Grafrechten zijn een belangrijk onderdeel in de totale kosten van een begrafenis, bekijk hier alle mogelijkheden, regels en kosten in onze handige gids.

Grafrechten in 2020, waar moet je allemaal op letten

Nadenken over grafrechten is niet iets waar veel mensen direct mee bezig zijn. Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat je overleden bent neem je nog steeds ruimte in beslag.

Als je er voor kiest om begraven te worden moet je er rekening mee houden dat er grafrechten betaald moeten worden. Ondanks dat het geen populair onderwerp is raden we je toch aan om even onderzoek te doen.

Nabestaanden en grafrecht kosten

Zo voorkom je dat de nabestaanden nog voor moeilijke keuzes komen te staan en hier nog snel beslissingen over moeten maken. Daarbij is het natuurlijk ook prettig om je wensen direct kenbaar te kunnen maken aan de nabestaanden, daardoor kan de begrafenis perfect geregeld worden.

Lees onze handige gids

Kortom, het kan handig zijn om onze gids eens goed door te lezen, zo kom je er snel achter wat grafrechten precies zijn, of deze kosten aftrekbaar zijn en hoe een verlenging grafrechten geregeld dient te worden.

Wat zijn grafrechten?

Als we het hebben over grafrechten spreken we over de vastlegging van begraving. Het betekent dat je een afgesproken tijd ergens begraven ligt. In de meeste gevallen ligt het recht hierop voor 10 of 20 jaar, maar na deze periode kan er door de nabestaanden gekozen worden om het grafrecht te laten verlengen. Mochten zij dit niet doen, dan bestaat er een kans dat het graf en de grafsteen weggehaald worden.

Meestal dient men de grafrechten te betalen aan de gemeente, of mocht het een bijzondere begraafplaats zijn dient er betaalt te worden aan de kerk. Dit dient betaald te zijn voordat je begraven wordt. Tevens kunnen de nabestaanden hier ook voor betalen, maar dit zorgt wel voor extra kosten bij de begrafenis.

Verschillende soorten grafrechten

In principe heb je twee verschillende graven, zo heb je een familiegraf en een algemeen graf. Bij beide opties kunnen er drie personen begraven worden in het graf.

Als je kiest voor een familiegraf wordt deze gereserveerd voor de gehele familie. Als je er voor kiest om een algemeen graf te nemen, dan heb je zelf geen zeggenschap over wie er bij je in het graf komt te liggen. Daarnaast heb je niet de mogelijkheid om het grafrecht te verlengen.

Mocht u voor een familiegraf kiezen, dan kunt u zelf bepalen wie er bij u samen komen te liggen, en kunnen uw nabestaanden na de eerste periode ervoor kiezen om het te verlengen. Een familiegraf is doorgaans een stuk duurder dan een algemeen graf, maar veel mensen vinden deze manier van begraven een stuk eervoller.

Grafrechten kosten wat betaal je gemiddeld?

Grafrechten kosten kunnen dus behoorlijk verschillen, doorgaans moet je rekenen op zo’n €170 à €180 per jaar. Dat betekent overigens niet dat je zelf mag bepalen hoe lang je een graf huurt. Doorgaans is het zo geregeld dat de meeste begraafplaatsen een vaste periode van 20 jaar hanteren. De totale kosten voor de grafrechten die tussen de €3400 à €3600 (20 x €170 à €180) moeten meestal in een keer voldaan worden.

Deze grafrechten kosten zijn inclusief onderhoudskosten en overige kosten. De kosten voor alle andere zaken rondom een uitvaart zoals een kist, grafsteen en andere dienstne zijn niet meegenomen in deze berekening.

Als je kiest voor een zogenoemde bijzondere begraafplaats liggen de kosten vaak wat lager. Een bijzondere begraafplaats wordt meestal onderhouden door een geloofsgemeenschap.

Tegenwoordig kun je daar als niet-gelovige en anders-gelovige van buiten de gemeente terecht. Zeker twee derde van alle begraafplaatsen zijn bijzondere begraafplaatsen, ook de natuurbegraafplaatsen vallen onder deze categorie. Doorgaans is de keuze voor dit soort begraafplaatsen 30 tot 40% goedkoper.

Hoe zit het met grafrechten verlengen kosten?

In Nederland betaal je in elke gemeente een ander tarief voor grafrechten. Je hebt tegenwoordig al meer dan 3500 begraafplaatsen in Nederland, al deze begraafplaatsen hebben hun eigen tarieven. Ook kan het zijn dat je verschillende tarieven betaalt voor het soort graf.

Denk bijvoorbeeld aan een graf voor 1, 2 of 3 personen, de keuze voor een stenen monument of grafbeplanting. Al deze zaken hebben invloed op de totale grafrechten kosten.

De gemiddelde kosten voor grafrechten verlengen met 10 jaar liggen rond de 1900-2000 euro. Je hebt het dan over de grafrechten en de verplichte onderhoudsbijdragen samen gerekend. Doorgaans zijn kerkelijke begraafplaatsen iets goedkoper.

Beslis vooraf wie het graf gaat onderhouden

Na uw overlijden, heeft u natuurlijk geen verantwoordelijkheden meer en komt het beheer in handen van uw nabestaanden. Zij zullen vaak nog waarde hechten aan uw laatste rustplek en ervoor zorgen dat deze met respect behandeld wordt. Daarnaast kan een begraafplaats uw graf niet onderhouden als er niet voor de rechten betaald zijn.

Wanneer uw periode is afgelopen, zal de begraafplaats contact met de beheerder opnemen om afspraken te maken voor een verlenging. Maar na 20 jaar kan het best wel lastig zijn om hier de juiste persoon voor te vinden en hoe deze persoon gecontacteerd dient te worden.

Mocht het niet lukken om de juiste persoon te bereiken, zullen er door middel van pamfletten op de begraafplaats proberen contact te zoeken. Omdat dit niet vaak opgemerkt wordt, wordt er meestal een eind gemaakt aan de grafrechten en kan het zomaar zo zijn dat uw graf geruimd wordt.

Bepaal vooraf waar je begraven wil worden

Omdat u op elk moment onverwachts kun overlijden, is het handig om van te voren te weten waar u begraven dient te worden. Om te voorkomen dat uw nabestaanden halsoverkop na uw overlijden nog een graf moeten regelen, doet u er verstandig aan om van te voren een plek uit te kiezen waar u begraven wilt worden.

Op deze manier voorkomt u een hoop gedoe, weet u zeker waar dat u op een plek naar keuze begraven wordt en zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Grafrecht verlopen? Wat nu?

Na een bepaalde periode kan het zijn dat uw grafrecht afgelopen is, waarna uw graf geruimd kan worden. Als dit eenmaal gebeurt, dan kunnen uw overgebleven resten worden opgegraven en vervolgens weer worden begraven ergens anders op de begraafplaats. Uw grafsteen en grafmarkering worden van verwijderd van de begraafplaats.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid dat u wel op dezelfde plek blijft liggen, maar dan dieper wordt begraven. De grafrechten gaan hierbij naar iemand anders, die dan boven u plaats neemt. U heeft echter nog twee andere opties beschikbaar, namelijk u wordt ergens anders herbegraven of u wordt gecremeerd. Hier dienen dan wel weer extra kosten voor te worden gemaakt.

Beter te vroeg dan te laat

Het is dan misschien iets waar u nu niet over na wilt denken, maar wel van belang. Als u nu al beslist wat u wilt, dan voorkomt u alle onzekerheid over waar u uiteindelijk begraven wordt.

Mocht u onverwachts te komen overlijden, dan bent u er in ieder geval van verzekerd dat u op een plek komt te liggen die u heeft uitgekozen of u voorkomt dat u in een algemeen graf komt terwijl u liever een familiegraf had gehad.

Daarnaast weet u zeker dat u voor een langdurige periode op een dezelfde plek kan blijven liggen. Omdat het regelen van een begrafenis al sowieso veel stress oplevert, wilt u natuurlijk uw nabestaanden niet nog opzadelen met extra kopzorgen.

Zijn de grafrechten aftrekbaar?

De kosten voor grafrechten van een bestaand graf zijn niet fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De kosten van een nieuw graf waren vroeger aftrekbaar indien er een overlijden plaatsvond maar dit is niet meer het geval. Op de vraag of grafrechten aftrekbaar belasting zijn moeten we dus antwoorden, nee.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op