Hoe zit het met een doodskist kopen? Is dit lastig of kun je ze tegenwoordig ook online bestellen?
Als we het hebben over een doodskist (of uitvaartkist, lijkkist, grafkist of kist) is een omhulsel dat gemaakt is van hard materiaal. In deze kist wordt de overledene begraven of gecremeerd. De materialen die gebruikt worden kunnen verschillen en over de hele wereld worden er andere soorten gebruikt. Hier in Nederland wordt er vooral gebruik gemaakt van hout, terwijl er in andere landen gebruik wordt gemaakt van metaal. In Nederland is dit weer niet toegestaan, de beste keus is en blijft dan ook hout.
Begin op tijd met doodskist kopen
Als je op zoek bent naar een doodskist dan kan het natuurlijk zo zijn dat je al goed onderzoek hebt gedaan en dat je hem vooraf aanschaft. Toch zien we vaak dat mensen op het laatste moment op zoek gaan naar een grafkist. Daardoor moet je vaak snel kiezen door de tijdsdruk die bij een begrafenis komt kijken. Het is echter wel belangrijk om niet te snel over te gaan op actie, vergelijk eerst alle mogelijkheden om grafkisten aan te schaffen en check een aantal punten voordat je een begrafenis kist koopt.
De doodskist moet aan Nederlandse wetgeving voldoen
Je moet in ieder geval een doodskist aanschaffen die aan de Nederlandse wet voldoet. Een onderdeel is het feit dat je een natuurlijk afbreekbare kist moet aanschaffen. Het gaat dan vooral om de bekleding van de uitvaartkist. Denk bijvoorbeeld aan de verbindingsmaterialen zoals schroeven, lijm, klemmen of nietjes. Als je een doodskist van kunststof of metaal kiest ben je in overtreding van de wet, zorgt er dus voor dat je altijd beschikt over een natuurlijk afbreekbare grafkist.
Kijk goed naar het materiaal bij crematie
Nog een belangrijk onderdeel is het materiaal indien er gekozen is voor een crematie. De afgelopen tijd zijn er soms nieuwe materialen gebruikt zoals wol en karton. Deze vernieuwingen hebben nog wel eens voor problemen gezorgd tijdens de crematie.
De stoffen die gebruikt werden waren te licht ontvlambaar, daarnaast zijn er situaties geweest waarbij de verbranding niet volledig goed ging tijdens de crematie. Als de voorkeur voor een doodskist echt uit gaat naar een ander materiaal als hout, dan is het verstandig om een crematorium of uitvaartverzorgingsbedrijf te contacteren om advies in te winnen.
De maat van een doodskist
De maat van een doodskist is ook erg belangrijk. Doorgaans is een doodskist ongeveer 1,95 centimeter lang en 55 centimeter breed. De keuze voor deze maat is eenvoudig, bijna 95% van de overledenen passen in deze grafkist. Toch komt het nog voor dat er doodskisten van bijzondere afmetingen gemaakt moeten worden, over het algemeen levert dit geen problemen op als je een doodskist wil kopen.
Kosten afwijkende doodskist
Als je echter kiest voor een dure doodskist of een grafkist met speciaal materiaal, dan kan een afwijkende maat voor hogere kosten zorgen. Ook kan het zijn dat je minder keuzemogelijkheden hebt. Als je kiest voor een doodskist met afwijkende maten dan kun je er vanuit gaan dat je tot 2 keer zo veel betaald voor een doodskist.
Factoren die meespelen zijn de afwijking van de standaard maat, voorwaarden, materialen en beschikbaarheid. Doorgaans geldt, hoe groter de afwijking van de standaard maat, hoe hoger de prijs gaat worden. De prijzen en beschikbaarheid voor afwijkende maten staan over het algemeen niet vermeld in brochures of op websites. Het is dus slim om goed onderzoek te doen voordat je een doodskist gaat kopen.
Zijn er alternatieven voor uitvaartkisten
Toch wil niet iedereen een doodskist kopen voor een crematie of begrafenis, de wet in Nederland is hier duidelijk in. Een lichaam mag alleen begraven of gecremeerd worden in een uitvaartkist of omhulsel. Je kunt naast de doodskist namelijk ook kiezen voor lijkwades of grafmanden. Er wordt ook regelmatig een combinatie gemaakt van deze twee.
Begrafenis zonder grafkist
Lijkwades worden vaak gekozen door mensen die een natuurbegrafenis erg belangrijk vinden. Als je kiest voor een lijkwade of mand kan de natuur het natuurlijke proces van afbraak sneller beginnen en afmaken. Daardoor is deze vorm van een uitvaartkist populair op natuurbegraafplaatsen.
Wat is een lijkwade precies?
Een lijkwade is een sterke doek waar iemand ingewikkeld wordt. Daardoor is het contact met de overledene een stuk persoonlijker. De lijkwade zelf is niet voldoende om gecremeerd of begraven te worden. Er is namelijk nog iets nodig, de opbaarplank waar de overledene op vervoerd wordt.
Indien er gekozen is voor een crematie dan moet het lichaam op een egale achtergrond met rand liggen. Het is verplicht dat de lijkwade liggend op een opbaarplank stabiel vervoerbaar is. Doorgaans wordt het ingewikkelde lichaam met banden vastgekoppeld aan de opbaarplank.
Wat is een grafmand precies?
Er kiezen voortaan ook meer mensen voor een grafmand, je lichaam kan hier ingewikkeld worden en in een lijkwade worden gelegd. Een mand hoeft geen deksel te hebben als er sprake is van een lijkwade. Als je geen lijkwade kiest is het wel noodzakelijk om een deksel te gebruiken. Grafmanden zijn speciaal ontwikkeld voor een crematie en hebben een houten bodem. Daardoor is er geen inschuifplank of draagbaar nodig.
Er zijn dus behoorlijk veel mogelijkheden om een alternatief te vinden voor de doodskist. Vaak kan een uitvaartverzorger je helpen om de juiste keuze te maken, ook is het belangrijk dat de wensen van de overledene en nabestaanden in acht worden genomen bij het kiezen van de doodskist, grafmand of lijkwade.
Een goedkope lijkkist
Als je op zoek gaat naar een doodskist zul je merken dat er een flink verschil kan zitten in prijs. Een standaardkist kost meestal tussen de 200 en 500 euro. De keuze in deze klasse is niet erg groot, maar er zijn wel een aantal mooie lijkkisten te vinden.
Een goedkope doodskist vinden is dus niet zo lastig, en ongeacht de totale prijs van de kist, hij voldoet aan alle functionele eisen van een lijkkist. Als je de allergoedkoopste doodskisten wil vinden, dan kom je al snel uit bij een kist van karton. Deze grafkisten zijn een stuk milieuvriendelijker, maar moeten vaak zelf in elkaar gemonteerd worden.
Een duurdere doodskist
Als we kijken naar de doodskisten boven de 500 euro, dan nemen de mogelijkheden snel toe. Zo heb je veel meer variatie en kun je een stijlvolle kist kopen die goed bij je wensen past.
Doorgaans kun je grafkisten tot 5000 euro vinden, er is dus een groot assortiment beschikbaar voor iedereen. Als je een dure doodskist worden doorgaans hoogwaardigere materialen gebruikt ten opzichte van een goedkope grafkist.
Een duurzame en groene doodskist
Tegenwoordig kiezen ook veel mensen voor een groene of duurzame doodskist. Veel mensen vinden het milieuaspect erg belangrijk tijdens de uitvaart. Zo kun je kiezen voor een snelgroeiende houtsoort waarbij je het tropisch regenwoud kunt sparen.
Door te kiezen voor een Nederlandse populier kies je voor een boom die zeer snel groeit en wel tot 30 meter hoog kan worden. Het hout van deze populair is wit tot grijsachtig van kleur en heeft een zacht oppervlak.
Kartonnen doodskist duurzame keuze?
De afgelopen jaren zijn er veel grafkisten bijgekomen. De kartonnen doodskist hoort daar ook bij en bestaat eigenlijk al tientallen jaren en is niet echt een succes. De lage prijs is voor sommige mensen een drijfveer, maar een overledene in een doos stoppen voelt voor veel mensen niet prettig.
Ook is de kartonnen doodskist ook niet bepaald duurzaam. Er is namelijk veel meer energie nodig bij een crematie om de kartonnen lijkkist te verbranden. het komt daarom geregeld voor dat een crematorium kartonnen uitvaartkisten weigert.
Het verbranden van een kartonnen doodskist kan namelijk schade toegbrengen aan de verbrandingsinstallatie. Karton verbrand namelijk niet helemaal, het papier gaat dwarrelen en kan de filters en kanalen van de installatie kapot maken. Veel uitvaartverzorgers raden daarom ook aan om een kartonnen grafkist alleen te gebruiken tijdens een begrafenis.
Toekomst van de doodskist
Vroeger was het nog zo dat je samen met een uitvaartverzorger een doodskist uit een boek koos. Daarna bestelde de uitvaartondernemer de gewenste grafkist, tegenwoordig werkt dat niet meer zo.
Je kunt namelijk gemakkelijk zelf online grafkisten bestellen, deze wordt bezorgd op de gewenste locatie.
Wij verwachten dat de doodskisten in de komende jaren alleen maar vaker online besteld gaan worden, dit komt door de grote mate van gemak, de scherpe prijzen en de levering op locatie. De afgelopen tijd wordt het huren van doodskisten ook steeds populairder, we verwachten dat er de komende jaren nog veel mogelijkheden gaan bijkomen.
Een IKEA grafkist?
Tegenwoordig kun je zelfs een IKEA grafkist aanschaffen. In Italië zijn de eerste modellen al op de markt gebracht. Je moet net zoals bij de kasten het geval is, de doodskist zelf in elkaar zetten.
Op dit moment is de IKEA grafkist nog niet beschikbaar in Nederland en het is nog onduidelijk wanneer deze gelanceerd wordt.
Bekijk meer informatie
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen