HOE WERKT ROUWVERWERKING EN WAT KAN IK DOEN OM DE ROUWPERIODE GOED DOOR TE KOMEN?

Een overlijden maakt altijd veel indruk op alle nabestaanden. Of het overlijden nu verwacht of onverwacht wordt, veel mensen vinden het moeilijk om de dood te bevatten omdat het permanent en onomkeerbaar is. Het is daarom ook zo dat veel mensen op een eigen manier rouw verwerken, je kunt vooraf eigenlijk nooit aan iemand zien hoe deze gaat reageren op een overlijden. Vooral niet na de uitvaart.

Er zijn mensen die ineens nog harder gaan werken of sociaal actief worden, maar er zijn ook mensen die zich volledig terugtrekken en in een zwart gat vallen. Gelukkig is er bij rouwverwerking geen goed of slecht, iedereen kan dit op zijn eigen manier invullen. Lees verder om er achter te komen hoe rouw precies werkt.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een uitvaart.

Op 1 centrale plaats uitvaart vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaartpolis

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

De rouwverwerking is altijd door verschillende fases. Ieder persoon heeft een eigen manier van rouwen maar de totale verwerking gaat bijna altijd in dezelfde volgorde. De eerste fase waar veel mensen in terecht komen is de ontkenning of onbegrip fase:

De eerste fase van rouwverwerking, ontkenning en onbegrip

Deze fase kenmerkt zich door een gevoel van onbegrip. In deze fase van de rouwverwerking vinden mensen het moeilijk om te bevatten dat een naaste zich niet meer in hetzelfde leven bevindt. Dit komt ook voor bij mensen die al een lange tijd ziek waren, de dood zien aankomen leidt tot allerlei gedachten.  Er wordt vaak nagedacht over hoe het leven nu verder moet zonder de overledene. Wat je ook vaak ziet is dat er een zekere vorm van ontkenning ontstaat, omdat de dood te pijnlijk is om al te aanvaarden.

De tweede fase rouwverwerking, de boosheid en het gevecht van binnen

Als de eerste fase doorlopen is is er vaak een vorm van boosheid aanwezig waarbij een persoon het moeilijk kan accepteren dat de overledene niet meer in zijn of haar leven aanwezig is. Dit kan vaak resulteren in een gevoel van onrecht of boosheid, je ziet ook dat er veel strijdlust ontstaat bij sommige mensen. De wilskracht ontstaat doordat deze sterk wordt gevoed door emotie en wil.

rouwverwerking uitvaart
rouwperiode uitvaart

De derde fase, depressie bij het verwerken van rouw

Het komt vaak voor dat er boosheid ontstaat in de tweede fase. Als deze doorlopen is volgt er vaak een depressieve periode waarin het besef dat de overledene echt weg is begint binnen te komen zoals nooit tevoren. Het leven gaat door en de nabestaande begint daar steeds bewuster van te worden. Vaak is het zo dat aandacht van vrienden of familie minder wordt omdat deze verder van de overledene afstonden waardoor een nabestaande zich eenzaam kan voelen.

De laatste fase, de aanvaardingsfase.

Na de depressie komt er een aanvaarding door de nabestaande, Als alles rondom en de gevolgen van de dood zijn doorgedacht wordt het de persoon duidelijk dat het leven doorgaat en dat de persoon echt weg is uit het leven. In deze periode maakt de nabestaande zich op voor een nieuwe levensfase waarin de overledene geen deel meer van uit maakt. Het is belangrijk om je te realiseren dat er geen gemis meer is maar het betekent dat het overlijden geen dagelijkse zware belasting meer is die het leven moeilijk maakt.

Aanvaarding kan ook snel plaatsvinden in het rouwproces

Het kan zijn dat een nabestaande de dood snel kan aanvaarden. Het verschilt namelijk per persoon wanneer deze fase precies optreedt. Het kan zijn dat het lang duurt maar er zijn ook genoeg mensen die de dood snel kunnen aanvaarden. Vaak hangt dit af van de leeftijd van de overledene maar ook de relatie die diegene had met de overledene is natuurlijk van groot belang. Er wordt vaak heftig gereageerd op het overlijden van een ouder, broer of zus terwijl een dood van een verre oom een stuk makkelijk geaccepteerd wordt.

Het omgaan met het rouwproces is voor iedereen anders, soms heb je hulp nodig

De fases zijn bij veel mensen hetzelfde maar het doormaken van deze fases kan sterk verschillen per persoon. Het is belangrijk om emoties niet op te kroppen maar om ze te uiten en veel te praten met andere nabestaanden of vrienden om het verdriet weg te nemen.

Het kan nodig zijn dat niets helpt en dat je professionele hulp nodig hebt om het rouwproces goed af te sluiten. Zorg er voor dat je hulp zoekt als je het echt niet meer weet, er zijn genoeg professionals die je graag helpen om verder te komen in je leven.

Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen welke punten je nu zo raken en waar je meeste verdriet en pijn zit zodat het proces van rouw versneld kan worden waardoor acceptatie van de dood eenvoudiger wordt.

Wil je graag professionele hulp? Kijk dan is naar professionele rouwverwerking hulp.

Vele aanbieders van uitvaarten helpen je ook bij het rouwproces, hier een paar aanbieders die je hiermee kunnen helpen: DELA uitvaart, Nuvema uitvaart, Ardanta uitvaart, Yarden uitvaart.

aanvaarding rouwperiode

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaart

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Begin nu met het bekijken van alle uitvaart informatie

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op