Begraven tijdens een uitvaart, hoe werkt het voortaan in 2023?
Er komt bij het proces van begraven en een begrafenis nog veel kijken. Wij hebben hieronder wat informatie voor je verzameld zodat je het keuze proces vereenvoudigd en je inzicht met betrekking tot dit onderwerp verbetert. Zorg dat je goed op de hoogte bent, want je kan het zo maar ineens nodig hebben.
De gemeentelijke begraafplaats uitgelegd
Gemeentelijke begraafplaatsen zijn de meest voorkomende begraafplaatsen. Onderhoud, beheer en de administratieve taken worden gedaan door de gemeente. Het is mogelijk om op de gemeentelijke begraafplaats een bijzondere bestemming te krijgen. Wil je graag meer lezen over de mogelijkheden bij een begrafenis? Klik dan op de link.
Beheren
Het kerkgenootschap krijgt deze plaatsen in beheer. De gemeente blijft echter wel verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de bijzondere delen. De gangbare dagen voor begraven zijn maandag tot en met zaterdag. Houd er rekening mee dat op zondagen en christelijke feestdagen het niet mogelijk is om iemand te begraven op gemeentelijke begraafplaatsen
Iedere gemeente moet een gemeentelijke begraafplaats hebben
De wet bepaald dat iedere gemeente tenminste één begraafplaats moet hebben. Echter heb je als gemeente een uitzondering als er bijvoorbeeld al veel kerkelijke begraafplaatsen in de gemeente zijn en het dus geen toegevoegde waarde heeft. Een gemeentelijke begrafenis wordt dan ook altijd uitgevoerd op een gemeentelijke begraafplaats.
Eigen grond
Dit is het geval bij ongeveer 20 gemeenten. Je mag als particulier persoon op je eigen grond een bijzondere begraafplaats nemen. Wel moet het voldoen aan alle wettelijke eisen. Je moet hiervoor onder andere toestemming krijgen van de gemeente.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een graf?
Let goed op hoelang een graf gehuurd kan worden, deze periodes kunnen namelijk verschillen. Mocht jij gelovig zijn controleer dan of de begraafplaats aansluit bij jouw geloof. Zo is het onder andere een mogelijkheid om te kiezen voor een katholiek begrafenis of een uitvaart voor joden.
Ook zijn niet alle vormen voor een graf toegestaan, bovengronds begraven is bijvoorbeeld een keuze die bij niet veel begraafplaatsen mogelijk is. De grafsteen moet natuurlijk wel op een mooi plekje staan.
Toestemming
Wil je op je eigen grond begraven worden is dit mogelijk, de uitgekozen locatie moet wel goedgekeurd worden als begraafplaats door de gemeenteraad. Voor een particuliere begraafplaats gelden dezelfde eisen als een reguliere begraafplaats. Houd er ook rekening mee dat je vaak niet alleen begraven wordt, maar meestal met anderen.
Graftermijn
De wettelijke grafrust termijn is 10 jaar. Hierna wordt het graf geruimd. Als je ervoor kiest dit te verlengen dien je zelf de datum van de ruiming in de gaten te houden. Een tijdige aanvraag is ook een vereisten. Dit wordt ook wel de grafrechten genoemd.
Maar wat zijn de kosten van begraven dan?
Bij begraven van een persoon krijg je te maken met kosten. De kosten hiervoor verschillen per gemeente. De keuze bestaat uit een kerkelijke, particuliere en gemeentelijke begraafplaats. Het komt ook voor dat er begravingen zijn in monumentale parken. Wil je meer weten over de kosten van een uitvaart? Bekijk dan het artikel wat we hierover geschreven hebben.
Historische begraafplaats
Of je kiest voor een historische begraafplaats, deze worden vaak beheerd door vrijwilligers. Na de keuze te hebben gemaakt voor een begraafplaats krijg je ook nog te maken met het soort graf, dit is ook een bepalende factor voor de kosten.
Keuzes
De keuze bestaat uit een eigen graf of een algemeen graf . vergeet ook niet dat je een grafmonument moet plaatsen. De gemiddelde kosten voor een graf in Nederland is €3.110, maar zoals al eerder gezegd verschilt dit per gemeente.
De bijzondere begraafplaats uitgelegd
Als er gesproken wordt over een bijzondere begraafplaats dan houdt dat in dat ze een eigen beheerorganisatie en bestuur hebben. Een paar voorbeelden zijn: kerkhoven verbonden aan een kerk, particuliere begraafplaats, oorlogs- en natuurbegraafplaatsen
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen