Uitvaartverzekering senioren, waar moet je op letten?
Normaliter is het vinden en afsluiten geen moeilijke taak, toch is een goede uitvaartverzekering voor senioren vinden soms een hachelijke taak omdat het met deze doelgroep vaak net iets anders ligt qua voorwaarden en medische acceptatie. Dat kan lastig zijn maar er zijn gelukkig genoeg opties om toch verzekerd te zijn
Doorgaans is het zo dat er namelijk een maximumleeftijd wordt ingesteld voor senioren waardoor acceptatie in sommige gevallen een lastige zaak wordt. Lees verder om alles te weten te komen over de senioren uitvaartverzekeringen. Wil je liever direct beginnen met vergelijken? Bekijk dan hier alle uitvaartpolissen.

Uitvaartverzekering voor ouderen in 2022
Het kan natuurlijk voorkomen dat je wat ouder bent maar dat je toch nog graag een uitvaartverzekering wil afsluiten. Doorgaans wordt er door uitvaartverzekeraars een zogenoemde maximumleeftijd ingesteld, deze kan per verzekeraar verschillen en doorgaans ligt deze leeftijd tussen de 72 en 75 jaar bij de meeste verzekeraars. Ook zijn er verzekeraars die wel ouderen accepteren tot 85 jaar, maar daar moet je rekening houden met specifieke voorwaarden die gelden.
Dit is zo geregeld omdat senioren over het algemeen een groter risico lopen om te overlijden waardoor het risico voor de uitvaartverzekeraar automatisch een stuk hoger is. Uitvaartverzekeraars hebben daarom het recht om je te weigeren als je te oud bent voor een verzekering.
Snelle tips voor tijdens het onderzoeken
- Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
- Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
- Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
- Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een uitvaartverzekering voor senioren in Nederland.
Waar op letten bij het kiezen van een uitvaartverzekering voor ouderen
Als je een uitvaartverzekering voor ouderen wil afsluiten kan het voorkomen dat niet alle verzekeraars je accepteren. Dat komt omdat een ouder persoon eerder overlijdt in vergelijking met een jong persoon. Daardoor hebben verzekeraars een aantal regels opgesteld en zijn de premies voor ouderen vaak een stuk hoger.
Senioren hebben diverse mogelijkheden
Over het algemeen zien we eigenlijk nooit dat senioren een gelijkwaardige of mindere premie betalen dan jongere mensen omdat het risico veel groter is. Toch zijn er genoeg mogelijkheden voor senioren om een goede verzekeraar te vinden, zo zijn er diverse dekkingsmogelijkheden die het mogelijk maken om toch een goede uitvaartverzekering voor senioren te vinden.
Huidige gezondheid
Ook kan het zijn dat er gekeken wordt naar de huidige gezondheid van de nieuwe verzekerde, als de gezondheidsrisico’s namelijk te groot zijn kan het zijn dat een verzekeraar eerst wil dat er een vragenlijst wordt ingevuld om de huidige gezondheid in kaart te brengen.
Als daar te veel medische aandoeningen of een dermate risicovolle historie in terug komt kan het zijn dat de uitvaartverzekeraar toegang tot de verzekering weigert.
Nadelen voor de uitvaartverzekeraar
Zoals we eerder hebben besproken is de kans op overlijden bij senioren aanzienlijk hoger waardoor senioren vaak een hogere premie betalen. Nog een nadeel is dat er aanzienlijk minder kapitaal opgebouwd kan worden in vergelijking met een jongere verzekerde waardoor een hogere premie noodzakelijk is om risico af te dekken voor de verzekeraar.
Begin met vergelijken en bekijk alle opties
Om het je in ieder geval een stuk makkelijker te maken hebben we een vergelijker samengesteld waar senioren ook gebruik van kunnen maken. Zo weet je precies of een verzekeraar bij je past en of er ook rekening wordt gehouden met de leeftijd. Het is namelijk voor (bijna) iedereen mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten.
Ook kun je voor een uitvaartdeposito gaan
Voor ouderen is het ook mogelijk om te kiezen een uitvaartdeposito waar zij maandelijks of jaarlijks een bedrag op kunnen storten als verzekeren echt niet mogelijk is. Wil je hier meer over weten? Lees dan de veelgestelde vragen op onze uitvaartverzekering pagina. Er is daar veel meer diepgaande informatie te lezen over uitvaartverzekeringen voor senioren.
Tot welke leeftijd kun je een polis afsluiten?
Er zit een limiet aan de leeftijd waarop je een uitvaartverzekering kunt afsluiten. De maximale leeftijd is per uitvaartverzekeraar verschillend. Om je een idee te geven hebben we een lijstje gemaakt van alle aanbieders:
- Yarden – mogelijk tot 75 jaar
- Ardanta – mogelijk tot 76 jaar
- Lifetri – mogelijk tot 75 jaar
- Monuta – mogelijk tot 75 jaar
- DELA – mogelijk tot 75 jaar
Premie voor senioren
De premie voor senioren ligt hoger in vergelijking met jongere personen. Dat komt omdat je op een hogere leeftijd een groter risico vormt voor de uitvaartverzekeraar. Als je ouder bent dan 70 jaar zal het afsluiten van een polis ook steeds lastiger worden. Het is daarom raadzaam om jezelf te verdiepen in de beschikbare polissen voor ouderen.
Gezondheidsverklaring
De premie die je betaalt voor een polis is per persoon verschillend en is afhankelijk van de dekking, de hoogte van het verzekerde bedrag, uw gezondheid maar ook uw leeftijd speelt een grote rol. Als je een uitvaartverzekering voor senioren wil afsluiten kan het zijn dat je een aantal gezondheidsvragen moet beantwoorden.
We hebben het dan over de zogenoemde gezondheidsverklaring. Hoe gezonder je nog bent, hoe lager de premie. Ook zijn er verzekeraars zonder gezondheidsverklaring, je moet daar gebruik maken van de Carenzjaren of ook wel wachtperiode genoemd. Als je in deze wachtperiode komt te overlijden dan zal de verzekeraar niet de gehele uitvaart vergoeden. Houd bij het afsluiten van een verzekering ook altijd rekening met de kosten van de uitvaart.
Uitvaartdeposito voor senioren
Als je niet wordt geaccepteerd bij de verzekeraar kun je ook nog gebruik maken van een uitvaartdeposito. Je kunt dan kapitaal opbouwen via een spaarrekening en je kunt daarna eenmalig of periodiek een bedrag storten waar je rente over ontvangt.
Als je overleden bent kan het opgebouwde kapitaal gebruikt worden om de uitvaart te bekostigen. Als er nog geld overblijft wordt dit gestort in een depositofonds wat op naam staat van de begunstigden.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen