Carenzjaren bij de uitvaartverzekering, wat houdt het precies in?
Op het moment dat je opzoek bent naar de beste uitvaartverzekering kan het zijn dat je het begrip carenzjaren een aantal keren tegen komt, maar wat is dat nou precies? Bij de meeste verzekeraars zal je eerst een medische test moeten afleggen voordat je bij hen een uitvaartverzekering kunt afsluiten, deze medische test wordt ook wel gezondheidsverklaring genoemd.
Deze gezondheidsverklaring moet door alle mogelijke klanten ingevuld worden zodat de verzekeraar weet of de klant een risico vormt en hoe hoog de premie zal zijn die hij/zij moet gaan betalen. Maar wat hebben deze gezondheidsverklaring en carenzjaren nou precies met elkaar gemeen? Dat gaan wij in dit artikel verder toelichten.
Gezondheidsverklaring
Zoals eerder benoemd is het bij bijna iedere verzekeraar verplicht om een gezondheidsverklaring af te leggen op het moment dat je een uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten. Deze gezondheidsverklaring zal door een arts worden beoordeeld, op deze manier zal een verzekeraar vervolgens bepalen of zij jou wel of niet als klant willen.
Het kan dus voorkomen dat je in eerste instantie niet door een verzekeraar geaccepteerd wordt door de resultaten van de gezondheidsverklaring, bijvoorbeeld als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten bij ziekte. Op het moment dat je niet geaccepteerd word als gevolgen van de gezondheidsverklaring is het echter wel mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten bij de betreffende verzekeraar.
De betreffende verzekeraar zal dan gaan bepalen hoeveel carenzjaren er van kracht zullen zijn voordat jij recht hebt op de volledige uitkering van jouw uitvaartverzekering. Maar wat houden deze jaren nou precies in? Daar gaan wij verder in dit artikel meer informatie over geven.
Uitvaartverzekering met carenzjaren uitgelegd
Je hebt eerder in dit artikel al kunnen lezen dat de meeste verzekeraars willen dat hun toekomstige klanten eerst een gezondheidsverklaring afleggen voordat zij een uitvaartverzekering kunnen afsluiten. Dit betekent dus dat er ook verzekeraars zijn waarbij je geen gezondheidsverklaring hoeft af te leggen.
Je zult dus altijd geaccepteerd worden bij deze verzekeraar ongeacht wat de status van je gezondheid op dat moment is. Omdat de verzekeraar een risico neemt doordat zij geen gezondheidsverklaring hebben afgenomen zullen zij dit risico verkleinen door middel van carenzjaren. Carenzjaren zijn eigenlijk de jaren waarin je nog geen gebruik kunt maken van het volledige verzekerde bedrag. Je krijgt hier ook mee te maken als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten als ouder persoon.
In de meeste gevallen betreft het twee jaar. Het kan echter wel zijn dat je alsnog een gezondheidsverklaring moet afleggen, blijkt hieruit dat je een groot risico vormt? De verzekeraar kan er voor kiezen om het aantal jaren te verhogen. De verzekeraar wil door middel van carenzjaren het risico op te weinig premie ontvangsten verkleinen.
Kom je te overlijden als gevolg van een ongeval? Dan wordt er door de meeste verzekeraars het volledige verzekerde bedrag uitgekeerd. Houdt er rekening mee dat dit niet bij alle verzekeraars het geval is, het is dan ook verstandig om eerst de polisvoorwaarden van de verzekeraar te controleren, zo kom je niet voor verassingen te staan.
Dekkingen vergelijken?
Ben je toevallig opzoek naar een uitvaartverzekering die bij jou past of een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring? Maak dan gerust gebruik van de vergelijker op deze pagina. Door middel van deze vergelijker kun je snel en makkelijk zien welke verschillende verzekeraars er zijn op het gebied van uitvaartverzekeringen.
Ook kun je er op deze manier snel achter komen bij welke verzekeraars het niet verplicht is om een gezondheidsverklaring af te leggen, zo weet je dus ook welke verzekeraar waarschijnlijk een uitvaartverzekering met carenzjaren aanbiedt en welke verzekeraar zeer waarschijnlijk geen gebruik maakt van deze jaren. Begin dus snel met het maken van een vergelijking.
Anderen lezen ook:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen