Eenzaamheid na het overlijden van een partner | Lees hier verschillende tips die behulpzaam zijn!

Eenzaamheid na het overlijden van een partner is helaas niks nieuws in Nederland, het overlijden van een partner heeft altijd een grote impact op de nabestaanden en kan een grote leegte achterlaten.

Vrienden en familie zullen proberen deze leegte op te vullen, helaas zal dat vaak niet helemaal lukken, hoe graag ze dat ook willen. Met je partner heb je namelijk een andere band en relatie dan dat je met je familie en vrienden hebt.

Het overlijden van een partner kan helaas in veel gevallen lijden tot eenzaamheid. Wij gaan je proberen te helpen met afleiding zoeken, ook geven we in dit artikel een aantal tips tegen eenzaamheid na het overlijden van je partner.

Zes tips tegen eenzaamheid na overlijden partner

Eenzaamheid wordt door iedereen anders ervaren en dus zal de oplossing tegen eenzaamheid voor iedereen anders zijn.

Wij hebben de zes belangrijkste tip voor jou op rijtje gezet, houdt er dus wel rekening mee dat misschien niet alle tips voor jou zullen werken. We hopen dat we je op het goede spoor kunnen brengen door middel van deze tips en dat je voldoende inspiratie op kan doen tegen de eenzaamheid:

 • Schaam je niet: eenzaamheid na het overlijden van een partner komt helaas veel voor in Nederland, jezelf hiervoor schamen is dus echt niet nodig. Voel jezelf ook niet moedeloos en vraag om hulp, mensen kunnen vaak niet aan iemand zien dat zij eenzaam zijn. Over het algemeen zijn mensen niet te beroerd om een kleine gunst te verlenen, we blijven ten slotte mensen!
 • Oude vriendschappen een nieuw leven inblazen: maak een overzicht van vrienden en vriendinnen van vroeger waarvan het contact door de jaren heen wat verwaterd is. Bel ze een keer op of stuur ze een kaartje of mail, wie weet komt er wederom een goede vriendschap tot stand.
 • Maak een praatje met andere: toon interesse in mensen waarmee je misschien wat oppervlakkig contact hebt, maar die je toch graag wat beter zou willen leren kennen. Heb een praatje over wat jou de laatste tijd bezighoudt en vraag naar de bezigheid van een ander, misschien hebben zij nog een leuke hobby voor je! Je kan natuurlijk ook een keer bij de buren of andere kennissen aankloppen, misschien kan je hen ergens mee helpen of zij jou.
 • Praat met mensen die hetzelfde meemaken: het delen van je gevoelens met anderen die hetzelfde meemaken kan vaak een opluchting zijn. Er zijn dus meer mensen die moeten omgaan met eenzaamheid na het overlijden van een partner. Je hebt meerdere mogelijkheden voor het vinden van deze lotgenoten, zo kun je bijvoorbeeld naar een vereniging voor vrijgezellen, je kan een bezoek doen aan het buurthuis en tegenwoordig zijn er ook online chats. Het Luisterend Oog is een organisatie die online een chatdienst aanbied voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, deze chatdienst heet Humanitas Chat. Het gebruik van deze chatdienst is volledig anoniem.
 • Ga vrijwilligerswerk doen: op het moment dat je een vereniging helpt of activiteiten organiseert krijg je zonder dat je het door hebt weer wat zelfvertrouwen en voel je jezelf weer nuttig. Overigens kom je dankzij vrijwilligerswerk in contact met andere vrijwilligers en verschillende mensen die voorbij komen, je bevind jezelf dus weer midden in een gezelschap.
 • Leer jezelf te troosten: het kan natuurlijk voorkomen dat je een dag niet lekker in je vel zit en dat het even te veel wordt. Wees op zo’n moment niet te hard voor jezelf, maar zorg dat je een plan hebt en wat kunt uitvoeren, afleiding zoeken is erg belangrijk. Zo kan het bijvoorbeeld helpen als je een dagboek bijhoudt waarin je al je gevoelens opschrijft, dit kan rust bieden. Voor andere is muziek een oplossing, even afleiding en genieten van de muziek en de herinneringen die daarbij horen. Je kan er ook voor kiezen om even lekker uit huis te gaan, een andere omgeving creëert vaak een ander gevoel.

Hiernaast hebben we nog wat tips voor op vakantie bij elkaar gezet.

Vier tips voor eerste gezinsvakantie na overlijden partner

Na het overlijden van je partner kan het nogal raar en confronterend zijn om weer voor de eerste keer op vakantie te gaan met het gezin. Wij gaan je proberen te helpen door middel van vier tips, zo hopen wij dat de eerste vakantie toch een fijne vakantie kan zijn.

 1. Niet te veel verwachten: iedereen van het gezin gaat op vakantie met een ander gevoel en idee. Zo kan het zijn dat het ene gezinslid veel over de overleden persoon wil praten tijdens de vakantie terwijl een ander gezinslid juist op vakantie is gegaan om er even niet aan te denken. Je moet daarom niet te veel verwachten, niet te veel plannen en ieder gezinslid zijn ‘eigen’ vakantie gunnen.
 2. Kies samen de vakantiebestemming: maak samen de keuze waar jullie naartoe willen gaan. Kiezen jullie voor de oude vertrouwde camping? Of brengt dit juist te veel herinneringen naar boven en hebben jullie liever iets nieuws? Het belangrijkste is dat je er samen voor kiest en dat je samen kunt ontspannen.
 3. Maak contact met anderen: ga je ieder jaar met het gezin naar dezelfde camping met dezelfde groep mensen? Dan zou je er voor kunnen kiezen om daar dit jaar weer naartoe te gaan, dit is namelijk vertrouwd en kan een vorm van rust bieden. De kans zal dan ook groot zijn dat je bekende tegenkomt, voorkom dat het ongemakkelijk wordt en start zelf het gesprek over je overleden partner.
 4. Stress: omdat je voor de eerste keer op vakantie gaat met het gezin zonder je partner kan dit veel stress met zich meebrengen. Ga deze stress vooral niet ontkennen maar accepteer het en praat er over met familie en vrienden.

Wij hopen dat je voldoende inspiratie gekregen hebt door het lezen van dit artikel. Hopelijk zit er een goede tip tussen voor jouw persoonlijke situatie zodat je niet langer alleen en eenzaam thuis bent. Onthoudt ook goed dat je zeker niet enige bent die last heeft van eenzaamheid na het overlijden van een partner.

Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen bij het verwerken van dit verlies, ook zijn er mensen die je graag gezelschap willen houden, vaak hoef je het alleen maar te vragen!

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op