Overlijdensakte, wat is het en hoe werkt het?

De overlijdensakte, misschien heb je er ooit al eens van gehoord toen iemand helaas is overleden. Maar wat is is een overlijdensakte precies en hoe werkt een overlijdensakte opvragen dan? Wij merken dat veel mensen vragen hebben over de akte van overlijden, om deze reden hebben we op deze pagina alle informatie verzameld hierover. Lees snel verder als je er graag meer over wilt lezen!

Wat is een overlijdensakte?

Vaak krijgen we vragen zoals ‘’wat is de akte van overlijden?’’ of ‘’wat is de overlijdensakte?’’. Het is eigenlijk gewoon een wettig document waarin wordt vermeld en staat dat een persoon is komen te overlijden. In principe is het dus eigenlijk gewoon een bewijs zwart op wit dat een persoon is komen te overlijden.

Voordat er een akte van overlijden kan worden opgesteld is het de bedoeling dat er allereerst een overlijdensverklaring wordt opgesteld door iemand die hier bevoegd voor is. Alleen mensen die bevoegd zijn hiervoor mogen dit doen, hierbij moet je denken aan een lijkschouwer van de gemeente of huisarts. Over het algemeen worden personen die dit werk verrichten ook wel schouwarts genoemd. 

Overlijdensakte opvragen, hoe werkt het?

Akte van overlijden opvragen, veel mensen weten vaak de eerste niet precies hoe dit in zijn werk gaat, maar geen paniek we leggen het je uit. Wanneer er een overlijdensverklaring is opgesteld door een schouwarts, dan is het mogelijk voor de nabestaanden of de uitvaartondernemer om aangifte te doen bij de burgerlijke stand. Dit moet in de gemeente gebeuren waarin de persoon is komen te overlijden.

Wanneer er aangifte is gedaan bij de burgerlijke stand kan er een akte van overlijden worden opgesteld. Vervolgens krijgen de nabestaanden hiervan schriftelijk bewijs, ook kan het schriftelijke bewijs doorgegeven worden aan de uitvaartondernemer, die het vervolgens weer geeft aan de nabestaanden.

De akte van overlijden aanvragen is vaak zo geregeld. Je kunt bij veel gemeenten ervoor kiezen om de akte aan te vragen via de post of online, op deze manier verlies je geen tijd tijdens het rouwproces aan ritjes naar het gemeentehuis. Ook is het vaak mogelijk om een internationale overlijdensakte aan te vragen, later op deze pagina hier meer over.

Wanneer overlijdensakte aanvragen?

Opvragen overlijdensakte, wanneer kun je dit dan doen? Als er een natuurlijke dood heeft plaatsgevonden dan verwacht de gemeente over het algemeen dat je hier binnen 5 dagen aangifte van doet.

Wil je hier zelf geen moeite en tijd aan kwijt zijn? Geen probleem, vaak kun je een uitvaartverzorger in de hand nemen die al deze zaken wil regelen. Je kunt gemakkelijk kiezen hiervoor met een uitvaartverzekering, vergelijk een uitvaartverzekering daarom altijd!

Waar kun je de akte opvragen?

Zoals net verteld hierboven is het mogelijk om de akte op te vragen in de gemeente waar de persoon is komen te overlijden. Vaak is het mogelijk om dit online of via de post aan te vragen.

Kijk daarom altijd naar de mogelijkheden, zo bespaar je namelijk een hoop tijd in een drukke periode waarin de uitvaart geregeld moet worden.

Wie kan een overlijdensakte opvragen?

Nabestaanden van de overledene mogen zonder toestemming, ook wel machtiging genoemd, een overlijdensakte opvragen. Je mag enkel een aanvraag doen zonder toestemming voor de volgende situaties:

 • Aanvraag mogelijk voor jouw kleinkinderen of kinderen.
 • Aanvraag mogelijk voor jouw ouders of opa en oma.
 • Aanvraag mogelijk voor jouw echtgenoot of echtgenote

Heb je een andere relatie met de persoon die is overleden zoals een neef of nicht, dan is het niet mogelijk om zonder toestemming de akte aan te vragen. Je kunt alleen toestemming tot aanvraag krijgen van de volgende personen:

 • Kinderen of kleinkinderen van de persoon die is overleden.
 • Echtgenoot of echtgenote van de persoon die is overleden.
 • Ouders of opa en oma van de persoon die is overleden.

Sta je in het testament en ben je dus erfgenaam? Dan kun je vaak ook de akte zonder toestemming opvragen. Dit kan ook in sommige situaties voorkomen wanneer de overledene geen familie meer heeft.

Wat staat er in een overlijdensakte?

Maar wat staat er dan eigenlijk allemaal vermeld in die akte? Goede vraag, er zijn een aantal zaken over de persoon van overlijden die verplicht moeten worden vermeld in de akte van overlijden. Om het je wat duidelijker te maken hebben we die hieronder netjes opgesomd, zo kun je na ontvangst van de akte checken of die aan de eisen voldoet:

 • Plaats en datum waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
 • De plaatsnaam waarin de overledene is geboren.
 • Waardoor de overledene is komen te overlijden.
 • Naam van overledene en woonadres.
 • Persoonlijke gegevens van de persoon die de overlijdensakte heeft aangevraagd bij de gemeente.

Maar wat gebeurt er met al deze informatie? Ze worden allereerst vermeld op de akte, maar de gegevens worden ook doorgegeven aan instanties die hier baat bij hebben zoals de Belastingdienst en de administratie van de gemeente.

Over het algemeen wordt na 50 jaar bij de gemeente de akte overgeleverd aan het archief van de betreffende gemeente.

Akte van overlijden kosten, hoe zit het daarmee?

Bij de meeste gemeenten in Nederland hoef je geen vergoeding te betalen voor de akte, echter kan het wel voorkomen dat er betaalt moet worden voor het uittreksel voor de nabestaanden.

Vaak wordt dit gedaan om de administratiekosten van de gemeente te dekken en zijn daarom vaak ook niet hoog, tussen de 10 en 20 euro. Daarnaast wordt de akte vaak binnen 5 dagen verstuurd naar de nabestaanden of uitvaartondernemer.

Waarom een overlijdensakte?

Er zijn verschillende redenen waarom de akte bij overlijden nodig is. Je kunt vaak zonder bepaalde zaken namelijk niet regelen, hieronder staan de redenen waarom die van belang is:

 • Om de huur op te zeggen.
 • Om een pensioenaanvraag te kunnen doen voor de nabestaanden.
 • Om kopie van het testament te verkrijgen.
 • Om een nieuw huwelijk of partnerschap aan te gaan met iemand anders.
 • Om financiële zaken af te ronden.
 • Om geld uitgekeerd te krijgen van een mogelijke levensverzekering.

Wat is een internationale overlijdensakte?

Bij veel gemeenten in Nederland is het ook mogelijk om een internationale akte van overlijden aan te vragen. Maar wat is dit precies? Je krijgt een akte die in het Nederlands is, maar er zit een toelichting bij in andere talen. De meeste gemeenten hebben de volgende talen beschikbaar: Duits, Frans, Portugees, Turks, Spaans, Engels, Servo-Kroatisch, Italiaans en Grieks.

Originele akte van overlijden kwijt, wat te doen?

Soms komt het voor dat mensen zeggen: ‘’Ik ben mijn originele akte kwijtgeraakt, wat te doen?’. Nou om even duidelijk te zijn, je hebt in feite nooit de originele versie in handen gehad. De originele wordt namelijk door de gemeente bewaard en gearchiveerd in het register van overlijden, dit is vanuit de wet verplicht.

Eigenlijk moeten we spreken over een uittreksel van het register van overlijden, dit wordt dan in de volksmond ook altijd overlijdensakte of akte van overlijden genoemd. Het is een kopie en je kunt bij verlies contact opnemen met de gemeente om een nieuwe aan te vragen.

Het kan dat hiervoor een vergoeding wordt gesteld voor degene die het opnieuw aanvraagt, dit kan vaak ook online of via de post. We raden je ook altijd aan om de akte goed op te bergen en er een foto van te maken.

Alle aanbieders van uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op