegenwoordig zijn er veel verzekeraars waarbij je de waarde digitaal op kunt vragen.

Renseignering betekenis in het kort

Uitvaartverzekeraars, banken, beleggingsfondsen en vermogensbeheerders zijn in de meeste gevallen verplicht om bepaalde gegevens door te geven aan de belastingdienst (renseignering belastingdienst).

Hierbij gaat het niet om persoonlijke gegevens van de klant, maar vooral om de waarde van bepaalde gelden die de desbetreffende organisatie beheert voor een klant. Een instelling die gelden of tegoeden van klanten op eigen rekening hebben staan zijn verplicht om renseignering toe te passen.

Staan de gelden op eigen rekeningen van de instelling? Dan zijn zij verplicht om de gegevens door te geven aan de belastingdienst en dus niet de klant. Is er sprake van een individuele vermogensbeheerder en maakt hij of zij gebruik van een bankrekening op naam van de klant?

Dan is de bank verplicht om de desbetreffende gegevens door te geven aan de belastingdienst. Kortom instellingen of personen zijn verplicht tot renseignering wanneer zij gelden of tegoeden beheren van klanten. Banken hebben nog meer verplichtingen, zo is bijvoorbeeld het overlijden niet melden bij de bank geen slim idee. 

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 12,32

✓ Levenslang verzekerd

Altijd één vast aanspreekpunt
Deskundig & betrouwbaar
  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op