Uitvaartfotografie, kom er hier alles over te weten & leg de uitvaart vast met prachtige foto’s

Uitvaartfotografie biedt troost aan degene die helaas niet aanwezig konden zijn bij de uitvaart. Het is dan ook fijn voor hen dat zij dankzij deze foto’s alsnog terug kunnen kijken op het afscheid van hun dierbare. Ook voor de jongere kinderen die aanwezig zijn geweest bij de uitvaart is het vaak fijn dat zij later nog een aandenken hebben aan deze heftige, maar toch mooie dag van afscheid.

Deze foto’s zijn natuurlijk niet alleen voor de jongere kinderen erg waardevol, maar ook voor alle andere nabestaanden. Iedereen verwerkt zo’n heftige gebeurtenis op zijn of haar eigen manier, toch is begrafenis fotografie vaak een belangrijk hulpmiddel bij het rouwproces. Een fotoalbum brengt vaak makkelijker het gesprek op gang en zorgt er voor dat verschillende herinneringen sneller naar boven komen. Lees snel verder om meer te weten te komen over uitvaart fotografie.

Waarom kiezen voor professionele uitvaartfotografie?

De uitvaartfotograaf is nog niet zo heel bekend in Nederland. In plaats van het inhuren van een professionele fotograaf kiezen veel mensen er voor om de begrafenis fotografie over te laten aan een kennis of familielid.

Dit kan er echter toe leiden dat je uiteindelijk matige foto’s hebt van de uitvaart omdat degene die in dit geval de foto’s maakt ook erg emotioneel kan zijn. Niet alleen de emotionele waarde van de uitvaart speelt een rol bij de kwaliteit van de foto’s, maar ook de volgende factoren zijn van belang:

Lichtval

Een van de meest belangrijkste aspecten bij het maken van foto’s. Over het algemeen is het vrij donker in een kerk of een crematorium, dit zorgt ervoor dat de foto’s al snel onderbelicht, korrelig of van mindere kwaliteit kunnen worden.

Een flitser gebruik tijdens een uitvaart is natuurlijk geen optie omdat dit voor veel afleiding zorgt en dus erg storend kan zijn. Professionele uitvaartfotograven maken gebruik van lenzen met hoge kwaliteit en lichtgevoeligheid, hierdoor hoeven zij geen gebruik te maken van een flits.

Vaak is een amateurfotograaf niet in het bezit van deze apparatuur en dus zullen de foto’s al snel slechter zijn.

Geluid van de camera

Een camera maakt allerlei klikgeluiden tijdens het scherpstellen, fotograferen en zoomen. Uiteraard zit er een optie op de camera waarmee je deze geluiden kunt uitschakelen.

Echter is het vaak zo dat amateurfotografen niet weten hoe zij deze geluiden moeten uitzetten en is de kans dus groot dat mensen zich gaan irriteren aan de fotograaf. Een professionele uitvaartfotograaf weet precies hoe hij/zij deze geluiden moet uitzetten en dus niemand ten last is gedurende de uitvaart.

Steun die ontbreekt

Als een naaste vriend of familielid van de overledene besluit om de foto’s te maken kan het zo zijn dat de partner van de fotograaf de steun van hem of haar mist. Het is natuurlijk niet fijn om achteraf van je partner te horen dat hij/zij je steun gemist heeft tijdens de uitvaart en hierdoor meer moeite heeft gehad met het verwerken van het verlies.

Dealen met emoties die komen kijken bij een uitvaart:

Voor een professioneel fotograaf is het vaak makkelijker om goede foto’s te maken omdat zij geen emotionele band hebben met de overledene en de nabestaanden. Een amateurfotograaf zal het misschien niet prettig vinden om foto’s te maken van zijn of haar dierbare op het moment dat zij erg emotioneel zijn.

Dan kan het zo zijn dat aan het einde van de uitvaart iets ontbreekt aan de fotorapportage, namelijk emotie. Het huren van een professionele fotograaf voor de uitvaartfotografie zal dus betere en mooiere foto’s opleveren dan dat je de foto’s laat maken door een kennis of familielid. Houdt hier dus rekening mee bij het kiezen van de gepaste soort begrafenis fotografie.

Uitvaartfotografie tips

Wij hebben een aantal uitvaartfotografie tips voor je op een rijtje gezet:

  • Respect tonen en onopvallend zijn: uitvaartfotografie vergt veel respect omdat je bezig bent met het vastleggen van een emotionele gebeurtenis. Een uitvaart is zoals die is en fotografeer deze dan ook zo, probeer deze gebeurtenis niet anders te laten lijken dan dat die is. Probeer van te voren al vast te stellen op welke plekken je foto’s gaat maken zodat je jezelf zo onopvallend mogelijk kan verplaatsen.
  • Geluidloos te werk gaan: als je jezelf wilt verplaatsen tijdens de begrafenis doe dit dan op de momenten dat er muziek wordt gespeeld of een speech gegeven wordt. De mensen zijn daarop gefocust en dus zal jij als fotograaf minder opvallen. Zet je camera altijd op de stille modus en draag schoenen met zachte zolen.
  • Vastleggen van emotie en sfeer: de wens om een foto van een dierbare in de kist te maken komt zelden voor. Het is veel belangrijker om de sfeer van de uitvaart te vast te leggen en te fotograferen wat de nabestaanden doen tijdens de begrafenis.
  • Eigen emoties: het kan voorkomen dat je tijdens de begrafenis zelf emotioneel wordt. Probeer je emoties zoveel mogelijk te beheersen. Het is niet erg als je een keer emotioneel wordt, je bent namelijk bezig met uitvaartfotografie en dan kunnen deze vaak hoog oplopen.
  • Eerbetoon: uitvaartfotografie kan je zien als een eerbetoon aan de overledene, het is een soort erkenning van wat er was. Het kan je helpen het moment te herbeleven en nogmaals te zien hoe mooi de uitvaart was. Daarnaast helpt uitvaartfotografie/begrafenis fotografie vaak bij het rouwproces van andere.

Wil je nou verzekerd zijn van mooie foto’s op jouw uitvaart en ervoor zorgen dat je nabestaanden nogmaals dit moment kunnen herdenken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit vast te leggen.

Zo heb je uitvaartverzekeringen en uitvaartverenigingen waarbij deze service standaard gedekt wordt, natuurlijk kun je ook wat extra geld aan de kant zetten om deze kosten te dekken. Vergelijk uitvaartverzekeringen om erachter te komen waar deze service inbegrepen zit.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op