UITVAARTSPEECH, WAT HOUDT HET EIGENLIJK IN & HOE MOET HET!

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen.

Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt komen, en een speech wilt houden die goed bij de overledene past is het belangrijk om deze goed voor te bereiden. Daarom geven wij u hieronder een paar tips zodat u een mooie speech kunt geven. Verder bieden wij alle uitvaartondernemers op een rijtje aan om zo de gemakkelijkste keuze te maken!

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies

Op 1 centrale plaats uitvaarten vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaart

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Het ophalen van herinneringen

Omdat u op de dag graag de overleden persoon wilt herinneren, is het belangrijk om in uw speech wat te vertellen over de overledene en wat u met haar of hem heeft meegemaakt. Dit kunt u natuurlijk individueel doen, maar ook in samenwerking met familieleden en vrienden. Hierdoor kunt u makkelijk mooie verhalen en leuke anekdotes uitlichten.

Met deze verhalen en anekdotes kunt u mensen toch nog een positief gevoel geven op deze moeilijke dag. Probeer ervoor te zorgen dat dit positieve herinneringen zijn, zodat u de overledene op de juiste manier herdenkt. Probeer bij de gasten een gevoel van herkenning te creëren maar wees niet bang om uw eigen gevoelens te uiten.

Hou de speech kort en bondig

Omdat u vaak niet de enigste bent die spreekt op de uitvaart, probeer er geen lang verhaal van te maken. Zo zorgt u ervoor dat iedereen zijn concentratie erbij houdt en dat mensen niet wegvallen tijdens uw speech. Humor is vaak een goed middel om een speech luchtig te maken.

Mocht u wel de enigste spreker zijn, probeer dan het verhaal in stukken te delen en ervoor te zorgen dat er wat muziek wordt afgespeeld tussen het verhaal door. Hiermee voorkomt u dat het te langdradig wordt en geeft u de mensen tijd om de overledene te herdenken. Meestal wordt een speech van 5 minuten als prettig ervaren.

uitvaartspeech
speech uitvaart

Maak uzelf bekend

Mocht u spreken op de uitvaart, betekent dit vaak dat u een goed contact had met de overledene. Toch kan het zomaar zijn dat u niet bij iedereen in het uitvaartcentrum bekend bent. Weet u van te voren dat niet iedereen u kent, zorg ervoor dat u een korte introductie houdt over wie u bent. Zo kunt u bijvoorbeeld in uw inleiding benoemen wie u bent, en wat u band was met de overledene.

Houd uw speech duidelijk

Bij het opstellen van uw speech komen er vaak emoties naar boven en verschillende herinneringen. Zorg er daarom voor dat uw speech een goede structuur heeft, zodat u niet zomaar allemaal verschillende gebeurtenissen en herinneringen door elkaar begint op te halen. Zorg ervoor dat u een duidelijke inleiding hebt, waarin u beschrijft wat het overlijden van de persoon met u heeft gedaan.  

Daarna komt de kern van de speech, hierin kunt u een aantal herinneringen en mooie anekdotes ophalen aan de overledene. Dit kunt u delen met de aanwezigen terwijl zij de overledene herdenken. Daarna komt u aan bij het slot, waarbij u de boodschap van uw speech nog een keer duidelijk kunt overbrengen en een wens kunt maken.

Het geven van uw speech

Behalve het schrijven van uw speech, kan ook het geven hiervan een moeilijke kwestie zijn. Zorg er daarom voor dat u goed voorbereid bent, en er geen moeite mee hebt om te spreken tijdens de uitvaart.

Houd wat drinken bij de hand en neem korte pauzes

Mocht u voor de nabestaanden en vrienden van de overledene staan, zorg ervoor dat u wat drinken dichtbij heeft staan. Mocht u het even niet meer aan kunnen, kunt u een daarvan een slokje pakken om vervolgens weer verder te gaan. Verder is het geen probleem om, tijdens het geven van uw speech, een paar kleine pauzes te nemen. Als u dit doet, wordt het voor de aanwezigen ook weer makkelijker om het verhaal te kunnen volgen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat u rustiger zal praten, wat weer uw verstaanbaarheid goed zal doen. 

Zorg voor paginanummers en een groot lettertype

Als u een wat langere uitvaartspeech schrijft, zorg er dan voor dat de pagina’s genummerd zijn. Zo voorkomt u dat u straks per ongeluk van de verkeerde bladzijde leest. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat er in de pagina’s een nietje zit, zodat ze altijd op volgorde blijven liggen. Hierdoor kunnen ze ook niet snel verschuiven en heb je alles makkelijk bij de hand. Zorg er ook voor dat u een groot lettertype aanhoudt, dit leest lekker makkelijk voor en zo voorkomt u dat u ergens de tekst kwijt raakt tijdens het lezen. Heb je zelf geen printer of andere benodigdheden tot uw beschikking? Neem dan contact op met uw uitvaartverzorger, zij willen u graag helpen!

toespraak uitvaart
uitvaart toespraak

Check de zaal en apparatuur

Als u heel goed voorbereid te werk wilt gaan, kunt u natuurlijk van te voren een kijkje nemen in de uitvaart zaal. Op deze manier kunt u alvast zien waar u komt te staan en hoe u naar de mensen kijkt. Veel mensen vinden het fijn om een punt in de zaal uit te kiezen en hier gedurende de speech naar te kijken.

Als u eenmaal in de zaal bent, kunt u ook meteen de apparatuur testen. In veel zalen maken ze gebruik van een microfoon of een geluidsinstallatie voor de muziek. Als deze niet blijkt te werken tijdens de speech, kan dit niet fijn zijn voor u.  Vaak word de zaal al van te voren door de mensen die de uitvaart regelen zoals Yarden, Monuta en Ardanta.

Ben jezelf

Als u de speech eenmaal gaat geven, zorg ervoor dat u uzelf blijft. Het verhaal dat u deelt met de aanwezigen, is vaak een persoonlijk verhaal dat u heeft meegemaakt met de overledene.

U kunt hier uiteraard verhalen van andere bij ophalen, maar zorg ervoor dat u het in uw eigen woorden vertelt. Behalve dat, is het van belang om positief te blijven bij de speech. De nabestaanden en vrienden van de overleden zijn juist samen gekomen om mooie verhalen te delen, en ze zitten niet te wachten op negatieve verhalen.

Direct de goedkoopste uitvaartpolis vergelijken? Klik dan hieronder op de button of op de link om meer informatie te krijgen over hoe het vergelijken in zijn werk gaat!

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaarten

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Alles te weten komen over uitvaarten in Nederland?

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op