LENINGEN NA OVERLIJDEN, KOM HIER ALLES TE WETEN!

Het komt regelmatig voor dat er iemand komt te overlijden en dat er nog lopende leningen zijn. Maar wat gebeurt er precies met deze leningen na het overlijden en welke regels gelden er precies? We kunnen u in ieder geval melden dat de regels per lening verschillen en dat het vaak voorkomt dat de nabestaanden de kosten van de lening moeten betalen. Lees snel verder hoe dit precies in zijn werking gaat. Wil je direct uitvaartpolissen bekijken, klik dan op deze link. 

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies

Op 1 centrale plaats uitvaartkosten vergelijken

Betaal minder premie voor je uitvaartpolis

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Het kan zijn dat een lening in de erfenis wordt meegenomen

Het kan dus zijn dat een lening wordt geërfd door nabestaanden. De nabestaanden moeten de lening dan alsnog aflossen en het is handig om voor het accepteren van de erfenis te bepalen of er sprake is van een grote schuld en leningen.

Het komt vaak voor dat de lening beneficiair wordt geaccepteerd. Dat betekent dat de erfenis alleen wordt geaccepteerd als er na het aftrekken van de schulden een positief eindsaldo wordt bereikt.

Veel schulden?

Als er veel grote schulden zijn kunnen nabestaanden besluiten om de erfenis te verwerpen. Er wordt op dat moment niks geërfd en de aansprakelijkheid van de schulden wordt dan verworpen. Op dat moment kun je ook geen spullen meer erven van de nabestaanden.

lening na overlijden
overlijden leningen

Komt het voor dat uw lening wordt kwijtgescholden

Het komt ook regelmatig voor dat leningen worden kwijtgescholden als de houder van de lening komt te overlijden. Als de overledene bijvoorbeeld nog een studieschuld heeft wordt deze vaak kwijtgescholden.

De voorwaarden van dit soort leningen maken dit soort zaken volledig inzichtelijk. Ook kun je daar vinden hoe een verzekeringsmaatschappij omgaat met alle leningen, zorg er voor dat je hier goed onderzoek naar doet en dat je goed op de hoogte bent over verzekeringen en leningen.

Hoe werkt het met een koopwoning van een overleden persoon?

Dit verschilt qua situatie. Het kan zijn dat iemand als enige eigenaar van de woning geregistreerd stond maar het komt vaker voor dat er meerdere eigenaren van de koopwoning zijn. Hoe werkt dit precies en waar moet ik op letten?

Als blijkt dat iemand enige eigenaar is van een koopwoning en er verder niets is vastgelegd over andere eigenaren zullen de erfgenamen zelf kunnen bepalen wat er precies met de koopwoning moet gebeuren.

lening overlijden

De overleden persoon was de enige eigenaar

Het kan voorkomen dat iemand de enige eigenaar is van de koopwoning. Bijvoorbeeld omdat er geen partner is of omdat er niets officieel is vastgelegd. Wanneer dit het geval is, zullen de erfgenamen vaak samen verantwoordelijk zijn voor de woning en de inhoud ervan.

In de meeste gevallen is dit geen probleem en wordt de volledige woning en inboedel eerlijk verdeeld onder de nabestaanden. Het kan voorkomen dat de inboedel niet verdeeld wordt maar wordt verkocht aan een goed doel.

Overigens kiezen er ook veel mensen voor een combinatie van deze twee waarbij de inboedel verdeeld en verkocht wordt. De waardevolle spullen worden dan vaak verdeeld terwijl de rest van de inboedel gewoon verkocht wordt. Dit is wel iets wat onderling goed besproken dient te worden om vervelende situaties te voorkomen.

overlijden huis eigenaar

De overleden persoon was een mede eigenaar van de woning

Vaak zie je ook dat er een mede-eigenaar was voor de woning. Zo kan het zijn dat er een geregistreerd partnerschap actief was of dat de overledene getrouwd was. Ook kan het zijn dat het mede eigenaarschap op een andere manier wordt vastgelegd door bijvoorbeeld een testament.

Het kan ook zijn dat er andere zaken worden overgedragen zoals de hypotheek en vaste lasten. Als de mede eigenaar dit allemaal niet kan betalen wordt er vaak besloten om de woning te verkopen.

Hoe zit het met het onderhoud van het huis

Als je een woning wil verkopen moet er natuurlijk onderhoud plaatsvinden. Je kunt dan een tijdelijk beheer contract regelen. Dit betekent dat alles voor je in de gaten wordt gehouden indien er niemand is dit dit kan regelen.

Er wordt één iemand uitgekozen

Het komt vaak voor dat erfgenamen dit bespreken en iemand uitkiezen zodat er orde ontstaat en er geen chaotische situaties ontstaan. Je kunt denken aan onderhoud van de tuin, de post en het repareren van zaken in en rondom het huis. Er zijn verschillende uitvaart aanbieders, namelijk Yarden uitvaart, Monuta uitvaartDELA uitvaart, Ardanta uitvaart en Nuvema uitvaart.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op de uitvaart

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Meer informatie nodig over de uitvaart?

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op