Waar moet je op letten als je een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering wil kiezen? Bekijk onze handige gids en kom alles te weten over deze polis.

Wat is de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?

Als je gebruik maakt van een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het verzekerde bedrag over de gehele looptijd hetzelfde. De nabestaanden ontvangen bij het overlijden van de verzekerde een vast bedrag dat afgesproken is tussen de verzekeraar en verzekerde. Het is dan ook niet zo gek dat dit soort verzekeringen onder het kopje levensverzekeringen vallen.

Wie kiest voor een gelijkblijvende overlijdensverzekering?

Over het algemeen kiezen veel mensen voor de gelijkblijvende overlijdenrisicoverzekering omdat je vooraf exact weet welke premie je betaalt en dat je de zekerheid hebt van een vast bedrag dat uitgekeerd wordt.

Als je een koopwoning hebt of over een langlopend krediet beschikt is een gelijkblijvende ORV een prima, veilige oplossing. Om je op gang te helpen hebben we een handige gids samengesteld, je kunt hier alles lezen over de gelijkblijvende ORV en de voor- en nadelen van deze vorm van verzekeren. Kijk direct of een gelijkblijvende overlijdensverzekering bij je past.

Hoe werkt een gelijkblijvende ORV precies?

Om je een goed beeld te geven van een gelijkblijvende ORV hebben we een scenario uitgewerkt van een 35 jarige man. Deze man heeft gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisico verzekering omdat hij graag een groot deel van zijn inkomen wil opvangen voor de nabestaanden. Hij wil graag een bedrag van van 100.000 euro verzekeren voor een looptijd van 30 jaar.

In het geval dat de man op 60 jarige leeftijd overlijdt krijgen zijn nabestaanden op dat moment een uitkering van 100.000 euro, het verzekerde bedrag wordt volgens afspraak uitgekeerd aan de nabestaanden zodat deze direct aan alle financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Veel mensen die te maken hebben met een gelijkblijvende hypotheekschuld kunnen het bedrag dat vrijkomt na het overlijden gebruiken om de schuld af te lossen bij de bank.

Oplossing voor nabestaanden

Daardoor zorgt de gelijkblijvende ORV er voor dat de nabestaanden in de koopwoning kunnen blijven wonen. Als je na een jaar of 10 wil verhuizen naar een grotere woning dan is het zo dat je bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering een even hoge dekking hebt die verpand kan worden aan een nieuwe hypotheek. Afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is tegenwoordig zo gepiept.

Andere voorbeelden waarvoor de verzekering gebruikt kan worden:

 • Aflossen van schulden die anders zijn dan uw hypotheek
 • Het opkopen van uw aandelen door compagnons
 • Aanvulling op het inkomen van de nabestaanden
 • Bijdrage aan de studie van de kinderen en/of kinderopvang

Daarnaast zijn er nog tal van andere situaties te bedenken. Lees hiernaast snel verder over waarom jij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten.

Waarom voor gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering kiezen?

Veel mensen vragen aan ons, wanneer moet je voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering kiezen? Doorgaans kiezen mensen met een koopwoning of een groot krediet voor een gelijkblijvende overlijdensverzekering.

Stel dat je een gelijkblijvende hypotheekschuld hebt, dan kan de begunstigde, vaak de partner het uitgekeerde bedrag gebruiken om de schuld van de hypotheek af te lossen.

Dat is prettig voor de nabestaanden, deze kunnen dan vaak in de koopwoning blijven wonen, doorgaans is het erg slim om voor een gelijkblijvende dekking te kiezen omdat je zekerheid inbouwt voor je nabestaanden. Om je een beeld te geven waar een gelijkblijvende overlijdensverzekering voor gebruikt kan worden:

 • Een extra aanvulling op het inkomen van de nabestaanden
 • Een bijdrage voor de studie van kinderen of kinderopvang
 • Het aflossen van andere schulden naast de hypotheek
 • Aandelen opkopen door een compagnon

Vaste premie

Als je kiest voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering betaal je altijd een vaste premie. Elk jaar blijft de premie dus hetzelfde, en ook het verzekerde bedrag blijft vast staan bij overlijden. Wel moet je nog op een aantal zaken letten uit de voorwaarden van een verzekeraar.

Als er namelijk een en-bloc clausule is verwerkt in de polisvoorwaarden dan is het mogelijk om de premie tussendoor te wijzigen. Het is aan te raden om te kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering zonder en-bloc clausule.

Voordelen van een gelijkblijvende ORV

 • De uitkering blijft gelijk over de hele looptijd
 • Sluit goed aan bij de aflossingsvrije hypotheek

Nadelen van een gelijkblijvende ORV

 • Premie is vrij hoog, omdat de dekking gelijk blijft

We raden het je aan om alle aanbieders met elkaar te vergelijken. Druk snel op de button en kom erachter welke verzekeraar het beste past bij jouw situatie!

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering vergelijken in 2020

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

 • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
 • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op