Is cryomeren de nieuwe manier om het stoffelijk overschot te laten vergaan? Alles van A-Z!

Cryomeren is een nieuw gehoord begrip binnen de uitvaartbranche. Onder de mensen zijn er een aantal manieren om het stoffelijk overschot te herbergen. De meest bekende zijn de traditionele begrafenis en veel gekozen crematie. Deze traditionele manieren worden voor kosten gedekt met een uitvaartverzekering.

Een nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan is door middel van het proces genaamd cryomeren. We zullen op deze pagina alle ins- en outs met je delen over cryomatie. Lees je met ons mee?

Wat is cryomeren of cryomatie?

Cryomeren kent een aantal verschillende benamingen. Zo komen we regelmatig het woord Lyofilisatie of vriesdrogen tegen. Maak je niet druk, het betekent allemaal hetzelfde. Zoals we zeiden is het een “nieuwe” manier van cremeren en hebben een aantal mensen interesse in deze werkwijze.

Daarnaast wordt er door sommigen gezegd dat het ontzettend duurzaam is. Met name de mensen die op zoek zijn naar een duurzame uitvaart kunnen wellicht interesse hebben in cryomeren.

Laten we overgaan naar de belangrijkste vraag: wat is cryomeren nu precies? Het lichaam van de overledene wordt middels een machine bevroren. Wanneer het gewenste koelpunt is bereikt zullen kleine trillingen er voor zorgen dat het lichaam wordt opgedeeld in microdeeltjes. Je kunt cryomatie het beste vergelijken met cremeren.

Een traditioneel afscheid is mogelijk

Nadat het proces is afgerond zullen de stoffen welke niet zijn vergaan worden weggenomen. Hierbij moet je denken aan constructies vanuit operaties na een gebroken been. Ook kunstheupen zullen niet vergaan en worden weggenomen. De overgebleven substantie of ook wel overschot genoemd kun je op de traditionele manier begraven of uitstrooien.

Belangrijke aandachtspunten over cryomeren

  • Cryomatie is een duurzaam alternatief voor een crematie of een begraving
  • Cryomeren is vandaag de dag nergens op de wereld toegestaan
  • Restanten welke niet zijn afgebroken zullen moeten worden teruggenomen of vernietigd

Cryomeren in Nederland, is het mogelijk?

Er zijn een aantal mensen die zich afvragen of cryomeren Nederland mogelijk is? Vandaag de dag is het niet mogelijk om voor deze manier van stoffelijk overschot vergaan te kiezen. Nederland is niet echt een voorloper op het gebied van nieuwe processen en werkwijzen. Zo is het in Nederland momenteel verboden om een overledene te laten balsemen, ook over resomeren bestond er opspraak.

Door wie is cryomatie bedacht?

Cryomeren is een vrije nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan. In verhouding met de crematie en traditionele begrafenis staat cryomeren nog in haar kinderschoenen. Desalniettemin is deze manier ontwikkeld en bedacht door een biologe uit Zweden. De uitvaartverzekeraar Yarden heeft meer tijd en aandacht besteed aan dit nieuwe proces.

Het vooruitstrevende Zweden

Zweden is dan ook het land waarbij de ontwikkelingen omtrent cryomatie een flinke spurt genomen heeft. Er wordt momenteel gekeken naar een geschikte plek om het cryomeren uit te voeren. In Zweden zijn veel mensen te spreken over het nieuwe proces. Wij denken dat dit met name te maken heeft met de voordelen op duurzaam gebied. Wanneer je kiest voor cryomeren zullen er geen schadelijke stoffen in de grond terecht komen.

Als we kijken naar traditionele manieren om het stoffelijk overschot te laten vergaan zien we dat cremeren wel degelijke een milieu impact met zich mee brengt. De filters welke zijn gebruikt tijdens het cremeren zijn flink vervuild en niet meer te hergebruiken. Dit leidt tot een vervuilde afvalstroom.

Zoals gezegd lopen we in Nederland een beetje achter op dit gebied. Dit heeft met name te maken met de Wet op lijkbezorging. Deze wet maakt het nog niet mogelijk om de keuze te maken voor cryomatie. Wij denken dat het proces kan worden geïntroduceerd wanneer een uitvaartverzekeraar of verzorger deze manier in acht neemt. Echter zal het financiële plaatje dan wel moeten kloppen. Daarnaast moet er natuurlijk ook vraag naar zijn vanuit de consumenten. Cryomeren laat dan ook waarschijnlijk nog even op zich wachten in Nederland. Tevens zal de wet moeten worden aangepast.

Hoe gaat cryomeren in zijn werk?

Je zult wellicht na al deze informatie afvragen hoe cryomeren dan precies in zijn werk gaat. Zoals we je hebben verteld is het een nieuwe methode en nog bij velen onbekend. Hieronder hebben het gehele proces opgedeeld in een aantal stappen. Wellicht vind je het interessant om meer te weten te komen over de werkwijze die wordt gehanteerd:

  1. Het lichaam van de overledene wordt gedurende 10 dagen gekoeld tot een temperatuur van – 18 graden Celsius.
  2. Wanneer deze temperatuur is bereikt wordt het stoffelijke overschot ondergedompeld in vloeibare stikstof welke temperaturen bereikt van – 196 graden Celsius.
  3. Middels een machine wordt het overschot in contact gebruikt met minuscule trillingen. Het lichaam zal uiteenvallen in een organische substantie.
  4. Resten uit het lichaam welke niet zijn vergaan worden verwijderd middels een magneet. Denk hierbij aan kunstheupen, stalen constructie na letsel of kwik uit de vullingen in je tanden.
  5. Na deze processen blijft er een droge substantie in de vorm van poeder over. In de meeste gevallen 25 tot 30 kilo. De meeste partijen welke deze techniek al wel hanteren maken gebruik van een milieuvriendelijke kist.
  6. Je het verschillende keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een traditionele begrafenis maar ook voor een klein formaat graf. In dit geval zullen de overblijfselen tussen de 6 en 12 maanden vergaan tot compost. Er zijn mensen die kiezen voor het planten van een boom.

Voor nu hoef je tijdens het uitvaartverzekering vergelijken niet te letten op dit proces, Het is namelijk nog niet toegestaan en kan dan ook nog niet worden aangeboden door een Nederlandse uitvaartpartijen

De vervangende naam van vriesdrogen

Het kan zijn dat je deze nieuwe manier kent onder de naam vriesdrogen. Ook horen wij de term lyofilisatie nog regelmatig voorbij komen. Echter werd er in 2004 door de uitvaartverzekeraar Yarden een oproep naar de buitenwereld gedaan voor een nieuwe benaming voor vriesdroger en lyofilisatie.

Als we kijken naar dit jaartal bestaat deze manier al redelijk lang. Echter valt dit in vergelijking met bijvoorbeeld het cremeren in het niet. Zoals we al zeiden moet de Wet op de lijkbezorging eerst worden aangepast.

Yarden ging een samenwerking aan met het tijdschrift Onze Taal. Er werd een wedstrijd opgezet met maar liefst 1.200 respondenten. Uit de wedstrijd zijn rond de 750 verschillende namen gekomen.

Er moest dus een pittige keuze gemaakt worden. In 2005 heeft er als het ware een naamswijziging plaatsgevonden naar het begrip “cryomeren”.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.