Mortuarium, wat is het precies & wat moet je er allemaal over weten? | Lees er hier alles over!

Een mortuarium is een plaats waar het lichaam van een overleden persoon wordt opgeslagen of bewaard tot aan de uitvaart. Vroeger werd dit ook wel een baarhuis of lijkenhuis genoemd, maar de functie van een mortuarium is nog steeds hetzelfde. 

De mortuarium betekenis stamt af van het Latijnse woord ‘mortuus’ wat letterlijk vertaald dood betekent. Een mortuarium kun je vaak terugvinden bij ziekenhuizen, begraafplaatsen of rusthuizen. Daarnaast is er nog een speciaal mortuarium op Schiphol, maar daar lees je verder op deze pagina meer over.

Verzorging in een mortuarium

Neem bijvoorbeeld een mortuarium ziekenhuis. De overledene wordt hier binnen gebracht na overlijden en bewaard tot aan de uitvaart. Allereerst wordt de overledene hier verzorgd en gekoeld, zodat het lichaam beter bewaard blijft. Dit noemen we ook wel de noodzakelijke zorg en is bedoeld voor de opbaring in de kist. Daarnaast kan men ook kiezen voor wenselijke zorg, zoals bijvoorbeeld het aankleden van de overleden persoon.

Wat is noodzakelijke zorg?

Bij noodzakelijk zorg wordt er vooral rekening gehouden met de zorg die nodig is voor opbaring in de kist. Deze zorg wordt uitgevoerd door het ziekenhuis of verpleeghuis en de kosten hiervoor zijn ook voor de zorginstelling. Zo wordt de volgende zorg uitgevoerd bij noodzakelijk zorg:

 • Het lichaam koelen van de overledene
 • Informatie geven aan de nabestaanden over het vervolg proces
 • Het schouwen van de overledenen, waarbij de schouwarts een verslag in een verklaring van overlijden vastlegt
 • Het verwijderen van een katheter, infuus of stoma
 • Er wordt aan de behandelend arts gevraagd of er toestemming is voor obductie of donatie

Dit zijn de onderdelen die plaatsvinden bij noodzakelijke zorg.

Wat is wenselijke zorg?

Wanneer een overledene niet binnen 3 uur na vrijgave van het lichaam wordt opgehaald gaan zij vaak over tot wenselijke zorg. Normaal gebeurt dit alleen op verzoek van nabestaanden, maar dus ook als de overledene pas later wordt opgehaald. Bij deze zorg worden wel kosten in rekening gebracht voor de nabestaanden en gaat het om de volgende zorg:

 • Het sluiten van de mond en de ogen
 • Eventuele rituele wassing
 • Koelen van het lichaam
 • Nabestaanden begeleiden bij een rouwbezoek
 • De overledene wassen
 • Aankleden van de overleden persoon
 • Extra zorg zoals make-up, haren doen, scheren, nagels en geurtjes
 • Het aanbrengen van sieraden voor de opbaring
 • Het verwijderen van een ICD of pacemaker

Dit zijn werkzaamheden die worden verricht bij wenselijke zorg. Er zijn ook een hoop aantal zaken vastgelegd in de Wet Lijkbezorging. Het is raadzaam om je ook over dit onderwerp in te lezen.

Mortuarium Schiphol

Het is natuurlijk niet fijn als een dierbare komt te overlijden in het buitenland, maar dit kan wil wel eens voorkomen. De uitvaartverzorger zal in dit soort situaties ervoor zorgen dat het stoffelijk overschot van de overleden persoon wordt opgehaald en gebracht naar Nederland.

De overledene zal dan worden verzorgd in het mortuarium op Schiphol. Dit brengt meestal wel wat meer werk met zich mee, omdat de overledene eerst moet worden teruggehaald naar Nederland. Vervolgens wordt de noodzakelijke en wenselijke zorg uitgevoerd op Schiphol. Er wordt dan op de luchthaven samengewerkt met de volgende autoriteiten:

 • Uitvaartverzorgers
 • Ambassades
 • Rouwvervoerders
 • Consulaten
 • Alarmcentrales

De overledenen wordt op Schiphol op dezelfde manier verzorgd als in ieder ander mortuarium. Daarnaast kunnen nabestaanden hier ook bezoek brengen aan de overleden persoon.

Kosten van een mortuarium: waar moet je rekening mee houden?

Overlijdt een persoon in het ziekenhuis? Dan worden de eerste 3 uur in het mortuarium ziekenhuis vergoedt. Dit komt mede doordat uitvaartverzorgers en -verzekeraars afspraken hebben gemaakt met ziekenhuizen. Na deze 3 uur zal de uitvaartverzekeraar het overnemen, zodat de kosten niet kunnen worden verhaald op de nabestaanden. Kies je als nabestaanden voor wenselijke zorg? Dan kunnen hier wel kosten voor in rekening worden gebracht.

Kijk daarom altijd goed naar de polis van de uitvaartverzekeraar om te zien wat er precies wordt vergoedt. Als je nog op zoek bent naar een passende uitvaartverzekeraar, dan is het verstandig om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina. Zo vindt je al gauw een uitvaartverzekeraar die aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op