Hoe kun je de beste Antilliaanse uitvaartverzekering vinden? Lees onze gids om er achter te komen welke culturele gebruiken en normen er gelden.

Antilliaanse uitvaartverzekering

Je zult het wellicht niet weten maar het is mogelijk om een Antilliaanse uitvaartverzekering te verkrijgen in Nederland. Ons land telt namelijk rond de 150.000 Antilliaanse Nederlanders, grotendeels is rooms-katholiek of protestants. Maar waarom sluiten Antilliaanse Nederlanders niet gewoon een standaard uitvaartverzekering af?

Hoe werkt een Antilliaanse uitvaart

Binnen de Antilliaanse gemeenschap is het normaal dat iedere bekende van de overledene op rouwbezoek komt, zo zul je op een antilliaanse uitvaart veel kennissen van de overledene tegenkomen. De rouwbijeenkomst telt meestal drie tot vierhonderd personen. De kist is altijd open en wordt afscheid genomen van de overledene, hierna wordt de directe familie gecondoleerd.

Tradities en rituelen

Wanneer we kijken naar de traditionele rituelen na het overlijden van een Antilliaan zien we echter niet alleen christelijke, namelijk ook Afrikaanse en Indiaanse tradities komen aan bod. Veel Antilliaanse Nederlanders geloven dat de wereld van geesten onderdeel is van het dagelijkse leven.

Bij een uitvaart komen deze thema’s vaak terug. Mensen zien voorbodes van de dood in het krijgen van een ongelukje of in het binnenvliegen van een zwarte vlinder. Lees alle belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij een Antilliaanse uitvaartverzekering.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Wat gebeurt er na overlijden bij Antilliaanse uitvaart?

Het allereerste wat er gebeurt na het overlijden in zowel de Antillen als in Nederland is dat de familie en dichte nabestaanden direct worden ingelicht. Op de Antillen wordt vandaag de dag nog steeds een advertentie geplaatst in de lokale kranten, deze zijn overigens ook nog in Nederland te koop. In Nederland wordt dit tegenwoordig steeds minder gedaan, velen kiezen voor een mooie en iets duurdere rouwkaart.

Tijdens de rouwbijeenkomst is vaak live muziek aanwezig en de overledene krijgt nog flink wat spullen in zijn kist, van sigaretten, drank tot kindertekeningen. Ook wordt de kist gevuld met vragen en wensen voor eerder gestorven Antillianen. In veel gevallen is het einde van rouwbijeenkomst zeer treurig en erg emotioneel, het kan vaak nog wel uren doorgaan, het is immers het laatste afscheid met hen dierbare.

De begrafenis met de Antilliaanse uitvaartverzekering

Bij de keuze voor een Antilliaanse uitvaartverzekering kiest grotendeels van de Antillianen voor een traditionele begraving in plaats van een crematie. Cremeren komt bij Antillianen namelijk maar zelden voor, ze vinden namelijk dat het lichaam ongeschonden moet beginnen aan de reis in het hiernamaals.

Vaak begraven in moederland

Personen met een Antilliaanse uitvaartverzekering kiezen vaak voor de laatste rustplaats in het moederland, dit is met deze verzekering dan ook goed mogelijk.

Heb je een normale uitvaartverzekering met volledig Nederlandse rituelen dan is dit vaak niet mogelijk. Is het in dit geval niet mogelijk om de overledene naar het moederland te brengen dan wordt er vaak gekozen voor de begraafplaats van de kerk waar de overledene lid van was. Hier zal dan ook een afscheidsdienst gehouden worden.

De rouwstoet met een Antilliaanse uitvaartverzekering

Wanneer alle ceremonies en diensten zijn afgerond rijdt de rouwwagen voor de laatste keer van het huis van de overledene. Hier wordt gestopt en dragen nabestaanden de kist in een rondje om of door het huis, dit voor een goed afscheid. Vervolgens wordt de begrafenis afgerond zoals de gewoonten in de kerk zijn. Hier hoeft u geen extra dienst voor bij te nemen op de uitvaartpolis.

Het graf met de Antilliaanse uitvaart

Antillianen voelen het als hen plicht om een graf van een dierbare goed bij te houden, de keuze voor een Antilliaanse uitvaartverzekering is dan ook erg slim want het graf kan nog best wel duur zijn. Je moet hierbij denken aan grafrechten. Vaak wordt het graf net als in Nederland verzorgt met kleine steentjes en bloemen.

De rouwperiode na de uitvaart

Wanneer de uitvaart is afgelopen gaat er een periode van 8 dagen in, dit wordt ook wel de ocho dia genoemd. In de periode zal een voorbidster, die meestal een vrouw van boven de 50 is, litanieën bidden. In deze gebeden wordt gevraagd of god de overledene bij zich kan nemen voor de troost van alle nabestaanden. Na de gebeden worden de emoties de vrije loop gelaten en wordt er veelal gesproken over de overledene en zijn weg in het hiernamaals.

Vooral de laatste dag van de gebeden liggen de emoties erg hoog, alle ramen in huis gaan open om de overledene veilig te laten gaan naar het hiernamaals. Zoals we al zeiden geloven Antillianen in een wereld vol met geesten. Om alles af te sluiten wordt er gezamenlijk gegeten en rum gedronken.

De veertigste dag na het overlijden van de dierbare is ook een belangrijke, er wordt namelijk nog een herdenkingsdienst gehouden. Je kunt dit het beste vergelijken met wat Nederlanders doen op de verjaardag van de overledene.

Antilliaanse uitvaartverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op