Avondwake, wat is het precies & waar moet je allemaal aan denken? | Lees het hier!

We krijgen zo nu en dan de vraag: “Wat is een avondwake?” Een avondwake vindt vaak plaats op de avond voorafgaand aan een belangrijke gebeurtenis en het is een traditie die tot stand is gekomen vanuit de Rooms-Katholieke kerk.

De avondwake kan zowel een formele wending hebben, maar tegenwoordig wordt dit vaak zelf ingevuld. De avondwake wordt niet alleen gehouden door katholieken, maar ook in andere religies kennen ze deze traditie.

Het is eigenlijk een soort viering in de kerk waarbij er wordt gezongen, gebeden en geluisterd naar teksten uit de bijbel of teksten van personen die gepaard gaan met de belangrijke gebeurtenis voor de dag erna.

Wat is avondwake bij overlijden?

De meeste bekende avondwake die vandaag de dag nog wordt gehouden is de avondwake wanneer iemand is komen te overlijden. Deze vindt plaats op de avond voor de begrafenis en er wordt ook gebeden, gezongen en geluisterd naar mooie woorden uit de bijbel of van personen die een vorm van troost bieden.

Het doel van een avondwake is vooral om het leven en de dood van de overleden te gedenken. Daarnaast dient het ook als troost voor de nabestaanden en krijgen ze daarom ook de gelegenheid om kaarsjes aan te steken en bloemen bij het kruis neer te leggen.

Het kan voor nabestaanden erg goed zijn om hieraan mee te doen. Het kan zorgen voor goede rouwverwerking, maar verplicht is het niet. In overleg met de kerk zijn er ook andere mogelijkheden om de avondwake in te vullen met andere activiteiten.

Teksten avondwake bij overlijden: waar kun je aan denken?

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen worden er tijdens de avond voor de begrafenis vaak teksten uit de bijbel voorgelezen. Ook kan het zo zijn dat nabestaanden een mooi woordje houden over de overleden persoon. Deze dienen beiden als troost voor de nabestaanden en betuiging van respect. Hierdoor wordt de nabestaanden ook herdacht en kan de familie goed afscheid nemen door mooie herenneringen naar boven te halen.

Hoe lang duurt een avondwake ongeveer?

De avondwake vindt meestal plaats op de dag voor een begrafenis of belangrijke gebeurtenis. Deze dienst wordt soms ook wel de korte gebedsdienst genoemd. De gebruikelijke aanvangstijd voor deze dienst is meestal 10:30, maar dit kan tegenwoordig ook heel erg makkelijk zelf worden bepaald.

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen dient een avondwake als troost voor de nabestaanden en kunnen zij op een mooie manier afscheid nemen van hun dierbare.

De avondwake duurt daarom meestal niet zo heel lang, omdat er vaak ook nog een begrafenis of crematie plaatsvindt. Een avondwake duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Dit hangt maar net af van de wensen van de overleden persoon en hoe hij/zij dit heeft ingedeeld.

Is er speciale avondwake kleding die je aan moet doen?

Er zijn niet zo zeer speciale kleren die je aan kunt doen voor een avondwake. Wel geldt er in het algemeen dat je netjes gekleed komt. Hierbij gelden namelijk dezelfde etiquette als bij een begrafenis of crematie. Soms wordt er op een uitnodiging/rouwkaart gevraagd of je een bepaalde kledingkleur of -stijl wilt dragen. In dit geval is de gevraagde kleur of stijl leidend en ook zeer gebruikelijk om je hieraan te houden.

Wordt er gevraagd om een klassieke begrafenis kledingstijl? Dan is het gebruikelijk om veel zwart aan te trekken met dichte schoenen. Daarnaast is het erg belangrijk dat kleding er netjes uitziet en dus geen gaten of scheuren bevat. Als er niets staat vermeld op de rouwkaart? Dan is het slim om nette kleren aan te trekken met een donkere kleur zoals, zwart, donkerblauw of grijs.

Als we gaan kijken naar de originele etiquette bij een begrafenis zijn er ook een aantal regels voor accessoires. Zo is het gebruikelijk dat je maximaal 2 stuks sieraden draagt, maar het is niet verplicht. Het is wel slim om geen opvallende en grote sieraden te dragen met juwelen, want hiermee zou je de aandacht kunnen afleiden. Een zonnebril is zeker toegestaan, maar zodra je naar beginnen gaat is het gebruikelijk om deze af te zetten.

Andere invulling in plaats van avondwake condoleren

De avondwake betekenis is voor iedereen anders en kan ook altijd naar eigen wens worden ingevuld. Zo kiezen sommige personen ervoor om in plaats van een avondwake een condoleance avond te houden. Dit is vergelijkbaar met een avondwake, alleen kan deze gelegenheid gewoon worden gehouden in een uitvaartcentrum.

Daarnaast heeft een condoleance avond niets te maken met het katholieke geloof, maar kan het wel een vorm van troost bieden aan de nabestaanden. Ook wordt de overleden persoon op deze avond herdacht en kunnen nabestaanden goed afscheid nemen. Dus als je zelf niet gelovig bent kan een condoleance avond een goed alternatief zijn voor een avondwake.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op