Hoe zit het tegenwoordig met de lijkwade in Nederland? Is het nog steeds een populair alternatief op de grafkist?

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de uitvaartwereld. De gewoonte was om altijd iemand te begraven in een kist. In de jaren 90 kwam hier verandering in door de zogenoemde lijkwade. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor deze lijkwade, maar wat is het eigenlijk en waar kun je een lijkwade kopen in Nederland? Om je op weg te helpen hebben we een artikel samengesteld met alle ins- en outs over de lijkwade, lees snel verder om antwoord te krijgen op je vragen.

Wat is een lijkwade precies?

Een lijkwade is een doek waarin de overledene gewikkeld wordt. Doorgaans zijn de afmetingen van een lijkwade 2 tot 3 meter lang. In de lijkwade kan een persoon ook worden geopenbaard of begraven worden. In principe is een lijkwade niets anders dan een rechthoekig doek dat gemaakt is van een bepaalde stof.

Een lijkwade wordt vaak van zachte stof gemaakt en is een prima alternatief voor een grafkist. Tegenwoordig heb je een breed aanbod aan verschillende lijkwade, in iedere prijsklasse is er wel een aan te schaffen. In principe heb je voor weinig geld al een goed exemplaar beschikbaar. Ook is het mogelijk om voor een dure variant te gaan die exclusiever is dan een normale lijkwade.

Welke soorten materialen worden er gebruikt

Een lijkwade wordt gemaakt van verschillende soorten materialen. Zo heb je bijvoorbeeld lijkwades van linnen, wol, zijde, katoen en zijde. Je kunt kiezen uit verschillende materialen om op de juiste manier afscheid te nemen van de dierbare, veel mensen hebben een persoonlijke smaak en een lijkwade kan op veel verschillende manieren ontwikkeld worden.

Je hebt wel een opbaarplank nodig

Het is wel belangrijk om te weten dat je een opbaarplank nodig hebt als je gebruik maakt van een lijkwade. Je kunt een speciale instructie gebruiken om de lijkwade op de juiste manier te leggen.

Gelukkig is dit niet zo moeilijk en kun je hem snel op de juiste manier vouwen. Toch kiezen veel mensen er voor om dit soort werkzaamheden uit te besteden aan een uitvaartverzorger die dit regelt voor  de nabestaanden.

Je kunt de overledene op een aantal manieren inwikkelen. Je hebt de beschikking over een aantal vouwmogelijkheden zoals:

  • Dichtrijgen
  • Dichtbinden
  • Omwikkelen
  • Dichtvouwen
  • Omhullen
  • Envelopmethode

Er zijn veel verschillende soorten lijkwaden

Je hebt dus ook veel verschillende soorten lijkwaden. Zo heb je diverse kleuren, maten en kun je kiezen voor dunne, zachte, gekleurde, bamboe of zijde lijkwade. Je hebt dus veel mogelijkheden, afhankelijk van je budget kun je behoorlijk veel variatie aanbrengen met een lijkwade.

Kosten lijkwade

Tegenwoordig kun je al een lijkwade kopen vanaf 275 euro. Als je een exclusieve lijkwade wil dan ben je al snel 1000 euro kwijt. Gelukkig is het aanbod dus gevarieerd en heb je meer dan genoeg keuze. Het kan ook mogelijk zijn om een gepersonaliseerde lijkwade te laten maken. De keuze voor het materiaal bepaalt hoofdzakelijk hoe duur de lijkwade gaat worden.

Kijk goed naar de afbreekbaarheid van de lijkwade

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de afbreekbaarheid van de lijkwade. Deze moet namelijk bestaan uit natuurlijk afbreekbare stof, dat is verplicht volgens de Nederlandse wet. Als je online een lijkwade gaat kopen kun je er vanuit gaan dat deze voldoet aan de wetgeving. Ook kun je een uitvaartverzorger vragen om de lijkwade te regelen.

Een lijkwade zelf maken

Je kunt ook zelf een lijkwade maken. Het is niet moeilijk en sommige mensen vinden het prettig tijdens het rouwproces. Het komt regelmatig voor dat nabestaanden er voor kiezen om samen een lijkwade te maken. Het enigste wat je nodig hebt is een biologisch afbreekbaar doek dat groot genoeg is. Doorgaans heb je aan een doek van 2 tot 3 meter genoeg.

Als je de lijkwade zelf maakt kun je behoorlijk wat geld besparen. Een lijkwade kopen is namelijk al snel een aankoop van 100 tot 400 euro. Daarbij is het zelf ontwikkelen van een lijkwade ook erg persoonlijk, en dat speelt vaak een factor bij de begrafenis.

Als je zelf een lijkwade gaat maken dan is het belangrijk dat de stof uit minimaal 2 lagen bestaat en beschikt over een goede stofdichtheid. Het kan namelijk zijn dat de overledene nog vocht verliest en dit wordt dan opgenomen door de lijkwade.

Kun je een lijkwade ook gebruiken voor een crematie? Of alleen voor begrafenis?

Je kunt de lijkwade voor een begrafenis en crematie gebruiken. Het is wel belangrijk dat de lijkwade volledig uit natuurlijke stof bestaat, de lijkwade moet namelijk op een natuurlijk manier vergaan. Bij de crematie is het belangrijk dat er tijdens de verbranding geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op