Wet op de lijkbezorging, wat is het precies & hoe luidt de wetgeving? | Lees het hier!

Het wil in Nederland wel eens voorkomen dat een overledene geen directe nabestaanden heeft. Dit kan komen door een slechte verstandhouding binnen de familie. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een familie geen geld heeft om de overledene te laten begraven of cremeren.

Bij dit soort uitvaarten geldt de wet op lijkbezorging, waarin staat dat iedereen recht heeft op een uitvaart, zelf als iemand hierin niet voorziet. Daarom voert de gemeentelijke dienst ongeveer 2000 uitvaarten per jaar uit, waarbij dit het geval is. Op deze pagina lees je meer over de wet op de lijkbezorging en waar gemeentes rekening mee dienen te houden.

De wetgeving van ‘Wet op de lijkbezorging’

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen staat er in de wet op lijkbezorging dat iedereen recht heeft op een uitvaart. Ook wanneer de overledene geen directe nabestaanden heeft of de nabestaanden dit niet kunnen betalen. Daarnaast staat er in de wet lijkbezorging ook wat er met het lichaam van de overledene moet gebeuren.

Het overlijden van een persoon moet namelijk worden bevestigd door een behandelend arts. In het geval dat er sprake is van een niet-natuurlijke doodsoorzaak, dan moet dit worden vastgesteld door de gemeentelijke lijkschouwer in een mortuarium. Hierdoor mag de uitvaart niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na overlijden van de persoon in kwestie.

Wel moet de uitvaart maximaal 6 dagen na overlijden plaatsvinden. Als er geen nabestaanden zijn die de uitvaart kunnen regelen, dan wordt dit geregeld door de gemeente. Natuurlijk wel rekening houdend met de wensen van de overledene.

Waar moet de gemeente op letten volgens de wet op de lijkbezorging?

Wanneer de gemeente te maken krijgt met een zogeheten ‘eenzame uitvaart’ dan moeten zij letten op een aantal regels van de wet op lijkbezorging. Er zijn namelijk een aantal belangrijke punten, zoals het procesmatige- en financiële gedeelte die zij volgens wet- en regelgeving moeten uitvoeren.

Sommige grote gemeentes hebben speciale beleidsregels voor dit soort uitvaarten. Hieronder hebben wij een aantal aandachtspunten onder elkaar gezet, zodat je precies kunt zien waar een gemeente rekening mee dient te houden bij een eenzame uitvaart.

De kosten van de uitvaart wel of niet verhalen?

Een gemeente verzorgt de uitvaart wel eens, maar op wie kunnen zij deze begrafenis kosten verhalen? Dit is niet altijd even duidelijk en daarom is het van belang dat de gemeente zorgvuldig hier mee omgaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de overledene een waardevolle inboedel heeft of een groot kapitaal.

Dit mag je als gemeente niet zomaar innen, want er kunnen natuurlijk ook erfgenamen zijn die hier recht op hebben. In dit soort gevallen krijgt de gemeente niet alleen te maken met de wet op lijkbezorging, maar ook met erfrecht.

Zo staat er in de wet op de lijkbezorging vermeldt dat de gemeente kosten kan verhalen op de personen die volgens boek 1 van het Burgerlijk Wetboek onderhoudsplichtig zijn. Hierdoor is het lastig voor een gemeente om juist te handelen omdat zij de kosten, indien mogelijk, kunnen verhalen op zowel het erfrecht als op de wet lijkbezorging.

Altijd rekening houden met de wensen van een overledene

Het is niet altijd duidelijk wat de wensen zijn van de overledene en daarom is het van belang dat de gemeente rekening houdt met de vermoedelijke wensen volgens de wet op de lijkbezorging. Hierbij moeten ze overwegen of ze de overleden persoon moeten begraven of cremeren en of zij het lichaam ter beschikking stellen voor wetenschap.

Mogelijk nabestaanden opsporen

Volgens de wet op de lijkbezorging zijn nabestaanden verantwoordelijk voor de verzorging van de uitvaart. Mocht er geen nabestaanden zijn? Dan wordt de uitvaart geregeld door de gemeente. Indien mogelijk kan de gemeente eventuele nabestaanden opsporen, maar dit is niet altijd mogelijk door wetten zoals ‘Wet bescherming persoonsgegevens’. Sommige ambtenaren hebben namelijk geen recht op het inzien van bepaalde persoonsgegevens.

Wat is de wet op de lijkbezorging memorie van toelichting?

Er is niet zo zeer één wet op de lijkbezorging memorie van toelichting, maar er zijn er meer. Iedere keer dat de wet op lijkbezorging veranderd wordt er een memorie van toelichting gegeven om aan te tonen wat er is veranderd en wat de verbeteringen zijn. Daarnaast zijn er ook nog ‘Nota’s van wijzigingen’ die de wetswijziging van de wet op lijkbezorging nog beter toelichten. Dus iedere keer als de wet lijkbezorging wordt aangepast volgt er een wet op de lijkbezorging memorie van toelichting.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op