Wat is de premievrije waarde bij een overlijdensrisicoverzekering en wat moet je erover weten?
Als u wel eens hebt gekeken naar diverse overlijdensrisicoverzekeringen, dan bent u dit woord vast tegengekomen; premievrije waarde. Veel mensen vragen zichzelf dan ook af, wat betekent dit? Wij leggen het hieronder voor u uit.
Premie stopzetten maar niet beëindigen
Wanneer u ervoor kiest om uw polis stop te zetten, maar niet wil beëindigen, dan wordt de waarde van uw verzekerde kapitaal uitgedrukt in de premievrije waarde. Dus u kiest er niet voor om uw verzekering te beëindigen, maar om te stoppen met premie betalen aan de verzekeraar.
Uw verzekerde kapitaal wordt lager
Natuurlijk gaat de verzekeraar hierop reageren, uw verzekerde kapitaal wordt namelijk verlaagd, dit kapitaal blijft staan totdat de verzekeraar uit heeft gekeerd. Het kapitaal wat verlaagd is door de verzekeraar wordt ook wel premievrije waarde genoemd. U hoeft na deze acties geen premie meer te betalen. Lees snel verder als u de voor- en nadelen wilt bekijken.
Premievrije waarde bij de overlijdensrisicoverzekering
Zoals u heeft kunnen lezen is het mogelijk om gebruik te maken van de premievrije waarde, wanneer u gebruik maakt van een overlijdensrisicoverzekering.
U kunt dan na een vooraf bepaalde periode uw overlijdensrisico verzekering premie betaling stopzetten, dit zorgt ervoor dat uw overlijdensrisicoverzekering niet beëindigd is, maar u betaalt geen premie meer voor de rest van de looptijd. Let er wel op dat dit enkele gevolgen kan hebben voor uw verzekerde kapitaal, het wordt namelijk verlaagd en de verzekeraar keert pas uit na einde looptijd van het contract. Houd er dus rekening mee dat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering lager zal zijn dan waarvoor je deze hebt afgesloten..
U kunt pas gebruik maken van deze premievrije waarde, wanneer u aan een bepaald aantal jaren voldoet. Bekijk de polisvoorwaarden om erachter te komen wat de voorwaarden zijn bij uw overlijdensrisicoverzekering.
Levensverzekering premievrij maken, pas op!
Uiteraard is het niet zomaar mogelijk om uw levensverzekering premievrij te maken, hier zitten een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een verzekeraar uw aanvraag weigert, dit komt doordat u dan hoogstwaarschijnlijk pas een aantal jaren bent aangesloten bij de verzekeraar.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het premievrij maken van uw polis? Bekijk dan snel uw polisvoorwaarden om achter de voorwaarden te komen.
Overlijdensrisicoverzekering premiedepot
Mensen die al eens hebben gekeken naar een overlijdensrisicoverzekering, hebben dit vast voorbij zien komen; premiedepot. Vaak wordt er bij een overlijdensrisicoverzekering gebruik gemaakt van deze premiedepots.
Het is een bedrag dat wordt uitgekeerd bij voortijdige beëindiging van het contract van de verzekering. Zo zijn er genoeg redenen te vinden waarom mensen hun overlijdensrisicoverzekering stopzetten, we sommen ze hieronder voor u op;
- U denkt dat de overlijdensrisicoverzekering niet meer van pas komt in uw verdere leven.
- Uw levens situatie verandert drastisch door bijvoorbeeld een nieuwe partner of extra kinderen.
- U kunt de maandelijkse premie niet meer betalen aan de verzekeraar.
Voortijdig ORV opzeggen
Kiest u ervoor om dus het contract voortijdig te beëindigen, dan bent u vaak de premie die u heeft betaald kwijt. Echter is het dus wel zo, dat verzekeraars gebruik maken van een premiedepot.
Deze premiedepot wordt gebruikt voor de mensen die hun contract vroegtijdig stopzetten, u krijgt dan dus ondanks de annulering een bepaald bedrag teruggestort op uw rekening. Onlangs was Monuta in het nieuws omtrent het onderwerp tussentijds aanpassen van de berekening van de premievrije waarde, echter hebben zij hier uiteindelijk geen toestemming voor gekregen.
Er zijn verzekeraars die een premiedepot aanbieden bij overlijdensrisicoverzekeringen
Zoals net gezegd zijn er dus een aantal verzekeraars in Nederland die een premiedepot aanbieden voor hun klanten. Deze premiedepot waarde loopt over het algemeen op tijdens de eerste helft van looptijd van het contract. Wanneer de premiedepot zijn maximale waarde heeft behaald na de eerste helft, dan daalt die vervolgens weer tot een waarde van 0 totdat het einde van het contract is bereikt.
Veel verzekeraars noemen deze stijging van het premiedepot ook wel de premie spaarpot.
Zo zijn er verzekeraars zoals Dazure, Nationale Nederlanden en Leidsche Verzekeringen die ervoor zorgen dat er een premie spaarpot beschikbaar is voor hun klanten. Ook kunt u gebruik maken van de premievrije waarde als u kiest voor een overlijdens risico verzekering bij veel verzekeraars in Nederland.
Geen premiedepot bij de meeste overlijdensrisicoverzekeringen
We willen u ook meegeven dat niet elke verzekeraar een premiedepot aanbiedt bij een overlijdensrisicoverzekering. Zo krijgt u bij sommige verzekeraars geen kapitaal terug, wanneer u kiest voor vroegtijdige beëindiging van uw overlijdensrisicoverzekering.
Kijk dus goed naar de polisvoorwaarden en verzekeraar, wanneer u gebruik wilt maken van een premiedepot. Bekijk snel onze vergelijker om direct achter het goedkoopste aanbod te komen. Er zijn verschillende soorten verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden, waaronder FBTO, Aegon, Reaal en nog veel meer!
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen