Wat is een uitvaartdeposito precies? Lees alles in onze handige gids en kom er achter of deze optie geschikt is.

Wat is een uitvaartdeposito, lees onze gids uit 2022

Wellicht heb je wel eens gehoord van een uitvaartdeposito. Vooral wat oudere mensen hebben wel van deze term gehoord indien ze in aanraking zijn gekomen met een uitvaartverzekeraar.

Je kunt met een uitvaartdeposito eenmalig, of meerdere keren een geldstorting doen. Dit geld komt bij het overlijden vrij voor de nabestaanden, die kunnen de uitvaart dan betalen met deze uitkering. Wil je meer zekerheid inbouwen met een verzekering? Begin dan direct met uitvaartverzekering vergelijken om een goede polis te vinden.

Een keuze die vaak gemaakt wordt met een reden

De meeste mensen die kiezen voor een uitvaartdeposito doen dit met een reden. Zo kan het zijn dat je te oud bent om aangenomen te worden voor een reguliere uitvaartverzekering, of misschien wil je geen gezondheidsverklaring tekenen.

Je hoeft namelijk geen gezondheidsverklaring te leveren als je gebruik maakt van een uitvaartdeposito. Wil je meer weten? Klik dan op de onderstaande button om alles te weten te komen of raadpleeg de inhoudsopgave.

Hoe werkt de uitvaartdeposito?

Je kunt een uitvaartdeposito openen door een eenmalige storting te doen voor de uitvaart. Je kunt dit bedrag zelf bepalen en het is mogelijk om tussentijds geld bij te storten op de deposito. Elk jaar neemt de waarde van deze deposito toe omdat er slimme beleggingen worden gedaan door de uitvaartverzekeraar.

Zodra je komt te overlijden wordt de volledige waarde van de uitvaartdeposito op dat moment uitgekeerd aan de nabestaanden. Over het algemeen kun je een uitvaartdeposito bij alle grote uitvaartverzekeraars afsluiten, eigenlijk moet je het zien als een soort spaarrekening voor de uitvaart en niet zozeer een echte verzekering.

Lees ook: geld opnemen na overlijden strafbaar?

Geschikt voor ouderen en mensen met chronische ziekte

De uitvaartdeposito is daarom bij uitstek een keuze voor mensen met een chronische aandoening of senioren die ouder zijn dan 70. Soms komen mensen niet door de medische acceptatie uitvaartverzekering heen, het is dan soms nodig om voor een deposito te kiezen.

Voordelen van een uitvaartdeposito

  • Je hebt over het algemeen een vrij hoog rendement op deze deposito. Dat is ideaal voor mensen die last hebben van een chronische ziekte, of door de leeftijd geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten.
  • Het is mogelijk om extra geld bij te storten op het deposito
  • Als de waarde van de uitvaartdeposito hoger is dan de kosten van een uitvaart, wordt het verschil uitgekeerd aan de nabestaanden. Je betaalt dan wel 1,2 procent vermogensbelasting voor de totale waarde van de uitvaartdeposito.

Nadelen van een uitvaartdeposito

  • Je kunt het geld dat gestort is niet meer opnemen en alleen uitgeven aan de uitvaart
  • Bij vroegtijdig overlijden kan het zijn dat er weinig opgebouwde waarde in de polis aanwezig is, daardoor kan de uitvaart duurder worden dan de waarde van de deposito.

We raden je aan om de nadelen met de voordelen te vergelijken en om dan pas een keus te maken.

Zijn er andere opties voor een uitvaartdeposito?

Ja, er zijn genoeg andere opties ten opzichte van een uitvaartdeposito. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor banksparen. Als je voor normaal banksparen gaat kun je altijd bij je geld, alleen is de rente een stuk lager. Tegenwoordig is banksparen niet echt interessant meer omdat de rentes historisch laag zijn en bijna een negatief vermogen opleveren. Daardoor is op dit moment een uitvaartdeposito een stuk interessanter.

Een voordeel van banksparen is wel dat je geld onder het depositogarantiestelsel valt waardoor je vermogen in ieder geval voor een groot deel veilig is. Tegenwoordig kun je bij sommige banken ook kiezen voor uitvaart banksparen.

In principe lijkt dit behoorlijk veel op een uitvaartdeposito, maar de spaarrekening wordt langzamer opgebouwd en de rente ligt lager. Ook deze vorm van banksparen valt onder het depositogarantiestelsel.

Uitvaartverzekering blijft een stabiele keuze

Je kunt ook de keuze maken om een uitvaartverzekering af te sluiten, je moet dan echter wel geaccepteerd worden door de verzekeraar.

Het belangrijkste voordeel van de uitvaartverzekering is dat er een bedrag, of diensten worden uitgekeerd na het overlijden. Bij een deposito blijft de waarde van de uitkering in de eerste jaren vaak beperkt, dit is niet het geval bij een uitvaartverzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering kiezen ipv deposito

Als je de keuze maakt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, dan keert de verzekeraar een bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden voor een vastgestelde datum. Deze polis is vooral bedoeld om nabestaanden niet met de hoge kosten van een hypotheek of leningen op te zadelen.

Is het afsluiten van een uitvaartdeposito interessant?

Het kan dus interessant zijn om een uitvaartdeposito af te sluiten. voor gepensioneerden die nog niets geregeld hebben met een uitvaartpolis is deze optie aantrekkelijk. Een uitvaartverzekering is voor deze groep vaak niet meer te realiseren, dit door de strenge voorwaarden van verzekeraars.

We raden je aan om altijd alle uitvaartdeposito’s van alle verzekeraars te vergelijken om de aanbieder met het beste rendement te vinden. De tarieven en rentepercentages kunnen namelijk verschillen.

Bekijk alle uitvaartpolissen van 2022

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op