Uitvaartfotografie, maak een tastbare herinnering van een prachtig afscheid!

Uitvaartfotografie biedt troost aan degene die helaas niet aanwezig konden zijn bij de uitvaart. Het is dan ook fijn voor hen dat zij dankzij deze foto’s alsnog terug kunnen kijken op het afscheid van hun dierbare. Ook voor de jongere kinderen die aanwezig zijn geweest bij de uitvaart is het vaak fijn dat zij later nog een aandenken hebben aan deze heftige, maar toch mooie dag van afscheid.

Deze foto’s zijn natuurlijk niet alleen voor de jongere kinderen erg waardevol, maar ook voor alle andere nabestaanden. Iedereen verwerkt zo’n heftige gebeurtenis op zijn of haar eigen manier, toch is begrafenis fotografie vaak een belangrijk hulpmiddel bij het rouwproces. Een fotoalbum brengt vaak makkelijker het gesprek op gang en zorgt er voor dat verschillende herinneringen sneller naar boven komen. Lees snel verder om meer te weten te komen over uitvaart fotografie.

Waarom kiezen voor professionele uitvaartfotografie?

De uitvaartfotograaf is nog niet zo heel bekend in Nederland. In plaats van het inhuren van een professionele fotograaf kiezen veel mensen er voor om de begrafenis fotografie over te laten aan een kennis of familielid.

Dit kan er echter toe leiden dat je uiteindelijk matige foto’s hebt van de uitvaart omdat degene die in dit geval de foto’s maakt ook erg emotioneel kan zijn. Niet alleen de emotionele waarde van de uitvaart speelt een rol bij de kwaliteit van de foto’s, maar ook de volgende factoren zijn van belang:

Lichtval

Een van de meest belangrijkste aspecten bij het maken van foto’s is de lichtinval. Over het algemeen is het vrij donker in een kerk of een crematorium, dit zorgt ervoor dat de foto’s al snel onderbelicht, korrelig of van mindere kwaliteit zijn.

Een flitser gebruiken tijdens een uitvaart is echter geen optie omdat dit voor veel afleiding zorgt en dus erg storend kan zijn. Professionele uitvaartfotograven maken gebruik van lenzen met hoge kwaliteit en lichtgevoeligheid, hierdoor hoeven zij geen gebruik te maken van een flits.

Vaak is een amateurfotograaf niet in het bezit van deze apparatuur en zullen de foto’s al snel slechter zijn.

Geluid van de camera

Een camera maakt allerlei klikgeluiden tijdens het scherpstellen, fotograferen en zoomen. Uiteraard zit er een optie op de camera waarmee je deze geluiden kunt uitschakelen.

Echter is het vaak zo dat amateurfotografen niet weten hoe zij deze geluiden moeten uitzetten en is de kans dus groot dat mensen zich hinder ondervinden door de fotograaf. Een professionele uitvaartfotograaf weet precies hoe hij/zij deze geluiden moet uitzetten en dus niemand ten last is gedurende de uitvaart.

Steun die ontbreekt

Als een naaste vriend of familielid van de overledene besluit om de foto’s te maken kan het zo zijn dat de partner van de fotograaf de steun van hem of haar mist. Het is natuurlijk niet fijn om achteraf van je partner te horen dat hij/zij je steun gemist heeft tijdens de uitvaart en hierdoor meer moeite heeft gehad met het verwerken van het verlies.

Dealen met emoties die komen kijken bij een uitvaart:

Voor een professioneel fotograaf is het vaak makkelijker om goede foto’s te maken omdat zij geen emotionele band hebben met de overledene en de nabestaanden. Een amateurfotograaf zal het misschien niet prettig vinden om foto’s te maken van zijn of haar dierbare op het moment dat zij erg emotioneel zijn.

Dan kan het zo zijn dat aan het einde van de uitvaart iets ontbreekt aan de fotorapportage, namelijk emotie. Het huren van een professionele fotograaf voor de uitvaartfotografie zal dus betere en mooiere foto’s opleveren dan dat je de foto’s laat maken door een kennis of familielid. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een gepaste begrafenisfotograaf.

Uitvaartfotografie tips

Wij hebben een aantal uitvaartfotografie tips voor je op een rijtje gezet:

  • Respect tonen en onopvallend zijn: uitvaartfotografie vergt veel respect omdat je bezig bent met het vastleggen van een emotionele gebeurtenis. Een uitvaart is zoals die is en fotografeer deze dan ook zo, probeer deze gebeurtenis niet anders te laten lijken dan dat die is. Probeer van te voren al vast te stellen op welke plekken je foto’s gaat maken zodat je jezelf zo onopvallend mogelijk kan verplaatsen.
  • Geluidloos te werk gaan: als je jezelf wilt verplaatsen tijdens de begrafenis doe dit dan op de momenten dat er muziek wordt gespeeld of een speech gegeven wordt. De mensen zijn daarop gefocust en dus zal jij als fotograaf minder opvallen. Zet je camera altijd op de stille modus en draag schoenen met zachte zolen.
  • Vastleggen van emotie en sfeer: de wens om een foto van een dierbare in de kist te maken komt zelden voor. Het is veel belangrijker om de sfeer van de uitvaart te vast te leggen en te fotograferen wat de nabestaanden doen tijdens de begrafenis.
  • Eigen emoties: het kan voorkomen dat je tijdens de begrafenis zelf emotioneel wordt. Probeer je emoties zoveel mogelijk te beheersen. Het is niet erg als je een keer emotioneel wordt, je bent namelijk bezig met uitvaartfotografie en dan kunnen deze vaak hoog oplopen.
  • Eerbetoon: uitvaartfotografie kan je zien als een eerbetoon aan de overledene, het is een soort erkenning van wat er was. Het kan je helpen het moment te herbeleven en nogmaals te zien hoe mooi de uitvaart was. Daarnaast helpt uitvaartfotografie/begrafenisfotografie vaak bij het rouwproces van andere.

Wil je nou verzekerd zijn van mooie foto’s op jouw uitvaart en ervoor zorgen dat je nabestaanden nogmaals dit moment kunnen herdenken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit vast te leggen.

Zo heb je uitvaartverzekeringen en uitvaartverenigingen waarbij deze service standaard gedekt wordt, natuurlijk kun je ook wat extra geld aan de kant zetten om deze kosten te dekken. Vergelijk uitvaartverzekeringen om erachter te komen waar deze service inbegrepen zit.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.