Hoe kun je een oude uitvaartpolis terugvinden als er iemand overleden is? Bekijk direct onze gids om alles te weten te komen in 2020.

Een oude uitvaartverzekering terugvinden is het moeilijk?

Het komt regelmatig voor dat de nabestaanden niet meer weten of een overleden persoon een uitvaartpolis afgesloten had. Dat kan komen omdat de polis verloren is gegaan of om het simpele feit dat de verzekeraar niet bekend is.

Dat is vervelend, want een uitvaartverzekering sluit je natuurlijk af om de nabestaanden financieel te ondersteunen bij het organiseren van een uitvaart. Het is daarom lastig als de uitvaartverzekering verloren is gegaan of dat er geen gegevens bekend zijn, er kunnen dan geen uitkeringen gedaan. 

Een stappenplan om de polis terug te vinden

Lees snel verder als je er achter wil komen hoe je een oude uitvaartpolis kunt opzoeken en een aantal handige tips om te kijken naar de verhuizingen van uitvaartpolissen, omdat je met dit soort verzekeringen vaak te maken hebt met een lange looptijd kan het zijn dat de polis is overgebracht naar de portefeuille van een andere verzekeraar.

Je kunt een handig stappenplan gebruiken om een oude uitvaartverzekering terug te vinden. Door deze stappen te volgen kun je kijken bij welke verzekeraar de polis is ondergebracht. Ook is het mogelijk om een nieuwe uitvaartverzekering te bekijken.

Stap 1. oude uitvaartverzekering terugvinden

De eerste stap die je kunt nemen om een oude uitvaartverzekering terug te vinden is het bekijken van de administratie van de overledene. Omdat de dekking van een polis doorgaans tientallen jaren loopt is de kans groot dat er een afschrift aanwezig is van de uitvaartverzekeraar. Het kan goed zijn dat de uitvaartverzekeraar op een afschrift niet meer bestaat, door de jaren heen zijn er namelijk behoorlijk wat verzekeraars failliet gegaan.

De Nederlandsche Bank heeft een speciaal archief ontwikkeld waar alle namen van oude polissen, uitvaartverzekeraars en begrafenisfondsen staan vermeld. Ook staan de namen van de verzekeraars die de polissen nu in beheer hebben in dit register. Je kunt voor meer informatie terecht bij de servicedesk van de Nederlandsche Bank op het nummer 0800 020 1068. Houd rekening met regels omtrent de bankrekening na overlijden.

Stap 2. oude uitvaartpolis terugvinden

Als je niks gevonden krijgt in de administratie van de overledene kun je ook kijken naar de bankafschriften van de afgelopen jaren. De kans is groot dat je daar een afschrijving kunt vinden van de uitvaartverzekeraar, doorgaans wordt er namelijk elke maand premie afgeschreven. Op de site van vanatotzekerheid.nl is er een lijst beschikbaar met de uitvaartverzekeraars die in 2020 in Nederland actief zijn.

Stap 3. Kijk of er ooit een assurantieadviseur is ingehuurd

Als je na de eerste 2 stappen nog steeds geen bewijs van een oude uitvaartverzekering gevonden heeft kan het slim zijn om te kijken of er ooit een assurantieadviseur ingehuurd is door de overledene. Als dit het geval is kan deze adviseur je verder helpen om de oude uitvaartpolis terug te vinden.

Stap 4. Het Verbond van Verzekeraars inschakelen

De laatste stap die je kunt zetten is de nabestaandendesk van het Verbond van Verzekeraars raadplegen. Deze organisatie kan je helpen bij het terugvinden van een oude uitvaartpolis. Ook kunnen ze direct zien of je recht hebt op een uitkering. Er wordt door het Verbond van Verzekeraars gebruik gemaakt van een zoekservice voor oude verzekeringen. 

Deze service helpt het Verbond van Verzekeraars om alle aangesloten verzekeraars te checken op het aanwezig zijn van oude polissen. Je kunt via de website van Het Verbond van Verzekeraars een aanvraag indienen, maar hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, het is namelijk alleen mogelijk om een aanvraag te doen indien:

 • Je een erfgenaam, echtgenoot, echtgenote, kind of de samenwonende partner van de overledene bent.
 • Ook kan het zijn dat je de persoon bent die aangewezen is om de nalatenschap af te handelen. Dat kan bijvoorbeeld een notaris zijn.

Als de aangeleverde informatie afdoende is voor een aanvraag worden de verzekeraars in opdracht van het verbond aan het werk gezet. Alle verzekeraars gaan op ziek naar oude polissen op naam van de overledene. Het Verbond meld daarna aan de aanvrager of er iets gevonden is.

 • Het indienen van een aanvraag bij het Verbond van Verzekeraars is mogelijk via een normaal aanvraagformulier of door een digitaal formulier in te vullen op de website.
 • Een aanvraag kan gemiddeld 2 tot 3 maanden duren
 • Alle verzekeraars zijn verbonden aan de WBP of Wet Bescherming Persoonsgegevens

Stap 5. Als je de oude uitvaartpolis hebt teruggevonden

Als je de oude uitvaartverzekering hebt teruggevonden kun je kijken of je als nabestaande recht hebt op een uitkering. Doorgaans hebben nabestaanden tot 5 jaar na overlijden van de verzekerde recht op een uitkering van de uitvaartverzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat je altijd zelf een vrije keuze hebt bij het kiezen van een uitvaartondernemer, ongeacht de verzekering die staat op naam van de overledene.

Ook kun je kijken hoe het staat met de huidige waarde van de uitvaartverzekering. Na al die jaren is het soms moeilijk om een goede inschatting te maken van de actuele waarde van de oude uitvaartpolis. Het hangt doorgaans af van een aantal factoren zoals

 • Het type polis dat je gekozen hebt
 • Wanneer je de uitvaartpolis afgesloten hebt
 • Op de verzekering al die jaren geïndexeerd is geweest
 • Wat het totale verzekerde bedrag is

Bekijk alle aanbieders van oude uitvaartverzekeringen

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op