COVID-19 en de Uitvaartverzekering

In maart 2020 werden de eersten besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Sindsdien hebben we te maken gehad met een heel pakket aan maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Ook tijdens uitvaarten worden er diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt.

Ondanks dat de maatregelen het vaak lastig maken voor de nabestaanden om op een ‘normale’ manier afscheid te kunnen nemen, hebben ze geen directe invloed op de kosten van een uitvaart. Ook heeft COVID-19 geen gevolgen voor de kosten van een uitvaartverzekering. Toch is het goed om te weten hoe zit het met COVID-19 en de uitvaartverzekering. We vertellen je er graag meer over!

Coronamaatregelen tijdens de uitvaart

De coronamaatregelen zijn tijdens de pandemie meerdere malen veranderd, soms strenger en andere keren versoepeld. Hierdoor ontstaat er ontzettend veel verwarring over wat er nu wel en niet mag tijdens een uitvaart. Voor uitvaarten worden namelijk weleens uitzonderingen gemaakt omtrent de strengheid van de maatregelen. De volgende maatregelen voor uitvaarten waren tijdens de piek van de pandemie van kracht:

 • Beperkt aantal aanwezigen tijdens de uitvaart
 • Mondkapje en 1,5 meter afstand zijn verplicht
 • Vaste zitplaats voor iedere aanwezige
 • Achterlaten van persoonsgegevens is verplicht voor bron- en contactonderzoek
 • Handen moeten regelmatig gewassen worden
 • Geen handen schudden tijdens het condoleren

Versoepelde coronamaatregelen tijdens de uitvaart

Aangezien de strenge maatregelen het ooit lastig maken om op een prettige manier afscheid te kunnen nemen, zijn er op een later moment versoepelingen voor uitvaarten gemaakt. De versoepelingen hebben de volgende gevolgen voor de maatregelen tijdens een uitvaart:

 • Geen mondkapjesplicht en 1,5-meter afstand
 • Geen maximaal aantal personen bij de uitvaart
 • Bij klachten heb je de mogelijkheid om de uitvaart online te volgen
 • Geen handen schudden tijdens het condoleren
 • Extra maatregelen zijn mogelijk in overleg met de uitvaartondernemer

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een begrafenis of crematie. Bovenstaande regels gelden dus voor beide soorten uitvaarten. Echter gelden er op moment van schrijven geen maatregelen meer voor COVID-19.

Waar moet je rekening mee houden omtrent de uitvaartverzekering en COVID-19?

Een uitvaartverzekering sluit je af op basis jouw persoonlijke wensen of die van nabestaanden. Op basis van die wensen kies je een pakket dat bij je past en welke dekking biedt voor alle gewenste diensten van de uitvaart. Denk hierbij aan dekking voor bepaalde rituelen of ceremonies.

Door COVID-19 zijn niet altijd alle onderdelen van een uitvaart mogelijk geweest waardoor je als het ware ‘oververzekerd‘ bent. Je hebt een begrafenisverzekering afgesloten, maar kunt geen gebruik maken van de dekking voor een bepaalde dienst. In dergelijke gevallen is het in overleg met de uitvaartondernemer en de uitvaartverzekeraar mogelijk om het potje ergens anders voor te gebruiken.

Extra kosten voor rouwvervoer door COVID-19

Tijdens de piek van de coronacrisis werden corona-patiënten verdeeld over de ziekenhuizen in Nederland. Dit werd bepaald door de overheid om zo de ziekenhuizen in de brandhaarden te ontlasten. Bovendien krijgen corona-patiënten hierdoor betere zorg doordat de druk over de ziekenhuizen verdeeld wordt.

Zoals je weet worden de kosten voor een uitvaart en alles wat daarbij komt kijken vergoed door de uitvaartverzekeraar. Echter zijn er een aantal uitzonderingen waar je mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld wanneer een dierbaren komt te overlijden in een ziekenhuis dat meer dan 100 kilometer verwijderd is van de woonplaats (als gevolg van overplaatsing naar een ander ziekenhuis om de zorglast te verdelen).

De uitvaartondernemer is verantwoordelijk voor het vervoer naar de uitvaart. Dat wil zeggen dat de overleden persoon vanaf de plek van overlijden naar de locatie van de uitvaart vervoert dient te worden. Nabestaanden kunnen dan een extra factuur van de uitvaartverzorger ontvangen voor onvoorziene vervoerskosten. Dit is het geval wanneer de overleden persoon tijdens zijn behandeling is overgeplaatst naar een ander ziekenhuis dat wellicht niet in de buurt ligt. Deze onvoorziene vervoerskosten zijn dan ook niet opgenomen in het pakket van de uitvaartverzekering.

Compensatieregeling hogere kosten voor rouwvervoer door COVID-19

Niet elke uitvaartondernemer is bereid om coulance te tonen en de extra kosten voor het rouwvervoer te dekken. Daarom heeft de overheid een compensatieregeling getroffen voor nabestaanden die te maken hebben gehad met extra (onvoorziene) kosten voor rouwvervoer. Hiervoor dien je contact op te nemen met de Ombudsman en ervoor te zorgen dat je de volgende gegevens aanlevert:

 • De factuur van de uitvaartverzorger;
 • Een akte van overlijden;
 • Contactgegevens van de nabestaande(n);
 • Een bankafschrift van de betaalde factuur voor de extra kosten voor rouwvervoer;
 • Een verklaring van de uitvaartverzekeraar waarin vermeld wordt dat de extra kosten voor rouwvervoer niet binnen de dekking vallen. Mocht de verzekeraar geen verklaring geven, dan zijn de contactgegevens van de verzekeraar voldoende.

Kosten van de uitvaartverzekering door COVID-19

De kosten van een uitvaartverzekering zijn door COVID-19 niet duurder geworden. Echter kun je eventueel wel te maken krijgen met extra kosten voor het rouwvervoer indien de overledene is overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. In dat geval kun je gebruik maken van de compensatieregeling die is getroffen door de overheid.

Om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt voor een uitvaartverzekering is het verstandig om diverse uitvaartverzekeringen te vergelijken. Ga op zoek naar een polis die aansluit op jouw wensen en eisen en vergelijk pakketten van verschillende verzekeraars. Hierdoor ben je zeker van een voordelige polis waarin alle gewenste diensten gedekt worden.

Veelgestelde vragen over de uitvaartverzekering en COVID-19

We krijgen regelmatig vragen over COVID-19 met betrekking tot de uitvaartverzekering. Vragen zoals; “Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als ik COVID-19 heb?” of “Hoe zit het met de dekking als je komt te overlijden aan COVID-19?

Het is begrijpelijk dat hier nog enige verwarring over bestaat, aangezien dit geen onderwerpen zijn die tijdens persconferenties besproken worden. Hieronder vind je daarom alle relevante vragen met betrekking tot COVID-19 en de uitvaartverzekering.

Kun je geweigerd worden voor een uitvaartverzekering als je COVID-19 hebt of hebt gehad?

Nee, het is niet mogelijk om geweigerd te worden voor een uitvaartverzekering als je COVID-19 hebt of hebt gehad. In de voorwaarden van uitvaartverzekeraars is niets opgenomen over corona, waardoor je met een COVID-19 besmetting gewoon een uitvaartverzekering kunt afsluiten.

Worden de kosten van een uitvaart gedekt als iemand komt te overlijden aan COVID-19?

In de voorwaarden en polissen van uitvaartverzekeringen staat niets vermeld over het overlijden als gevolg van COVID-19. Dat wil dus zeggen dat in geval van een overlijden door corona, de uitvaart vergoed wordt door de uitvaartverzekeraar. Er gelden geen extra regels of voorwaarden in dergelijke situaties.

Zijn de kosten van een uitvaart duurder geworden door COVID-19?

De kosten van een uitvaart zijn niet duurder geworden ten gevolge van COVID-19. Echter is het wel zo dat een gemiddelde uitvaart duurder wordt. Dit komt door de stijgende inflatie en de hogere kosten voor uitvaartondernemers. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het verstandig om hier rekening mee te houden om te voorkomen dat je onderverzekerd bent. 

Conclusie

COVID-19 heeft veel invloed op verschillende aspecten van de samenleving. Niet alleen op gebied van uitvaarten, maar ook op economisch- en sociaal gebied. We hebben allemaal te maken met de beperkingen en maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Echter heeft het coronavirus geen invloed op de uitvaartverzekering. Personen die COVID-19 hebben of hebben gehad kunnen net zoals iedereen een uitvaartverzekering afsluiten. Ook worden alle kosten van de uitvaart gedekt in geval van een overlijden door COVID-19.

Het enige verschil is dat nabestaanden te maken kunnen krijgen met onvoorziene kosten voor rouwvervoer. Gelukkig is hiervoor een compensatieregeling in het leven geroepen zodat nabestaanden niet opgezadeld worden met extra kosten voor de uitvaart.

Al met al is er nauwelijks iets veranderd aan de uitvaartverzekering met betrekking tot COVID-19. Mocht je nog een (nieuwe) uitvaartverzekering af willen sluiten, vergelijk dan alle verzekeraars op deze pagina en vindt degene die het beste aansluit op jouw wensen en eisen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.