Hoe kun je een oude uitvaartverzekering terugvinden? Bekijk het hier in onze handige gids!

Wil je een oude uitvaartverzekering terugvinden van iemand die is overleden? Het komt regelmatig voor dat de nabestaanden niet meer weten of een overleden persoon wel of geen uitvaartpolis afgesloten had. Dat kan komen omdat de polis verloren is gegaan of om het simpele feit dat de verzekeraar niet bekend is.

Dat is vervelend, want een uitvaartverzekering sluit je natuurlijk af om de nabestaanden financieel te ondersteunen bij het organiseren van een uitvaart. Het is daarom lastig als de uitvaartverzekering verloren is gegaan of dat er geen gegevens bekend zijn, er kunnen dan namelijk geen uitkeringen worden gedaan.

Een stappenplan om de polis terug te vinden

Lees snel verder als je er achter wil komen hoe je een oude uitvaartpolis kunt opzoeken en een aantal handige tips om te kijken naar de verhuizingen van uitvaartpolissen, omdat je met dit soort verzekeringen vaak te maken hebt met een lange looptijd kan het zijn dat de polis is overgebracht naar de portefeuille van een andere verzekeraar.

Je kunt een handig stappenplan gebruiken om een oude uitvaartverzekering terug te vinden. Door deze stappen te volgen kun je kijken bij welke verzekeraar de polis is ondergebracht. Ook is het mogelijk om een nieuwe uitvaartverzekering te bekijken.

Stap 1. oude uitvaartverzekering terugvinden

De eerste stap die je kunt nemen om een oude uitvaartverzekering terug te vinden is het bekijken van de administratie van de overledene. Omdat de dekking van een polis doorgaans tientallen jaren loopt is de kans groot dat er een afschrift aanwezig is van de uitvaartverzekeraar. Het kan goed zijn dat de uitvaartverzekeraar op een afschrift niet meer bestaat, door de jaren heen zijn er namelijk behoorlijk wat verzekeraars failliet gegaan.

De Nederlandsche Bank heeft een speciaal archief ontwikkeld waar alle namen van oude polissen, uitvaartverzekeraars en begrafenisfondsen staan vermeld. Ook staan de namen van de verzekeraars die de polissen nu in beheer hebben in dit register. Je kunt voor meer informatie terecht bij de servicedesk van de Nederlandsche Bank op het nummer 0800 020 1068. Houd rekening met regels omtrent de bankrekening na overlijden.

Stap 2. oude uitvaartpolis terugvinden

Als je niks gevonden krijgt in de administratie van de overledene kun je ook kijken naar de bankafschriften van de afgelopen jaren. De kans is groot dat je daar een afschrijving kunt vinden van de uitvaartverzekeraar, doorgaans wordt er namelijk elke maand premie afgeschreven. Op de site van vanatotzekerheid.nl is er een lijst beschikbaar met de uitvaartverzekeraars die in 2022 in Nederland actief zijn.

Stap 3. Kijk of er ooit een assurantieadviseur is ingehuurd

Als je na de eerste 2 stappen nog steeds geen bewijs van een oude uitvaartverzekering gevonden heeft kan het slim zijn om te kijken of er ooit een assurantieadviseur ingehuurd is door de overledene. Als dit het geval is kan deze adviseur je verder helpen om de oude uitvaartpolis terug te vinden.

Stap 4. Het Verbond van Verzekeraars inschakelen

De laatste stap die je kunt zetten is de nabestaandendesk van het Verbond van Verzekeraars raadplegen. Deze organisatie kan je helpen bij het terugvinden van een oude uitvaartpolis. Ook kunnen ze direct zien of je recht hebt op een uitkering. Er wordt door het Verbond van Verzekeraars gebruik gemaakt van een zoekservice voor oude verzekeringen.

Deze service helpt het Verbond van Verzekeraars om alle aangesloten verzekeraars te checken op het aanwezig zijn van oude polissen. Je kunt via de website van Het Verbond van Verzekeraars een aanvraag indienen, maar hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo is het alleen mogelijk om een aanvraag in te dienen als:

  • Je een erfgenaam, echtgenoot, echtgenote, kind of de samenwonende partner van de overledene bent.
  • Je de persoon bent die aangewezen is om de nalatenschap af te handelen, dit kan bijvoorbeeld een notaris zijn.

Als de aangeleverde informatie afdoende is voor een aanvraag worden de verzekeraars in opdracht van het verbond aan het werk gezet. Alle verzekeraars gaan op ziek naar oude polissen op naam van de overledene. Het Verbond meld daarna aan de aanvrager of er iets gevonden is.

  • Het indienen van een aanvraag bij het Verbond van Verzekeraars is mogelijk via een normaal aanvraagformulier of door een digitaal formulier in te vullen op de website.
  • Een aanvraag kan gemiddeld 2 tot 3 maanden duren.
  • Alle verzekeraars zijn verbonden aan de WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens).

Stap 5. Als je de oude uitvaartpolis hebt teruggevonden

Als je de oude uitvaartverzekering hebt teruggevonden kun je kijken of je als nabestaande recht hebt op een uitkering. Doorgaans hebben nabestaanden tot 5 jaar na overlijden van de verzekerde recht op een uitkering van de uitvaartverzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat je altijd zelf een vrije keuze hebt bij het kiezen van een uitvaartondernemer, ongeacht de verzekering die staat op naam van de overledene.

Ook kun je kijken hoe het staat met de huidige waarde van de uitvaartverzekering. Na al die jaren is het soms moeilijk om een goede inschatting te maken van de actuele waarde van de oude uitvaartpolis. Het hangt doorgaans af van een aantal factoren zoals

  • Het type polis dat je gekozen hebt
  • Wanneer je de uitvaartpolis afgesloten hebt
  • Of de verzekering al die jaren geïndexeerd is geweest
  • Wat het totale verzekerde bedrag is

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.