De uitvaartspeech en al haar aandachtspunten

De uitvaartspeech is traditioneel voor een Nederlandse uitvaart

Een uitvaartspeech, op vrijwel iedere Nederlandse uitvaart zul je ze te horen krijgen. Voor de meeste mensen is het schrijven en vertellen van een uitvaart toespraak niet altijd even makkelijk. Daarnaast vergt het veel emotionele kracht. Afscheid nemen van een dierbare middels een uitvaartspeech is een prachtige manier. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen.

Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt komen, en een speech wilt houden die goed bij de overledene past is het belangrijk om deze goed voor te bereiden. Daarom geven wij u hieronder een paar tips zodat u een mooie speech kunt geven. Verder bieden wij alle uitvaartondernemers op een rijtje aan om zo de gemakkelijkste keuze te maken! Makkelijk en snel de uitvaartverzekering vergelijken.

Het ophalen van herinneringen tijdens je uitvaart toespraak

Omdat u op de dag graag de overleden persoon wilt herinneren, is het belangrijk om in uw uitvaartspeech wat te vertellen over de overledene en wat u met haar of hem heeft meegemaakt. Dit kunt u natuurlijk individueel doen, maar ook in samenwerking met familieleden en vrienden. Hierdoor kunt u makkelijk mooie verhalen en leuke anekdotes uitlichten. Velen kiezen hiervoor omdat de emotionele spanning wat daalt in groepsverband.

Met deze verhalen en anekdotes kunt u mensen toch nog een positief gevoel geven op deze moeilijke en emotionele dag. Probeer ervoor te zorgen dat dit positieve herinneringen zijn, zodat u de overledene op de juiste manier herdenkt.

Probeer bij de gasten een gevoel van herkenning te creëren maar wees niet bang om uw eigen gevoelens te uiten. Het is immers ook je eigen afscheid. De uitvaartspeech mag best wat persoonlijke tinten bevatten.

Houd je uitvaartspeech kort en bondig

Omdat u vaak niet de enigste bent die spreekt op de uitvaart, probeer er geen lang verhaal van te maken. Zo zorgt u ervoor dat iedereen zijn concentratie erbij houdt en dat mensen niet wegvallen tijdens uw speech. Humor is vaak een goed middel om een speech luchtig te maken.

Mocht u wel de enigste spreker zijn, probeer dan het verhaal in stukken te delen en ervoor te zorgen dat er wat muziek wordt afgespeeld tussen het verhaal door.

Hiermee voorkomt u dat het te langdradig wordt en geeft u de mensen tijd om de overledene te herdenken. Meestal wordt een speech van 5 minuten als prettig ervaren.

Maak uzelf bekend

Mocht u spreken op de uitvaart, betekent dit vaak dat u een goed contact had met de overledene. Toch kan het zomaar zijn dat u niet bij iedereen in het uitvaartcentrum bekend bent. Weet u van te voren dat niet iedereen u kent, zorg ervoor dat u een korte introductie houdt over wie u bent. Zo kunt u bijvoorbeeld in de inleiding van de uitvaartspeech benoemen wie u bent, en wat u band was met de overledene.

Houd uw uitvaart toespraak duidelijk

Bij het opstellen van uw speech komen er vaak emoties naar boven en verschillende herinneringen. Zorg er daarom voor dat uw speech een goede structuur heeft, zodat u niet zomaar allemaal verschillende gebeurtenissen en herinneringen door elkaar begint op te halen. Zorg ervoor dat u een duidelijke inleiding hebt, waarin u beschrijft wat het overlijden van de persoon met u heeft gedaan. 

Daarna komt de kern van de speech, hierin kunt u een aantal herinneringen en mooie anekdotes ophalen aan de overledene. Dit kunt u delen met de aanwezigen terwijl zij de overledene herdenken. Daarna komt u aan bij het slot, waarbij u de boodschap van uw speech nog een keer duidelijk kunt overbrengen en een wens kunt maken.

Voorbeeld uitvaartspeech

Het geven van uw uitvaartspeech

Behalve het schrijven van uw speech, kan ook het geven hiervan een moeilijke kwestie zijn. Zorg er daarom voor dat u goed voorbereid bent, en er geen moeite mee hebt om te spreken tijdens de uitvaart.

Houd wat drinken bij de hand en neem korte pauzes

Mocht u voor de nabestaanden en vrienden van de overledene staan, zorg ervoor dat u wat drinken dichtbij heeft staan. Mocht u het even niet meer aan kunnen, kunt u een daarvan een slokje pakken om vervolgens weer verder te gaan. Verder is het geen probleem om, tijdens het geven van uw speech, een paar kleine pauzes te nemen.

Als u dit doet, wordt het voor de aanwezigen ook weer makkelijker om het verhaal te kunnen volgen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat u rustiger zal praten, wat weer uw verstaanbaarheid goed zal doen.

Zorg voor paginanummers en een groot lettertype

Als u een wat langere uitvaartspeech schrijft, zorg er dan voor dat de pagina’s genummerd zijn. Zo voorkomt u dat u straks per ongeluk van de verkeerde bladzijde leest. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat er in de pagina’s een nietje zit, zodat ze altijd op volgorde blijven liggen. Hierdoor kunnen ze ook niet snel verschuiven en heb je alles makkelijk bij de hand.

Zorg er ook voor dat u een groot lettertype aanhoudt, dit leest lekker makkelijk voor en zo voorkomt u dat u ergens de tekst kwijt raakt tijdens het lezen. Heb je zelf geen printer of andere benodigdheden tot uw beschikking? Neem dan contact op met uw uitvaartverzorger, zij willen u graag helpen!

Ben jezelf

Als u de speech eenmaal gaat geven, zorg ervoor dat u uzelf blijft. Het verhaal dat u deelt met de aanwezigen, is vaak een persoonlijk verhaal dat u heeft meegemaakt met de overledene.

U kunt hier uiteraard verhalen van andere bij ophalen, maar zorg ervoor dat u het in uw eigen woorden vertelt. Behalve dat, is het van belang om positief te blijven bij de speech.

De nabestaanden en vrienden van de overleden zijn juist samen gekomen om mooie verhalen te delen, en ze zitten niet te wachten op negatieve verhalen.

Direct de goedkoopste uitvaartverzekering vergelijken? Klik dan hieronder op de button of op de link om meer informatie te krijgen over hoe het vergelijken in zijn werk gaat!

uitvaart toespraak

Check de zaal en apparatuur

Als u heel goed voorbereid te werk wilt gaan, kunt u natuurlijk van te voren een kijkje nemen in de uitvaart zaal. Op deze manier kunt u alvast zien waar u komt te staan en hoe u naar de mensen kijkt. Veel mensen vinden het fijn om een punt in de zaal uit te kiezen en hier gedurende de speech naar te kijken. Er bestaat een ontzettend groot aanbod aan uitvaartondernemingen in Nederland. Kijk in de voorwaarden van je verzekeraar bij welke lokale uitvaartverzorger jij het beste terecht kunt

Als u eenmaal in de zaal bent, kunt u ook meteen de apparatuur testen. In veel zalen maken ze gebruik van een microfoon of een geluidsinstallatie voor de muziek. Als deze niet blijkt te werken tijdens de speech, kan dit niet fijn zijn voor u. Vaak word de zaal al van te voren door de mensen die de uitvaart regelen zoals Yarden, Monuta en Ardanta. 

toespraak uitvaart

Uitvaartverzekering aanbieders vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op