Waar moet je op letten bij de Antilliaanse uitvaartverzekering in 2023?
Je zult het wellicht niet weten maar het is mogelijk om een Antilliaanse uitvaartverzekering te verkrijgen in Nederland. Ons land telt namelijk rond de 150.000 Antilliaanse Nederlanders, grotendeels is rooms-katholiek of protestants. Maar waarom sluiten Antilliaanse Nederlanders niet gewoon een standaard uitvaartverzekering af?
Hoe werkt een Antilliaanse uitvaart?
Binnen de Antilliaanse gemeenschap is het normaal dat iedere bekende van de overledene op rouwbezoek komt, zo zal je op een Antilliaanse uitvaart veel kennissen van de overledene tegenkomen. De rouwbijeenkomst telt meestal drie tot vierhonderd personen. De kist is altijd open en wordt afscheid genomen van de overledene, hierna wordt de directe familie gecondoleerd.
Ondanks dat veel Nederlandse Antillianen rooms katholiek zijn, heeft deze bevolkingsgroep een aantal eigen tradities & rituelen, over het algemeen komen deze behoorlijk overeen met rituelen die je ook bij een Caribische uitvaart terugziet.
Tradities en rituelen
Wanneer we kijken naar de traditionele rituelen na het overlijden van een Antilliaan zien we echter niet alleen christelijke of katholieke rituelen, maar ook Afrikaanse en Indiaanse tradities komen aan bod. Veel Antilliaanse Nederlanders geloven dat de wereld van geesten onderdeel is van het dagelijkse leven. Bij een uitvaart komen deze thema’s vaak terug. Mensen zien voorbodes van de dood in het krijgen van een ongelukje of in het binnenvliegen van een zwarte vlinder. Een aantal andere rituelen die vaak voorkomen bij de Caribische gemeenschap zijn onder andere:
Touwtje in de kist
Caribische Nederlanders laten soms de kinderen van een overledene met een touwtje opmeten, dit doen ze om er voor te zorgen dat een overledene niet blijft rondhangen bij zijn of haar kinderen. Dit touwtje wordt afgeknipt en daarna samen met de overledene in de kist begraven.
Een geest vastprikken
Nog een oude traditie die je veel terug ziet komen bij een Caribische uitvaart is het zogenoemde ‘geest vastprikken’, bij deze traditie wordt er een speld in de kleding van de overledene vastgeprikt. Dit gebruik zorgt er voor dat de geest van de overledene als het ware in het lichaam wordt vastgeprikt. Dit gebruik wordt overigens niet vaak uitgevoerd onder de meeste Antilliaanse Nederlanders omdat de herkomst niet echt bekend is.
Manda Spiritu Bai
Een ander gebruik wat we regelmatig zien terugkomen bij Caribische Nederlanders is het zogenoemde Manda Spiritu Bai. Bij deze traditie worden op de 8e dag na de uitvaart alle ramen van het huis van de overledene open gezet. Dit om de geest van de overledene, het huis rustig te laten verlaten. Dit proces wordt ook wel Manda Spiritu Bai genoemd, wat letterlijk ‘stuur de geest weg’ betekent.
Caribische uitvaart is nooit mooi
Steeds meer Caribische Nederlanders kiezen voor een moderne en persoonlijke uitvaart, maar het gebruik is dat er nooit wordt gezegd dat de uitvaart mooi was. Dit omdat de uitvaart alleen mooi mag zijn voor de overledene, veel Caribische Nederlanders geloven er namelijk in dat als zij aangeven dat de uitvaart mooi was, zij de volgende zijn die te overlijden komen. Doorgaans wordt er niet veel gesproken over de uitvaart.
Wat gebeurt er na overlijden bij Antilliaanse uitvaart?
Het allereerste wat er gebeurt na het overlijden in zowel de Antillen als in Nederland is dat de familie en dichte nabestaanden direct worden ingelicht. Veel families willen ook graag een rouwadvertentie laten plaatsen in een van de Caribische kranten, daardoor is iedereen op de hoogte gesteld zodat mensen uit de gehele gemeenschap aanwezig kunnen zijn. Veel van dit soort wensen kunnen prima worden uitgevoerd door een verzekeraar zoals DELA of Monuta. In Nederland wordt dit echter steeds minder gedaan, we kiezen hier vaak voor een mooie en iets duurdere rouwkaart.
Tijdens de rouwbijeenkomst is vaak live muziek aanwezig en de overledene krijgt nog flink wat spullen in zijn kist, van sigaretten en drank tot aan kindertekeningen. Ook wordt de kist gevuld met vragen en wensen voor eerder gestorven Antillianen. In veel gevallen is het einde van rouwbijeenkomst zeer treurig en erg emotioneel, het kan vaak nog wel uren doorgaan, het is immers het laatste afscheid met hen dierbare.
De begrafenis met de Antilliaanse uitvaartverzekering
Bij de keuze voor een Antiliaanse uitvaartverzekering kiest grotendeels van de Antillianen voor een traditionele begraving in plaats van een crematie. Cremeren komt bij Antillianen namelijk maar zelden voor, ze vinden namelijk dat het lichaam ongeschonden moet beginnen aan de reis in het hiernamaals.
Snelle tips voor tijdens het onderzoeken
- Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
- Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
- Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
- Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een Antilliaanse uitvaartverzekering in Nederland.
Vaak begraven in moederland
Personen met een Antilliaanse uitvaartverzekering kiezen vaak voor de laatste rustplaats in het moederland, dit is met deze verzekering dan ook goed mogelijk. Heb je een normale uitvaartverzekering met volledig Nederlandse rituelen dan is dit vaak niet mogelijk. Is het in dit geval niet mogelijk om de overledene naar het moederland te brengen dan wordt er vaak gekozen voor de begraafplaats van de kerk waar de overledene lid van was. Hier zal dan ook een afscheidsdienst gehouden worden.
We raden Caribische Nederlanders dan ook aan om goed onderzoek te doen naar het organiseren van de uitvaart in combinatie met een uitvaartverzekering, neem contact op met een uitvaartverzekeraar om bepaalde gebeurtenissen of traditionele invloeden die uitgevoerd moeten worden tijdens de uitvaart door te nemen. Direct aan de slag? Begin dan met een uitvaartverzekering vergelijken.
De rouwstoet
Wanneer alle ceremonies en diensten zijn afgerond rijdt de rouwwagen voor de laatste keer naar het huis van de overledene. Hier wordt gestopt en dragen nabestaanden de kist in een rondje om of door het huis, dit voor een goed afscheid. Vervolgens wordt de begrafenis afgerond zoals de gewoonten in de kerk zijn. Hier hoeft u geen extra dienst voor bij te nemen op de uitvaartpolis.
Het graf met de Antilliaanse uitvaart
Antillianen voelen het als hen plicht om een graf van een dierbare goed bij te houden, de keuze voor een Antilliaanse uitvaartverzekering is dan ook erg slim want het graf kan nog best wel duur zijn. Je moet hierbij onder andere denken aan de grafrechten. Vaak wordt het graf net als in Nederland verzorgt met kleine steentjes en bloemen.
De rouwperiode na de uitvaart
Wanneer de uitvaart is afgelopen gaat er een periode van 8 dagen in, dit wordt ook wel de ‘ocho dia’ genoemd. In de periode zal een voorbidster, die meestal een vrouw van boven de 50 is, litanieën bidden. In deze gebeden wordt gevraagd of god de overledene bij zich kan nemen voor de troost van alle nabestaanden. Na de gebeden worden de emoties de vrije loop gelaten en wordt er veelal gesproken over de overledene en zijn weg in het hiernamaals. In sommige gevallen kan het een goede keuze zijn om bij de uitvaartverzekering spirituele begeleiding mee te verzekeren.
Laatste dag antilliaanse uitvaart
Vooral de laatste dag van de gebeden liggen de emoties erg hoog, alle ramen in huis gaan open om de overledene veilig te laten gaan naar het hiernamaals. Zoals we al zeiden geloven Antillianen in een wereld vol met geesten. Om alles af te sluiten wordt er gezamenlijk gegeten en rum gedronken. De veertigste dag na het overlijden van de dierbare is ook een belangrijke, er wordt namelijk nog een herdenkingsdienst gehouden. Je kunt dit het beste vergelijken met wat Nederlanders doen op de verjaardag van de overledene.
Wat is de rol van de kerk bij een Antilliaanse uitvaart?
De kerk waartoe de familie behoort speelt vaak een belangrijke rol bij de familie, dit omdat de heilige familie mis of dienst door deze kerk verzorgd dient te worden. Vaak willen mensen van Caribische afkomst ook begraven worden in het land van herkomst, als de overledene niet wordt gerepatrieerd, dan kiezen de nabestaanden vaak voor de begraafplaats die hoort bij hun kerk.
Welke muziek is er te horen tijdens de herdenkingsdienst?
Tijdens de herdenkingsdienst is er vaak muziek, doorgaans richt de familie dicht bij de kist een altaar op met 4 kaarsen, een foto van de overledene, een kruisbeeld, een palmtakje en een afbeelding van de heilige familie.
Nabestaanden en aanwezigen brengen de overledene een laatste wens en brengen vaak kleinigheden zoals afscheidsbriefjes mee. Dit is een van de momenten van het afscheid waarbij alle emoties er mogen zijn, en mensen ruimte krijgen om aan te geven hoe ze zich voelen.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen