De natuurbegraafplaats, lees hier alle informatie en de mogelijkheden in 2020

De natuurbegraafplaats, we hebben in Nederland op dit moment maar liefst 20 verschillende natuurbegraafplaatsen. Maar daar blijft het niet bij, er wordt namelijk op dit moment ook onderzoek gedaan naar 30 andere plekken om te bekijken of deze gebruikt kunnen worden als natuurbegraafplaats.

In principe betekent dit dus eigenlijk dat er steeds meer mensen interesse krijgen in het begraven worden op een natuurbegraafplaats. Maar wat is een natuurbegraafplaats dan eigenlijk precies en hoe werkt het? Je leest het allemaal op deze pagina.

Wat is een natuurbegraafplaats dan eigenlijk precies?

Een natuurbegraafplaats, wat betekent dit nou en hoe werkt het? Het is een specifiek soort begraafplaats waar graven in een natuurlijk gebied ontstaan. Hierbij kun je dus denken aan gebieden zoals een bos, weiland of een groot park.

Het hele doel van een natuurbegraafplaats is het feit dat het graf moet worden opgenomen in de natuur, samen één worden. Over het algemeen wordt het graf van de overledene persoon aangegeven met een grote rots of een houten kruis, in ieder geval vaak met iets natuurlijks.

Er wordt vaak voor een natuurbegraafplaats gekozen voor het overlijden doordat de persoon in kwestie het milieu niet wil vervuilen. Om deze reden wordt er bij deze soort begraafplaatsen ook vaak geen gebruik gemaakt van materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een houten kist die kan vergaan door de natuur.

Steeds meer belangstelling voor dit soort begraafplaatsen

We merken dat er steeds meer mensen zijn die belangstelling tonen in het begraven worden op een natuurbegraafplaats. Niet iedereen wil tegenwoordig nog liggen op een klassieke begraafplaats en wil liever een mogelijkheid die beter bij de persoon past. Het is ook niet raar dat ineens veel mensen kiezen voor deze mogelijkheid, voorheen was dit simpelweg niet mogelijk en nu wordt er aan wensen van veel mensen voldaan.

Natuurbegraafplaats is een meer duurzame optie

We doen het al eeuwen, mensen in de natuur begraven. Alsnog hebben we de afgelopen jaren hiervoor gezien dat steeds minder mensen ervoor kozen om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Mede komt dit door de komst van crematoriums en klassieke begraafplaatsen zoals velen van ons die kennen.

Echter zoals net vertelt kiezen veel mensen weer voor deze optie, dit ook omdat de mens een stuk duurzamer is gaan denken sinds enkele jaren. Zo willen ze ook hun steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu, zelfs als ze al zijn overleden.

Natuurbegraven is niet slecht maar juist goed voor het milieu

Kies je voor natuurbegraven na overlijden? Dan kunnen we je vertellen dat je erg goed bezig bent voor het milieu. Natuurbegraven is namelijk niet slecht voor de natuur doordat alle planten enzovoort worden teruggeplaatst nadat de begrafenis heeft plaatsgevonden.

Het doel van de natuurbegraafplaats is dan ook om zo goed mogelijk bezig te zijn voor het milieu, dit is er dan ook wat er gebeurt als je kiest voor natuurbegraven. Natuurbegraven Nederland is tegenwoordig dan ook een stuk toegankelijker waardoor veel mensen deze keus overwegen.

Mensen willen voortaan een natuurbegrafenis 

Als we gaan kijken naar andere landen om te kijken hoe het daar zit met natuurbegraafplaatsen, dan zien we duidelijk dat buurlanden dit al gewend zijn. Je hebt bijvoorbeeld in Engeland maar liefst 300 verschillende soorten natuurbegraafplaatsen, plek en belangstelling genoeg dus.

Ons andere buurland Duitsland loopt net als Nederland een beetje achter nog met maar 50 natuurbegraafplaatsen verdeeld over het land. Echter wordt er verwacht dat onze oosterburen ervoor gaan zorgen dat er meer mogelijkheden komen om natuurbegraven mogelijk te maken.

Kijk alvast voor een plek op de natuurbegraafplaats en reserveer

Om even met de deur in huis te vallen, het is voortaan ook mogelijk om urnen met daarin het as van de overledene te begraven op een natuurbegraafplaats. Je hebt zelfs plekken waar je maar liefst 6 urnen tegelijkertijd kan laten begraven, het is mogelijk om hiervoor alvast naar de plek te gaan kijken om vervolgens deze te reserveren.

Niet alleen voor urnen is het mogelijk om een plek te reserveren op de natuurbegraafplaats. Je kunt er bijvoorbeeld alvast voor kiezen en laten vastleggen dat je per se begraven wil worden langs je partner of bij andere familieleden.

Het is niet raar om alvast een kijkje te nemen op de begraafplaats om alvast wat rond te kijken, veel mensen kiezen ervoor om een plek te kiezen die het best bij henzelf past.

 

Kosten natuurbegraafplaats

De kosten van natuurbegraven, hoe hoog zijn ze eigenlijk? We krijgen vaak de vraag: ‘’wat kost een natuurbegrafenis nou eigenlijk?’’, we geven je antwoord op de vraag hieronder.

Over het algemeen betaal je voor natuurbegraven een stuk minder als voor een klassieke begrafenis. Je krijgt bijvoorbeeld niet te maken met onderhoudskosten en ook hoef je geen mega bedrag neer te leggen voor een grafmonument.

Verder hoef je ook niet elke keer te betalen voor het grafrecht bij een natuurbegraafplaats, je hebt namelijk voor de eeuwigheid de grafrechten van de plek waar jouw dierbaren liggen. Dit betekent dus ook dat het graf altijd zal blijven liggen en niet zal worden opgegraven zoals wel vaak gebeurd bij normale begraafplaatsen.

Over het algemeen zijn mensen voor een natuurbegrafenis ongeveer tussen de € 3.500 en € 4.000 kwijt aan kosten, dit is een stuk goedkoper in vergelijking met een normale begrafenis die al snel tussen de € 7.500 en € 8.000 kan liggen.

Wij verwachten een groei van natuurbegrafenissen

Als je heel de pagina hebt gelezen dan heb je wel gezien waarom het voordelig kan zijn om voor natuurbegraven te kiezen, zo ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Begraven worden op een natuurbegraafplaats is een stuk goedkoper als op een normale begraafplaats.

Wij verwachten dan ook dat er steeds meer natuurbegraafplaatsen gaan ontstaan de komende jaren. Echter moet hier in verschillende gemeenten wel de ruimte voor zijn en natuurlijk niet vergeten belangstelling.

Ook denken we dit doordat veel mensen anders zijn gaan denken over het milieu en dus daarom kiezen om in de natuur begraven te worden. Zo dragen we allemaal nog ons steentje bij om de wereld een stukje beter te maken.

Bekijk alle begrafenis aanbieders in 2020

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

Geen advieskosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 12,32

✓ Levenslang verzekerd

Altijd één vast aanspreekpunt
Deskundig & betrouwbaar
  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 07-09-2020
Laatst geüpdatet op