Is cryomeren de nieuwe manier om het stoffelijk overschot te laten vergaan? Alles van A-Z!
Cryomeren is een nieuw gehoord begrip binnen de uitvaartbranche. Onder de mensen zijn er een aantal manieren om het stoffelijk overschot te herbergen. De meest bekende zijn de traditionele begrafenis en veel gekozen crematie. Deze traditionele manieren worden voor kosten gedekt met een uitvaartverzekering.
Een nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan is door middel van het proces genaamd cryomeren. We zullen op deze pagina alle ins- en outs met je delen over cryomatie. Lees je met ons mee?
Wat is cryomeren of cryomatie?
Cryomeren kent een aantal verschillende benamingen. Zo komen we regelmatig het woord Lyofilisatie of vriesdrogen tegen. Maak je niet druk, het betekent allemaal hetzelfde. Zoals we zeiden is het een “nieuwe” manier van cremeren en hebben een aantal mensen interesse in deze werkwijze.
Daarnaast wordt er door sommigen gezegd dat het ontzettend duurzaam is. Met name de mensen die op zoek zijn naar een duurzame uitvaart kunnen wellicht interesse hebben in cryomeren.
Laten we overgaan naar de belangrijkste vraag: wat is cryomeren nu precies? Het lichaam van de overledene wordt middels een machine bevroren. Wanneer het gewenste koelpunt is bereikt zullen kleine trillingen er voor zorgen dat het lichaam wordt opgedeeld in microdeeltjes. Je kunt cryomatie het beste vergelijken met cremeren.
Een traditioneel afscheid is mogelijk
Nadat het proces is afgerond zullen de stoffen welke niet zijn vergaan worden weggenomen. Hierbij moet je denken aan constructies vanuit operaties na een gebroken been. Ook kunstheupen zullen niet vergaan en worden weggenomen. De overgebleven substantie of ook wel overschot genoemd kun je op de traditionele manier begraven of uitstrooien.
Belangrijke aandachtspunten over cryomeren
- Cryomatie is een duurzaam alternatief voor een crematie of een begraving
- Cryomeren is vandaag de dag nergens op de wereld toegestaan
- Restanten welke niet zijn afgebroken zullen moeten worden teruggenomen of vernietigd
Cryomeren in Nederland, is het mogelijk?
Er zijn een aantal mensen die zich afvragen of cryomeren Nederland mogelijk is? Vandaag de dag is het niet mogelijk om voor deze manier van stoffelijk overschot vergaan te kiezen. Nederland is niet echt een voorloper op het gebied van nieuwe processen en werkwijzen. Zo is het in Nederland momenteel verboden om een overledene te laten balsemen, ook over resomeren bestond er opspraak.
Door wie is cryomatie bedacht?
Cryomeren is een vrije nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan. In verhouding met de crematie en traditionele begrafenis staat cryomeren nog in haar kinderschoenen. Desalniettemin is deze manier ontwikkeld en bedacht door een biologe uit Zweden. De uitvaartverzekeraar Yarden heeft meer tijd en aandacht besteed aan dit nieuwe proces.
Het vooruitstrevende Zweden
Zweden is dan ook het land waarbij de ontwikkelingen omtrent cryomatie een flinke spurt genomen heeft. Er wordt momenteel gekeken naar een geschikte plek om het cryomeren uit te voeren. In Zweden zijn veel mensen te spreken over het nieuwe proces. Wij denken dat dit met name te maken heeft met de voordelen op duurzaam gebied. Wanneer je kiest voor cryomeren zullen er geen schadelijke stoffen in de grond terecht komen.
Als we kijken naar traditionele manieren om het stoffelijk overschot te laten vergaan zien we dat cremeren wel degelijke een milieu impact met zich mee brengt. De filters welke zijn gebruikt tijdens het cremeren zijn flink vervuild en niet meer te hergebruiken. Dit leidt tot een vervuilde afvalstroom.
Zoals gezegd lopen we in Nederland een beetje achter op dit gebied. Dit heeft met name te maken met de Wet op lijkbezorging. Deze wet maakt het nog niet mogelijk om de keuze te maken voor cryomatie. Wij denken dat het proces kan worden geïntroduceerd wanneer een uitvaartverzekeraar of verzorger deze manier in acht neemt. Echter zal het financiële plaatje dan wel moeten kloppen. Daarnaast moet er natuurlijk ook vraag naar zijn vanuit de consumenten. Cryomeren laat dan ook waarschijnlijk nog even op zich wachten in Nederland. Tevens zal de wet moeten worden aangepast.
Hoe gaat cryomeren in zijn werk?
Je zult wellicht na al deze informatie afvragen hoe cryomeren dan precies in zijn werk gaat. Zoals we je hebben verteld is het een nieuwe methode en nog bij velen onbekend. Hieronder hebben het gehele proces opgedeeld in een aantal stappen. Wellicht vind je het interessant om meer te weten te komen over de werkwijze die wordt gehanteerd:
- Het lichaam van de overledene wordt gedurende 10 dagen gekoeld tot een temperatuur van – 18 graden Celsius.
- Wanneer deze temperatuur is bereikt wordt het stoffelijke overschot ondergedompeld in vloeibare stikstof welke temperaturen bereikt van – 196 graden Celsius.
- Middels een machine wordt het overschot in contact gebruikt met minuscule trillingen. Het lichaam zal uiteenvallen in een organische substantie.
- Resten uit het lichaam welke niet zijn vergaan worden verwijderd middels een magneet. Denk hierbij aan kunstheupen, stalen constructie na letsel of kwik uit de vullingen in je tanden.
- Na deze processen blijft er een droge substantie in de vorm van poeder over. In de meeste gevallen 25 tot 30 kilo. De meeste partijen welke deze techniek al wel hanteren maken gebruik van een milieuvriendelijke kist.
- Je het verschillende keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een traditionele begrafenis maar ook voor een klein formaat graf. In dit geval zullen de overblijfselen tussen de 6 en 12 maanden vergaan tot compost. Er zijn mensen die kiezen voor het planten van een boom.
Voor nu hoef je tijdens het uitvaartverzekering vergelijken niet te letten op dit proces, Het is namelijk nog niet toegestaan en kan dan ook nog niet worden aangeboden door een Nederlandse uitvaartpartijen
De vervangende naam van vriesdrogen
Het kan zijn dat je deze nieuwe manier kent onder de naam vriesdrogen. Ook horen wij de term lyofilisatie nog regelmatig voorbij komen. Echter werd er in 2004 door de uitvaartverzekeraar Yarden een oproep naar de buitenwereld gedaan voor een nieuwe benaming voor vriesdroger en lyofilisatie.
Als we kijken naar dit jaartal bestaat deze manier al redelijk lang. Echter valt dit in vergelijking met bijvoorbeeld het cremeren in het niet. Zoals we al zeiden moet de Wet op de lijkbezorging eerst worden aangepast.
Yarden ging een samenwerking aan met het tijdschrift Onze Taal. Er werd een wedstrijd opgezet met maar liefst 1.200 respondenten. Uit de wedstrijd zijn rond de 750 verschillende namen gekomen.
Er moest dus een pittige keuze gemaakt worden. In 2005 heeft er als het ware een naamswijziging plaatsgevonden naar het begrip “cryomeren”.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen