Waarom je een testament nodig hebt als je een uitvaartpolis hebt
Een uitvaartpolis is een verzekering die de kosten van je uitvaart dekt. Je betaalt een premie, en als je overlijdt, keert de verzekeraar een bedrag uit aan je nabestaanden of aan de uitvaartverzorger. Zo kun je ervoor zorgen dat je uitvaart naar jouw wensen wordt geregeld, en dat je je nabestaanden niet met hoge kosten achterlaat.
Maar heb je ook nagedacht over wat er met je andere bezittingen en schulden gebeurt als je overlijdt? Wie erft je huis, je auto, je spaargeld, je sieraden, je meubels, je schulden, je eventuele VOF of BV? Wie mag er beslissen over je medische behandeling, je orgaandonatie, je sociale media accounts? Wie zorgt er voor je huisdieren, je planten, je abonnementen?
Het nut van een testament
Als je wilt dat deze zaken ook volgens jouw wensen worden geregeld, dan heb je een testament nodig. Een testament is een juridisch document waarin je vastlegt wat er met je nalatenschap gebeurt na je overlijden. Je kunt in je testament bijvoorbeeld:
- Een of meer erfgenamen aanwijzen, die recht hebben op (een deel van) je bezittingen en schulden.
- Een executeur benoemen, die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van je nalatenschap.
- Legaten of schenkingen doen aan personen of organisaties die je wilt steunen.
- Voogdij regelen voor je minderjarige kinderen.
- Specifieke wensen of instructies opnemen over bijvoorbeeld je begrafenis of crematie, je asbestemming, je grafsteen of urn, etc.
Een testament is dus een belangrijk document dat veel invloed heeft op wat er met jou en je nabestaanden gebeurt na je overlijden. Daarom is het verstandig om een testament op te stellen als je een uitvaartpolis hebt. Zo kun je ervoor zorgen dat alles goed geregeld is, en dat er geen onduidelijkheid of ruzie ontstaat over je nalatenschap.
Hoe maak je een testament?
Een testament kun je niet zelf maken. Je moet hiervoor naar een notaris gaan. Een notaris is een juridisch expert die gespecialiseerd is in het opstellen van testamenten en andere akten. De notaris kan je adviseren over de mogelijkheden en de gevolgen van een testament, en kan ervoor zorgen dat het testament voldoet aan alle wettelijke eisen. De notaris bewaart ook het originele testament in een kluis, en registreert het in het Centraal Testamentenregister. Zo kan na je overlijden altijd worden nagegaan of er een testament is, en wat erin staat.
Een testament laten opstellen door een notaris kost geld. De tarieven kunnen per notaris verschillen, afhankelijk van de complexiteit van het testament en de service die de notaris biedt. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende notarissen, zodat je kunt vergelijken en de beste keuze kunt maken.
Hoe kun je besparen op de kosten van een testament?
Een testament laten opstellen door een notaris hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van een testament, bijvoorbeeld:
Maak gebruik van de online diensten van Ligo.nl. Ligo is een online platform dat ondernemers en particulieren helpt met al hun juridische zaken. Met Ligo kun je online een vragenlijst invullen, waarmee Ligo een concept-testament voor je opstelt.
Dit concept-testament kun je vervolgens laten controleren en ondertekenen door een van de aangesloten notarissen bij jou in de buurt. Zo kun je snel en eenvoudig een testament laten opstellen.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen