Geen uitvaartverzekering bij overlijden? Wat gebeurt er dan en wat zijn de gevolgen?

Geen uitvaartverzekering, het komt wel eens voor dat mensen inderdaad niet over een uitvaartverzekering beschikken. Niet iedereen heeft namelijk de keus gemaakt om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vaak krijgen we vragen zoals ‘’Geen uitvaartverzekering en dan?’’ of ‘’Wel of geen uitvaartverzekering?’’.

Als je zonder uitvaartverzekering zit en je komt plots te overlijden, dan kan dit zorgen voor grote financiële gevolgen bij jouw nabestaanden. Uiteindelijk moet namelijk de crematie of begrafenis toch betaald worden.

Echter is het niet verplicht in Nederland om te kiezen voor een uitvaartverzekering, het hangt voornamelijk af van persoonlijke factoren om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten. Lees snel verder en kom erachter!

Wat als iemand overlijd zonder uitvaartverzekering?

Het komt nog steeds veel voor dat mensen ervoor kiezen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Maar wat gebeurt er precies met de persoon die is komen te overlijden als deze geen gebruik maakt van een uitvaartverzekering? Dit is eigenlijk per persoon en situatie anders.

Zo kan het zo zijn dat de overleden persoon vroeger andere maatregelen heeft genomen om een mogelijke uitvaart te kunnen bekostigen, voorbeelden hiervan zijn een depositofonds, overlijdensrisicoverzekering of een uitvaart koopsompolis.

Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat de persoon zijn gehele leven geld aan de kant heeft gezet om een uitvaart bij overlijden te kunnen betalen, zodat de nabestaanden niet met hoge kosten komen te zitten. Kortom, als je geen uitvaartverzekering hebt zijn er genoeg andere manieren om je uitvaart te bekostigen.

Nabestaanden draaien op voor de kosten

Maar wat als de overledene nou echt niks heeft voorbereid voor de uitvaart? Vaak is het dan het geval dat de nabestaanden ervoor moeten zorgen dat de uitvaart wordt gefinancierd, over het algemeen is dit de partner, kinderen of erfgenamen uit het testament.

Dit kan zware gevolgen hebben voor de nabestaanden omdat een uitvaart niet goedkoop is. Zo wordt een uitvaart steeds duurder en betaal je gemiddeld maar liefst €8.000. Best een flink bedrag wat veel mensen niet 1, 2, 3 kunnen betalen. Meer informatie lezen over de kosten van een uitvaart? Klik dan op de link.

Als dit echt moet dan wordt er door de nabestaanden vaak gekozen voor een deel van de erfenis om de uitvaart te bekostigen, wat uiteraard ook een mogelijkheid is voor de nabestaanden.

Wat als er echt geen geld beschikbaar is bij nabestaanden voor de uitvaart?

Het komt nog wel eens voor dat nabestaanden echt niet de financiële middelen hebben om een uitvaart van hun dierbaren te kunnen betalen, ook is dan vaak de erfenis niet groot genoeg om de kosten te dekken of er zijn juist alleen maar schulden waardoor er niks beschikbaar komt.

Echter is het vanuit de wet bepaald dat de nabestaanden de rekening van de uitvaart hoe dan ook op de mat krijgen, of ze nou akkoord gaan of niet met de uitvaart. Kunnen nabestaanden nou echt niet betalen, dan kan er vaak een speciale aanvraag gedaan worden bij de gemeente voor bijstand. Dit wordt over het algemeen vaak ook de bijzondere bijstand genoemd.

Wat als er geen nabestaanden zijn om de uitvaart te bekostigen zonder uitvaartverzekering?

Ook komt het wel eens voor dat de persoon die is komen te overlijden zelf geen nabestaanden meer heeft, maar wat dan? Wanneer dit het geval is gaat de gemeente ervoor zorgen dat er een uitvaart wordt georganiseerd. Vaak wordt deze bekostigt vanuit de erfenis die de overleden persoon achterlaat, ook is dit het geval als de erfenis volledig uit schulden bestaat.

Wat als de nabestaanden niet in actie komen?

Soms is het zo dat nabestaanden van iemand die is komen te overlijden zelf niet in actie komen om een uitvaart te realiseren, maar wat als dit gebeurd? Dan gaat alsnog de gemeente opdracht geven tot de uitvaart en wordt er vervolgens alsnog geprobeerd door de gemeente om de kosten te verhalen op de nabestaanden. De uitvaart regelen zal in dit geval door de gemeente worden geregeld, dit wordt ook wel een gemeentelijke begrafenis genoemd en wordt ook gedaan wanneer er geen nabestaanden meer zijn.

De gemeente regelt de uitvaart en dus hebben de nabestaanden ook geen recht om te bepalen hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, ook wordt vaak het huis van de overledene verzegeld door de gemeente zodat nabestaanden geen spullen meer kunnen komen ophalen.

Wel of geen uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten voor de uitvaart, wat is het slimste om te doen? Dit hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke situatie. Wij raden altijd aan om gebruik te maken van onze uitvaartkosten berekenaar om erachter te komen wat je ongeveer kwijt gaat zijn aan kosten voor de uitvaart. Vervolgens kun je een weloverwogen keuze maken of je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten. Je hebt veel keus uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Heb je geen uitvaartverzekering dan moet je dus uiteindelijk zelf je eigen uitvaart bekostigen. Dit kan met spaargeld. Wel moet je hiervoor elke maand geld aan de kant zetten, tegelijkertijd kun je ook een uitvaartverzekering kiezen die de kosten van een begrafenis of crematie volledig dekt.

Echter is het goedkoper om met eigen spaargeld de uitvaart te bekostigen, doe dit alleen als het mogelijk is. Je wilt namelijk niet je nabestaanden opzadelen met hoge kosten. Ook raden we je aan om op tijd te beginnen met het sparen, zo weet je zeker dat je er altijd goed voor staat bij een uitvaart in de toekomst.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.