GRAFRECHTEN, IETS WAAR U BETER NU AL OVER KUNT NADENKEN!

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken.

Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor moeilijke keuzes komen te staan en hier nog snel beslissingen over moeten maken. Het mag dan wel droge kost zijn, maar het is wel belangrijk om hiervan wat te te weten. Daarnaast is afweten van de wensen van de overledene voor de uitvaart ook erg fijn. Daarom geven we even wat informatie zodat u goed op de hoogte bent. 

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies

Op 1 centrale plaats uitvaarten vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaart

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Wat zijn grafrechten precies?

U mag niet precies weten wat dit inhoudt, maar in principe betekent het niet meer dat u voor een afgesproken tijd ergens begraven ligt. In de meeste gevallen ligt het recht hierop voor 10 of 20 jaar, maar na deze periode kan er door u nabestaanden gekozen om het te laten verlengen. Mochten zij dit niet doen, dan bestaat er een kans dat uw graf en grafsteen weggehaald kan worden.

Meestal dient men de grafrechten te betalen aan de gemeente, of mocht het een bijzondere begraafplaats zijn dient er betaalt te worden aan de kerk. Dit dient betaald te zijn voordat u begraven wordt. Tevens kunnen uw nabestaanden hier ook voor betalen, maar dit zorgt wel voor extra kosten bij de begrafenis.

Ken de verschillen

In principe heb je twee verschillende graven, zo heb je een familiegraf en een algemeen graf. Bij beide kunnen er drie personen in, maar als u een familiegraf neemt wordt deze gereserveerd voor uw familie. Kiest u ervoor om een algemeen graf te nemen, dan heeft u zelf geen zeggenschap over wie er bij u komt te liggen. Daarnaast heeft u niet de mogelijkheid om het grafrecht te verlengen.

Mocht u voor een familiegraf kiezen, dan kunt u zelf bepalen wie er bij u samen komen te liggen, en kunnen uw nabestaanden na de eerste periode ervoor kiezen om het te verlengen. Deze optie is wel wat goedkoper dan een algemeen graf, maar wordt door mensen vaak wel eervoller ervaren.

grafrechten
grafrecht

Beslis van te voren wie voor u het graf onderhoudt

Na uw overlijden, heeft u natuurlijk geen verantwoordelijkheden meer en komt het beheer in handen van uw nabestaanden. Zij zullen vaak nog waarde hechten aan uw laatste rustplek en ervoor zorgen dat deze met respect behandeld wordt. Daarnaast kan een begraafplaats uw graf niet onderhouden als er niet voor de rechten betaald zijn.

Wanneer uw periode is afgelopen, zal de begraafplaats contact met de beheerder opnemen om afspraken te maken voor een verlenging. Maar na 20 jaar kan het best wel lastig zijn om hier de juiste persoon voor te vinden en hoe deze persoon gecontacteerd dient te worden. Mocht het niet lukken om de juiste persoon te bereiken, zullen er door middel van pamfletten op de begraafplaats proberen contact te zoeken. Omdat dit niet vaak opgemerkt wordt, wordt er meestal een eind gemaakt aan de grafrechten en kan het zomaar zo zijn dat uw graf geruimd wordt.

Zorg dat u van te voren weet waar u begraven wil worden

Omdat u op elk moment onverwachts kun overlijden, is het handig om van te voren te weten waar u begraven dient te worden. Om te voorkomen dat uw nabestaanden halsoverkop na uw overlijden nog een graf moeten regelen, doet u er verstandig aan om van te voren een plek uit te kiezen waar u begraven wilt worden. Op deze manier voorkomt u een hoop gedoe, weet u zeker waar dat u op een plek naar keuze begraven wordt en zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. 

Heeft u hier meer vragen over? Dan raden wij om contact op te nemen met de uitvaartverzorgers zoals Yarden uitvaart, Nuvema uitvaart en DELA uitvaart.

Weet wat gebeurt als uw grafrecht verloopt en welke opties u dan heeft

Na een bepaalde periode kan het zijn dat uw grafrecht afgelopen is, waarna uw graf geruimd kan worden. Als dit eenmaal gebeurt, dan kunnen uw overgebleven resten worden opgegraven en vervolgens weer worden begraven ergens anders op de begraafplaats. Uw grafsteen en grafmarkering worden van verwijderd van de begraafplaats.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid dat u wel op dezelfde plek blijft liggen, maar dan dieper wordt begraven. De grafrechten gaan hierbij naar iemand anders, die dan boven u plaats neemt. U heeft echter nog twee andere opties beschikbaar, namelijk u wordt ergens anders herbegraven of u wordt gecremeerd. Hier dienen dan wel weer extra kosten voor te worden gemaakt.

Nu beslissen voorkomt later kopzorgen

Het is dan misschien iets waar u nu niet over na wilt denken, maar wel van belang. Als u nu al beslist wat u wilt, dan voorkomt u alle onzekerheid over waar u uiteindelijk begraven wordt. Mocht u onverwachts te komen overlijden, dan bent u er in ieder geval van verzekerd dat u op een plek komt te liggen die u heeft uitgekozen of u voorkomt dat u in een algemeen graf komt terwijl u liever een familiegraf had gehad.

Daarnaast weet u zeker dat u voor een langdurige periode op een dezelfde plek kan blijven liggen. Omdat het regelen van een begrafenis al sowieso veel stress oplevert, wilt u natuurlijk uw nabestaanden niet nog opzadelen met extra kopzorgen. Wil je meer weten wat er geregeld moet worden na overlijden voor een uitvaart? Klik dan hier.

Direct een uitvaartpolis vergelijken? Klik dan op de button. Wil je meer informatie over het vergelijken, klik dan op de link.

verlopen grafrecht

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaarten

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Begin nu met het bekijken van alle uitvaartkosten

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op