Waar moet je op letten bij een lening na het overlijden? En wat moet je precies doen met eventueel lopende leningen? Bekijk onze gids direct en lees alles over dit onderwerp.

Hoe zit het met leningen na overlijden?

Het komt regelmatig voor dat er iemand komt te overlijden en dat er nog lopende leningen zijn. Maar wat gebeurt er precies met deze leningen na het overlijden en welke regels gelden er precies?

We kunnen u in ieder geval melden dat de regels per lening verschillen en dat het vaak voorkomt dat de nabestaanden de kosten van de lening moeten betalen. Lees snel verder hoe dit precies in zijn werking gaat. Wil je direct uitvaartpolissen bekijken, klik dan op deze link.

Het kan zijn dat een lening in de erfenis wordt meegenomen

Het kan dus zijn dat een lening wordt geërfd door nabestaanden. De nabestaanden moeten de lening dan alsnog aflossen en het is handig om voor het accepteren van de erfenis te bepalen of er sprake is van een grote schuld en leningen.

Het komt vaak voor dat de lening beneficiair wordt geaccepteerd. Dat betekent dat de erfenis alleen wordt geaccepteerd als er na het aftrekken van de schulden een positief eindsaldo wordt bereikt.

Hoge schulden na overlijden

Als er veel grote schulden zijn kunnen nabestaanden besluiten om de erfenis te verwerpen. Er wordt op dat moment niks geërfd en de aansprakelijkheid van de schulden wordt dan verworpen. Op dat moment kun je ook geen spullen meer erven van de nabestaanden.

Lening kwijtschelden?

Het komt ook regelmatig voor dat leningen worden kwijtgescholden als de houder van de lening komt te overlijden. Als de overledene bijvoorbeeld nog een studieschuld heeft wordt deze vaak kwijtgescholden.

De voorwaarden van dit soort leningen maken dit soort zaken volledig inzichtelijk. Ook kun je daar vinden hoe een verzekeringsmaatschappij omgaat met alle leningen, zorg er voor dat je hier goed onderzoek naar doet en dat je goed op de hoogte bent over verzekeringen en leningen.

Hoe werkt het met een koopwoning van overleden persoon?

Dit verschilt qua situatie. Het kan zijn dat iemand als enige eigenaar van de woning geregistreerd stond maar het komt vaker voor dat er meerdere eigenaren van de koopwoning zijn. Hoe werkt dit precies en waar moet ik op letten?

Als blijkt dat iemand enige eigenaar is van een koopwoning en er verder niets is vastgelegd over andere eigenaren zullen de erfgenamen zelf kunnen bepalen wat er precies met de koopwoning moet gebeuren.

De overleden persoon was de enige eigenaar

Het kan voorkomen dat iemand de enige eigenaar is van de koopwoning. Bijvoorbeeld omdat er geen partner is of omdat er niets officieel is vastgelegd. Wanneer dit het geval is, zullen de erfgenamen vaak samen verantwoordelijk zijn voor de woning en de inhoud ervan.

In de meeste gevallen is dit geen probleem en wordt de volledige woning en inboedel eerlijk verdeeld onder de nabestaanden. Het kan voorkomen dat de inboedel niet verdeeld wordt maar wordt verkocht aan een goed doel.

Overigens kiezen er ook veel mensen voor een combinatie van deze twee waarbij de inboedel verdeeld en verkocht wordt. De waardevolle spullen worden dan vaak verdeeld terwijl de rest van de inboedel gewoon verkocht wordt. Dit is wel iets wat onderling goed besproken dient te worden om vervelende situaties te voorkomen.

De overleden persoon was mede eigenaar van de woning

Vaak zie je ook dat er een mede-eigenaar was voor de woning. Zo kan het zijn dat er een geregistreerd partnerschap actief was of dat de overledene getrouwd was. Ook kan het zijn dat het mede eigenaarschap op een andere manier wordt vastgelegd door bijvoorbeeld een testament.

Het kan ook zijn dat er andere zaken worden overgedragen zoals de hypotheek en vaste lasten. Als de mede eigenaar dit allemaal niet kan betalen wordt er vaak besloten om de woning te verkopen.

Hoe zit het met het onderhoud van het huis

Als je een woning wil verkopen moet er natuurlijk onderhoud plaatsvinden. Je kunt dan een tijdelijk beheer contract regelen. Dit betekent dat alles voor je in de gaten wordt gehouden indien er niemand is dit dit kan regelen.

Er wordt één iemand uitgekozen

Het komt vaak voor dat erfgenamen dit bespreken en iemand uitkiezen zodat er orde ontstaat en er geen chaotische situaties ontstaan. Je kunt denken aan onderhoud van de tuin, de post en het repareren van zaken in en rondom het huis. Er zijn verschillende uitvaart aanbieders, namelijk Yarden uitvaart, Monuta uitvaart, DELA uitvaart, Ardanta uitvaart en Nuvema uitvaart.

Aanbod bekijken en vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op